• BIST 9056.11
  • Altın 2300.965
  • Dolar 32.313
  • Euro 35.1123
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 21 °C

Akdeniz'de istihbarat savaşı iyice kızıştı

Akdeniz'de istihbarat savaşı iyice kızıştı
MİT'in, Güney Kıbrıs ile İsrail'in Akdeniz'de petrol aramaya başlamasından sonra kurduğu uzman personelden oluşan özel birim İsrail gizli servisi Mossad ile ve Yunanistan gizli servisi EYP'yi rahatsız etti.

Akdeniz'de istihbarat savaşı iyice kızıştı

Güney Kıbrıs Rum Kesimi'nin İsrail'in desteğiyle Akdeniz'de petrol ve doğalgaz aramaya başlamasıyla ortaya çıkan gerginlik Akdeniz'de 3'lü istihbarat savaşına dönüştü.

Milli İstihbarat Teşkilatı'nın (MİT), Akdeniz'deki krizin ardından Dış İstihbarat'a bağlı Stratejik İstihbarat Daire Başkanlığı bünyesinde yalnızca petrol, Kıbrıs ve İsrail konularında uzman personelden oluşan ve Kıbrıs'ta faaliyet gösteren özel bir birim kurması İsrail gizli servisi Mossad ile ve Güney Kıbrıs Rum Kesimi'ni de temsil eden Yunanistan gizli servisi EYP'yi rahatsız etti.

Edinilen bilgiye göre MİT'in kurduğu özel birim, Güney Kıbrıs'tan başlayarak Mısır, Libya, Suriye ve Lübnan'da çeşitli istihbarat operasyonları yürütüyor. Bölgedeki istihbarat savaşları, hangi parselin içinde ne kadar petrol rezervinin olduğunun belirlenmesine yönelik bir savaşa dönüştü. Rum Kesimi, Ada'nın güneyindeki Münhasır Ekonomik Bölgelerden (MEB) birinde yer alan "Afrodit" isimli 12'inci parselde Noble Energy şirketi vasıtasıyla arama sondajları yürütmeye başlamıştı. MİT, buradan başlayarak bütün parsellerdeki doğalgaz ve petrol rezervleriyle ilgili bilgilere ulaştı. MİT'in, Kıbrıs Rum Kesimi'nin kendisine ait olduğunu öne sürdüğü MEB'lerle ilgili detaylı ekonomik istihbarat raporları hazırladığı belirtildi. Türkiye'nin bu çalışmaları, MİT ile Mossad ve EYP arasındaki mücadelenin kızışmasına neden oldu.

ÜST DÜZEY RUM ASKERİ

Rum Milli Muhafız Ordusu (RMMO) Komutanı Korgeneral Stilyanos Nasis de MİT'in Güney Kıbrıs'ın Akdeniz'deki petrol ve doğalgaz rezervleri ve politikalarına ilişkin gizli bilgileri öğrenmesi üzerine bir kararname yayınlayarak askerlerin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne (KKTC) geçişini yasakladı. Kararın, EYP ve Mossad'ın telkinleriyle alındığı belirtildi.

Türkiye'nin etkin istihbarat faaliyeti yürüttüğünü gören Mossad, EYP ile gizli bir anlaşma yapıp Rum tarafının istihbarat operasyonlarına yön vermeye başladı. Mossad, geçtiğimiz günlerde alışveriş için gittiği KKTC'de hırsızlık yaptığı gerekçesiyle yakalanan üst düzey Rum Milli Muhafız Ordusu subayının MİT tarafından devşirilmeye çalışıldığını Güney Kıbrıs'ta çıkan Fileleftheros adlı günlük gazeteye sızdırdı. Gazetenin 21 Ekim tarihli sayısında "Askerler MİT'in elinde" başlığıyla haber yayınlandı. Bir gün sonra gazetenin köşe yazarı Aristos Mihailidis de "MİT'in ve saflığın ellerinde" başlıklı bir yazı kaleme aldı. Haber ve yazıda KKTC'ye geçen askerlerin MİT ajanlarının eline geçme tehlikesinin bulunduğu belirtildi. MİT, Müsteşarlığa Hakan Fidan'ın gelmesinin ardından iç ve dış istihbaratın ayrıldığı yeni bir döneme girmiş ve dış istihbarata ağırlık vermeye başlamıştı.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim