• BIST 9079.97
  • Altın 2325.099
  • Dolar 32.3482
  • Euro 34.9469
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 12 °C

Akdeniz turizmde liderliğini sürdürüyor

Akdeniz turizmde liderliğini sürdürüyor
Ziyaretçi sayısında yüzde 30, gelirde yüzde 25'in üzerinde olan Akdeniz çanağı, sahip olduğu potansiyelle de dünya turizminin merkezi konumunda bulunuyor.

Akdeniz bölgesinin dünya turizmindeki payı her geçen yıl artıyor. Ziyaretçi sayısında yüzde 30, gelirde yüzde 25'in üzerinde olan Akdeniz çanağı, sahip olduğu potansiyelle de dünya turizminin merkezi konumunda yer alıyor.

Çeşitli kaynaklardan derlenilen verilere göre, Dünya Turizm Örgütü (UNWTO) Akdeniz bölgesini 21 ülkeyle sınıflandırıyor. 

Arnavutluk, Bosna-Hersek, Cezayir, Fas, Fransa, Hırvatistan, İspanya, İsrail, İtalya, Karabağ, Kıbrıs (Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi), Libya, Lübnan, Malta, Mısır, Monaco, Slovenya, Suriye, Tunus, Türkiye ve Yunanistan'dan oluşan Akdeniz çanağında, en fazla ziyaretçiyi çeken ve en fazla geliri elde eden ise Fransa ile İspanya.

Türkiye, İspanya, Fransa, Yunanistan, İtalya ve Mısır bölgedeki seyahat endüstirisinin merkez üssü konumunda. Öte yandan, Avrupa turizminin en büyük iki pazarı olan Almanya ve İngiltere, Akdeniz destinasyonlarının da en önemli turist pazarları olarak öne çıkıyor.

Turizmin, Akdeniz çanağındaki ülkelerin gayrisafi hasılasına doğrudan katkısının ise 2024'te 500 milyar doları geçmesi bekleniyor.

Türkiye, bölgenin parlayan yıldızı olmayı sürdürücek

Diğer taraftan, Akdeniz'in, gelecek dönemde dünya turizmindeki payının azalacağı, kültür ve tarih zengini Asya'nın öne geçeceği öngörülüyor. Buna göre, önümüzdeki dönemde Almanya ve İngiltere, Akdeniz'in turizm devleri olan 5 ülke için yine ana pazar olma niteliğini sürdürecek. 

Sektör analistlerinin görüşlerine bakıldığında ise Türkiye gelecek dönemde de Avrupa'nın parlayan yıldızı olmayı sürdürücek.

İstanbul öne çıkacak

Yine turizmcilere göre,Türkiye'de gelecek 10 yılda hem turist girişleri hem de turizm gelirleri yüksek oranlarla büyüyecek. Kent turizmi kapsamında İstanbul'un gelişimini sürdüreceği, "her şey dahil" sistemiyle gelişen tatil turizminin yanı sıra doğa ve kültüre dayalı turizm çeşitlerinin de artacağı tahmin ediliyor.  

Aynı zamanda, Akdeniz çanağında rekabet eden destinasyonlar içinde en fazla 5 yıldızlı otel, Türkiye'de bulunuyor. Akdeniz ülkelerindeki tesislerin tür ve sınıflara göre dağılımı incelendiğnide 5 yıldızlı otel sayısında Türkiye'nin ilk sırada olduğu görülüyor.

Akdeniz çanağındaki ülkelerden Türkiye, 529 adet 5 yıldızlı otelle ilk sırada gelirken, onu 395 otelle İtalya, 368 otelle Yunanistan ve 298 otelle Fransa izliyor.

En fazla 5 yıldızlı otelin bulunduğu Akdeniz çanağı kentleri sıralamasında ise Antalya 293 tesisle 5. sırada yer alıyor.

http://www.ulastirma.com.tr/

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim