• BIST 9583.75
  • Altın 2475.659
  • Dolar 32.4953
  • Euro 34.5705
  • İstanbul 25 °C
  • Ankara 25 °C

Akdeniz'de en çok çöp Antalya Körfezi'nde

Akdeniz'de en çok çöp Antalya Körfezi'nde
Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Su Ürünleri Fakültesi'nin Akdeniz'de 138 istasyonda yaptığı bir araştırmaya göre, Antalya Körfezi'nde kilometrekarede 2 bin 762 adet çöp belirlendi.

Akdeniz'e kıyısı olan diğer ülke ve kentlerde ise bu rakam en yüksek bin 320 olarak tespit edildi. Yüzde 81'i plastik çöplerden oluşan Antalya Körfezi'nde atılan trollerde kirliliğin boyutları kendi gösteriyor.

Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi'nden Doç. Dr. Cengiz Deval başkanlığında yaklaşık iki yıldır yürütülen, "Antalya Körfezi Bentik (Deniz dibi) Çöp Birikimi" başlıklı çalışma sonucunda bölgede 200-800 metre derinliklerdeki 138 istasyonda ölçüm yapıldı. Çıkan sonuca göre Antalya Körfezi, Akdeniz'in en yoğun çöp birikimi görülen alanı oldu.
 
İLK ARAŞTIRMALAR 1970'DE BAŞLADI
 
Dip trolü ile yürütülen çalışmalara ilişkin bilgi veren Doç. Dr. Cengiz Deval, denize, kıyısal ekosisteme ve insan aktivitelerine önemli etkileri olan deniz çöplerinin tüm dünyada çok karmaşık bir sorun olduğunu söyledi. Bir çok kaynağı olan deniz çöplerinin çevresel, ekonomik, güvenlik, sağlık ve kültürel açıdan geniş bir olumsuz etkiye sahip olduğuna işaret eden Doç. Dr. Deval, 1970'li yıllardan itibaren konuyla ilgili olarak Avrupa ve Akdeniz'de çalışmaların yürütüldüğünü kaydetti.
 
KİRLİLİĞİN ETKENLERİ
 
Antalya Körfezi'nin turizm aktiviteleri, ticari ve turistik tekne trafiği, yoğun yerleşim alanları ve nehir deşarjlarının yarattığı potansiyel kirleticilerin etkisi altında olduğunu söyleyen Doç. Dr. Cengiz Deval, 2 milyon nüfusunun yanı sıra, son yıllarda 10 milyonu aşan turiste ev sahipliği yapan Antalya'nın, Türkiye'nin toplam sera üretiminin yüzde 35'inden fazlasını gerçekleştirdiğini belirtti. Deval, Aksu ile Manavgat gibi iki büyük nehrin körfeze etkilerine de işaret etti.
 
EN ÇOK ÇÖP ANTALYA KÖRFEZİ'NDE
 
Antalya Körfezi'nde 200-800 metre derinliklerde 138 noktadan alınan numunelere göre bir kilometrekareye düşen deniz dibindeki çöp miktarının 2 bin 762 adet olduğunu açıklayan Doç. Dr. Deval, şu bilgileri verdi: "Bu çöplerin yüzde 81'ini plastikler oluşturuyor. Cam, metal ve diğer çeşitler olarak dört gruba ayırdık. İçlerinde poşet, şişe, pantolon, naylon ipler, çocuk-kadın bezleri, koltuk takımı dahil ne ararsanız var. Akdeniz'de yapılan diğer çalışmalarda bu oran kilometrekarede 14-bin 320 arasında değişiyor. Güney Yunanistan'da 437, Adriyatik'te 378, Karadeniz'de ise 128-bin 320 adet arasında. Çöpün en yoğun olduğu alan Antalya Körfezi."
 
ÇÖZÜM ORTAK BULUNABİLİR
 
Antalya Körfezi'nde çöp birikintisinin oluşmasına akıntıların neden olduğunu da belirten Doç. Dr. Cengiz Deval, Akdeniz'e kıyısı olan tüm ülkelerin ortak bir çalışma yürüterek bu sorununa çözüm bulunabileceğini dile getirdi. Öte yandan AÜ Su Ürünleri Fakültesi öğrencilerine yönelik Akdeniz Su isimli araştırma gemisi ile Akdeniz açıklarında yapılan uygulamalı eğitimde, dip trolünde deniz dibindeki kirliliğin boyutları da gözler önüne serildi. Ağların içinden balıktan çok çöp çıktı.
 
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim