• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 16 °C

Akaryakıtta 'ABD Modeli' Önerisi

Akaryakıtta 'ABD Modeli' Önerisi
Hazar Strateji Enstitüsü Akaryakıt Piyasaları Uzmanı Ayhan Erdem, ABD'de istasyonlar akaryakıt satışlarından neredeyse hiç kar etmezler, asıl karı market satışlarından ve yan ünitelerden sağlarlar.

Erdem, yaptığı açıklamada, rekabetin olduğu yerde kar oranlarının düşeceğini ifade ederek, Türkiye'deki akaryakıt bayilerinin giderlerinin de yüksek olduğunu söyledi.

ABD'de istasyonların akaryakıt satışlarından neredeyse hiç kar etmediğini belirten Erdem, "Asıl karı market satışlarından ve yan ünitelerden sağlarlar. Türkiye'deki akaryakıt bayileri de bu sisteme geçmeli ve mevcut kar marjlarına alışmalı" diye konuştu.

Devletin 2012 yılından bu yana akaryakıt vergileri üzerinde artışa gitmediğine işaret eden Erdem, yüksek vergi alınıyor gibi bir kamuoyu baskısı oluşturulmaya çalışılmasının yanlış olduğunu vurguladı. Erdem, akaryakıta son yapılan indirimlerle litre başı vergi oranının yüzde olarak arttığını, rakamsal olarak ise düştüğünü söyledi.

TÜPRAŞ'ın da fiyatlar üzerinde eskisi kadar belirleyici olmadığını anımsatan Erdem, 2005 yılından bu yana ithalatın serbest olduğunu, TÜPRAŞ'ın 70 kadar rakibi bulunduğunu ifade etti.

Petrol fiyatlarındaki düşüşün akaryakıta birebir yansımasının mevcut fiyat metodolojisiyle mümkün olmadığını dile getiren Erdem, "Sektörün tüm oyuncuları, fiyat metodolojisi konusunda tekrar bir araya gelmeli ve neler yapılabilir sorusunu tartışmalı" değerlendirmesinde bulundu.

Petrol Ürünleri İşverenler Sendikası (PÜİS) Başkanı Muhsin Alkan, 29 Kasım'da Ankara'da düzenlenen ulusal bayi toplantısında EPDK'nın akaryakıt bayilerine kar oranlarını uygun hale getirmelerine dair uyarı yazısı göndermesini eleştirmiş, kar oranlarının düşmesi halinde akaryakıt bayilerinin kapatma yoluna gideceğini söylemişti.

www.ulastirma.com.tr

 
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim