• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 22 °C

Akaryakıtta 4 deponun üstüne vergi

Akaryakıtta 4 deponun üstüne vergi
Kaçak akaryakıt ile mücadele hızlanıyor. Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, akaryakıt kaçakçılığıyla mücadele kapsamında yayınlanan kararnamenin detaylarını açıkladı.

 

Bakan Yazıcı, depolarını sınırdışında doldurarak ülkeye kaçak akaryakıt sokanlarla ilgili vergilendirme önlemi aldıklarını belirterek, "Artık standart depo kapsamında ayda ancak 4 kez standart depo doldurularak ülkeye giriş yapabilecekler. Dört kezden fazla yurtdışına çıkış yapmaları halinde dönüşlerinde araçların depolarındaki akaryakıtın vergisini ödeyecekler" dedi.
 
Akaryakıtın Türkiye girişinden tüketiciye kadar gelişinin online şekilde takip edileceğini belirten Yazıcı, akaryakıt kaçakçılığı önleme koordinasyon kurulunun ilk kez eylülde toplanacağını belirtti. Kurul bakanlardan oluşacak.
 
Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, bu yılın ilk 6 aylık döneminde yakalanan kaçak akaryakıt miktarının 30 bin 800 ton olduğunu bildirdi.
 
Akaryakıt Kaçakçılığı ile Mücadele Kurulu Başkanı Gümrük ve Ticaret Bakanı Yazıcı, akaryakıt kaçakçılığı ile mücadelede gelinen son noktayı kurulun stratejisi ve eylem planını düzenlediği basın toplantısında değerlendirdi.
 
Türk ekonomisinin en çok ihtiyaç duyduğu temel girdilerden birinin enerji olduğuna dikkati çeken Yazıcı, ekonominin büyümesine paralel olarak bu ürünlerin işlem haciminin de artış gösterdiğini söyledi.
 
Akaryakıt kaçakçılığını önlemek için ilgili tüm kurum ve kuruluşlarla mücadelelerini sürdürdüklerini ifade eden Yazıcı, yapılan etkin çalışmalar çerçevesinde geçen yıl 37 bin 200 ton kaçak akaryakıtın ele geçirilmesiyle, 90 milyon liralık vergi kaybının önlendiğini belirtti.
 
Yazıcı, 2012 yılının ilk 6 aylık döneminde, ele geçirilen kaçak akaryakıt miktarının 30 bin 800 ton olduğunu kaydetti.
 
Akaryakıt Kaçakçılığı ile Mücadele Kurulu Başkanı Gümrük ve Ticaret Bakanı Yazıcı, düzenlediği basın toplantısında akaryakıt kaçakçılığı ile mücadelede gelinen son noktayı değerlendirdikten sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı.
 
Türkiye'de kaçak akaryakıtın mali boyutunun sorulması üzerine Bakan Yazıcı, bu konuda çalışmalarının sürdürüldüğünü ancak bu aşamada bir rakam vermesinin mümkün olmadığını söyledi.
 
Yazıcı, akaryakıt kaçakçılığı konusunda verilen cezalara ilişkin olarak da ekonomik suça ekonomik ceza yaklaşımına sıcak bakmadığını belirterek, ''Haksız rekabet içerisinde olan, maliyetleri düşürmek için kaçak akaryakıt kullananların cezaları son derece ağırlaştırılmalı. Bu anlamda hem 5706 sayılı kaçakçılık kanununda hem de 5015 sayılı petrol ürünleri kanununda bu tür fiillerin yaptırımlarının mutlaka caydırıcı nitelikte daha da artırılması gerektiğini düşünüyorum. Ağır para cezası caydırıcı olmuyorsa hapis cezası da olması gerekir'' dedi.
 
Bakan Yazıcı, ''Türkiye'nin Suriye sınırında ek tedbirler alınıyor mu'' şeklindeki soruyu yanıtlarken de amaçlarının kaçakçılığı önlemek ve ticaretin seri, maliyeti düşük ve en kolay şekilde yapılmasını sağlamak olduğunu kaydetti. Bu kapsamda gümrük kapılarını her türlü teknolojik araç ve gereçlerle donattıklarını anlatan Yazıcı, örneğin bu yıl sonunda Van-Kapıköy Gümrük Kapısı'na Türkiye'nin ilk tren X-Ray'inin kurulacağını söyledi.
 
-MHP'nin dokunulmazlıkların kaldırılması için hazırladığı teklif-
 
MHP'nin, dokunulmazlıkların kaldırılması için hazırladığı değişiklik teklifine nasıl baktığının sorulması üzerine Bakan Yazıcı, kavga etmeden, gürültü patırtı yapılmadan her türlü çalışmayı değerli bulduğunu belirterek, ''Buna farklı bakanlar olabilir farklı şeyler söylenebilir ama öyle düşünmüş, öyle getirmiş MHP. İnsanların kavga etmeden konuşması önemli'' dedi.
 
Yazıcı, TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in ulusal mutabakat çağrısıyla ilgili olarak da bunda yanlış bir şey görmediğini, yapılan bu çalışmayı kıymetli bulduğunu belirtti. Yazıcı, ''Terör ve terörle mücadele bağlamında sorunların çözümü noktasında da yeni bir anayasa yapma çalışmalarında çok kıymetli olduğunu düşünüyorum. Bu bildiri taslağında da bunun da altı çiziliyor'' diye konuştu.
 
Bir gazetecinin, ''Sayın Arınç, 'anlaşılamadı, muhatabının kim olduğu belli değil' dedi. Yani bir muhatabı var.'' şeklindeki değerlendirmesi üzerine Bakan Yazıcı, bununla ilgili değişik görüşlerin olabileceğini ifade ederek, ''Herkes bir şey söyleyebilir. Hükümet Sözcüsü olarak Sayın Arınç onları ifade etmiş olabilir. Ona da saygı duyarım, ötekine de saygı duyarım. Kişisel olarak baktığım zaman bir şeyler yapılmak isteniyor. Ülkeye ilişkin 'ne yapabilirim' şeklindeki bir çalışmanın ürünü diye görüyorum'' ifadesini kullandı.
 
Türkiye'nin Suriye sınırındaki kaçakçılık faaliyetlerine ilişkin soruya da Bakan Yazıcı, şu anda hiçbir sınır kapısının kapatılmadığını, giriş ve çıkışlar la ilgili önlem aldıklarını ve düzenleme yaptıklarını söyledi. Türkiye'nin Suriye sınırında araç giriş ve çıkış sayısında azalma olunca doğal olarak bu ülkeden getirilen akaryakıt miktarında da azalma yaşandığını ifade etti.
 
Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, akaryakıt kaçakçılığıyla mücadele çalışmaları kapsamında özel ekip ve kurullar oluşturulacağını, bu ekiplerde Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğü, Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma, Sahil Güvenlik Komutanlığı ve diğer mücadeleci kuruluşlardan elemanları bulunacağını bildirdi.
 
Akaryakıt Kaçakçılığı ile Mücadele Kurulu Başkanı Gümrük ve Ticaret Bakanı Yazıcı, akaryakıt kaçakçılığı ile mücadelede gelinen son noktayı kurulun stratejisi ve eylem planını düzenlediği basın toplantısında değerlendirdi.
 
Bugüne kadar yaptıkları çalışmalarda önemli sonuçlara ulaştıklarını ve 2011 yılında akaryakıt kaçakçılığı ile mücadele kapsamında bir eylem planı oluşturduklarını ifade eden Yazıcı, yapılması gerekenleri eylem planında belirlediklerini söyledi. Yapılan mücadele çalışmaları kapsamında bu yılın Mayıs ayında '10 numara yağ' olarak adlandırılan ürünle ilgili KDV istisnası uygulamasının kaldırıldığını belirten Yazıcı, 17 Ağustos'ta da akaryakıt harici ürünlerin ithalatında uygulanan yüzde 5 oranındaki teminat tutarının yüzde 25'e çıkartıldığını anımsattı.
 
Yazıcı, akaryakıt harici petrol ürünlerinin hukuka aykırı olarak, amacı dışında kullanımının önlenmesi faaliyetlerinde etkinliğin artırılması amacıyla, 12 Haziran 2012'de mevzuat değişikliği yaptıklarını antrepolardaki eşyanın başkasına devrini düzenleyen ilgili maddeye 'Gümrük antrepolarında depolanan solvent ve baz yağın satış suretiyle devrine, devralan tarafından serbest dolaşıma sokulacak olması durumunda izin verilmez' hükmünün eklendiğini, bu değişiklikle, solvent ve baz yağların ithalat amaçlarının dışında kullanılmasını önlemeyi hedeflediklerini kaydetti.
 
Akaryakıt kaçakçılığı ile mücadele konulu Başbakanlık genelgesinin 23 Ağustos 2012'de Resmi Gazete'de yayımlandığını, bu genelgenin aslında yeni düzenleme içermediğini, 2006 yılından bu yana hükümet olarak akaryakıt ürünlerinin kaçakçılığı ile özel bir mücadelenin sürdürüldüğünü anlattı.
 
Söz konusu genelgeye göre, bakanlıklardaki ve kuruluşlardaki mücadeleci kurumların varlığının devam edeceğini, ancak bu kurulların yapılarının yenileneceğini ifade eden Bakan Yazıcı, bu kurulların başkanlıklarını müsteşarların veya bazı başkanların yürüteceğini, çalışmalara ilişkin usul ve esasları belirleme yetkisinin de Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'na verildiğini belirtti.
 
Bakan Yazıcı, genelge uyarınca Akaryakıt Kaçakçılığı ile Mücadele Kurulu ile kamu kurumları bünyesinde yer alan Akaryakıt Kaçakçılığı ile Mücadele Komisyonlarının yılda 2 defa toplantı yapacağını belirtti.
 
Genelge ile getirilen yenilikler hakkında değerlendirmelerde bulunan Bakan Yazıcı, akaryakıtın Türkiye'ye girişinden son tüketiciye ulaşana kadar izlediği süreci takip edebilecek bir online sistem kurulmasının öngörüldüğünü ifade etti.
 
-Kaçak akaryakıtla mücadelede mobil ekipler-
 
Akaryakıt kaçakçılığının önlenmesi kapsamındaki eylem planları hakkında bilgi veren Bakan Yazıcı, genelgeyle birlikte akaryakıt kaçağıyla spesifik olarak mücadele edecek kurullar ve ekipler oluşturacakları bilgisini verdi. Bu genelgeyle birlikte etkin ve güçlü bir mücadele sürecini başlattıklarını söyleyen Bakan Yazıcı, şöyle konuştu:
 
''Bu ekipler Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğü, Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma, Sahil Güvenlik Komutanlığı ve gerekmesi durumunda diğer mücadeleci kuruluşlardan bu ekibe sağlanacak elemanlarla yürütülecek ve bunlar mobil şekilde çalışacak. Türkiye'nin hemen hemen her bölgesinde süreçleri takip edecekler. Özellikle karayolları üzerinde akaryakıt istasyonlarında 'ucuz yakıt, ucuz 10 numara yağ bulunur' gibi, bu ekipler sadece bunları değil ama örnek olsun diye ifade ediyorum, bunları yakın takip edecekler. Dolayısıyla etkin ve güçlü bir mücadele sürecini bu genelgeyle birlikte başlatmış oluyoruz.''
 
-''Pompa değil istasyon mühürlenmeli''-
 
Bakan Yazıcı Türkiye'nin ekonomik olarak her gün büyüyen bir ülke olduğunu belirterek, ekonomik büyümeye paralel olarak da akaryakıt tüketiminin arttığına dikkati çekti. Geçen yıl Türkiye'nin ödediği enerji faturasının 55 milyar dolar olduğunu anımsatan Bakan Yazıcı, ''Ekonomi büyüdükçe tüketim, dolayısıyla da akaryakıt tüketim miktarımız da artıyor. Ama hiç kimse haksız kazanç peşinde olmamalı. Bu konudaki mücadelemizi tüm kamu kurum ve kuruluşlarıyla ve tüketicilerle yürütürken, tüm derneklerin, odaların, elbette ki bu ürünleri kullanan müteşebbislerin bize katkı vermesi gerekiyor'' dedi.
 
Kaçak akaryakıt satışı yaptığı tespit edilen istasyonlara uygulanan cezai yaptırımlarla ilgili de değerlendirmelerde bulunan Bakan Yazıcı, açıklamasına şöyle devam etti:
 
''Hangi pompada kaçak akaryakıt tespit edildiyse o pompa mühürleniyor, diğerleri çalışıyor. Kanaatimce bu konuya bütüncül olarak bakmak lazım. Önemli olan kaçak akaryakıt satılıyorsa hangi pompada satıldığı değil, o mekanda satılıyor olmasıdır. Dolayısıyla yaptırımın mekana uygulanması gerekiyor. Bunun için de 5015 sayılı Petrol Kanunun özellikle 19. maddesinde değişiklik yapılması gerektiği kanısındayız. İnşallah bu alandaki mücadelemiz de Türkiye ekonomisini rahatlatır ve önemli sorunlardan birisi olan cari açığın kapanması noktasında da önemli sonuçları Türkiye'ye kazandırır diye düşünüyorum.''
 
www.UlasimOnline.Com

 

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Benzine indirim geldi28 Nisan 2020 Salı 01:40
  • Akaryakıta zam yolda24 Nisan 2020 Cuma 08:53
  • Benzin ve motorine büyük indirim22 Nisan 2020 Çarşamba 09:11
  • Petrol piyasası çöktü21 Nisan 2020 Salı 01:53
  • Benzin fiyatlarına indirim geliyor21 Nisan 2020 Salı 01:16
  • E-Ticaret yüzde 200 arttı20 Nisan 2020 Pazartesi 10:02
  • Araçtan inmeden BP Taşıtmatik ile akaryakıt temini17 Nisan 2020 Cuma 20:14
  • Mazota indirim geldi.. Gece yarısı ikisi de zamlanacak17 Nisan 2020 Cuma 14:16
  • Sabiha Gökçen’in terminal yatırımı bir yıl ertelendi09 Nisan 2020 Perşembe 06:30
  • Motorine 15 kuruş zam08 Nisan 2020 Çarşamba 20:16
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim