• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 23 °C

Akaryakıtta tavan fiyat uygulamaya geçti

Akaryakıtta tavan fiyat uygulamaya geçti
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK), akaryakıt fiyatlarına getirdiği “tavan” uygulamaya başlandı. Buna göre, akaryakıt satış fiyatları iki ay boyunca her hafta salı ve cuma günleri EPDK tarafından ilan edilecek.

Dün geceden itibaren geçerli olan ilk tavan fiyatlara göre, İstanbul’da tüm benzinlerin pompa satış fiyatı üst sınırı 5.04 lira/litre, tüm motorinlerin pompa satış fiyatı üst sınırı ise 4.40 lira/litre oldu. Yeni fiyatlar, illere göre EPDK’nın internet sitesi www.epdk.org.tr adresinde paylaşılacak. Akaryakıt satışlarında dağıtıcı ve bayii paylarına sınırlama getiren tavan fiyat uygulaması dün gece itibariyle devreye girdi. Bugün itibariyle türlerine göre benzinlerin fiyatı 5 ila 11 kuruş, motorinlerin fiyatı 19 ile 24 kuruş arasında ucuzladı. Son dönemde akaryakıt fiyatlarını yakın mercek altına alan EPDK, şirketlerin kâr marjını artırıp 40’dan 51-52 kuruşa çıkardığını tespit etmiş, dağıtım şirketlerinin yaptığı 5-6 kuruşluk indirimleri yeterli bulmayarak, tavan fiyat uygulaması getirme kararı almıştı. İlk kez 2009’da uygulanan tavan fiyattan farklı olarak bu sefer EPDK, Türkiye’nin tek rafineri şirketi Tüpraş’ın da marjını sabitledi. Bunun da şirketin karlılığı ve ticari faaliyetleri üzerinde olumsuz etki yapabileceği belirtiliyor.

KATKILIYA NE OLACAK?

EPDK’nın tavan fiyat kararıyla, katkılı-katkısız ürünlerin kar marjları da eşitlenmiş oldu. Bu durumda, daha pahalı olan katkılı ürünlerin satışına tavan fiyat süresince ara verilmesi de gündemde. Bazı şirketlerin, piyasadaki ürün markalarını korumak için katkılı ürünleri motorin tavan fiyatından, katkısız motorini ise 1-2 kuruş indirimle satmayı planladığı öğrenilirken, dağıtım şirketlerinin ellerindeki katkılı ürünlerin stokları bittikten sonra bu ürünleri piyasadan çekebileceği konuşuluyor.

www.ulasimonline.com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim