• BIST 9079.97
  • Altın 2307.771
  • Dolar 32.3049
  • Euro 35.0354
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 17 °C

Akdeniz'de Türkiye'ye karşı üçlü ittifak

Akdeniz'de Türkiye'ye karşı üçlü ittifak
Türkiye ile ilişkileri kopma noktasına gelen İsrail hükümeti, Yunanistan ve Kıbrıs Rum Kesimi ile bölgede yeni bir eksen oluşturuyor.

Akdeniz'de Türkiye'ye karşı üçlü ittifak

Rum Fileleftheros gazetesi, son yıllarda işbirliğini artıran üç ülkenin enerji alanı ve su kaynaklarının yönetimi konularını kapsayacak bir memorandum imzalayacağını iddia etti. Gazeteye göre bu adım, Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki planlarına cevap niteliğinde.

Son dönemde karşılıklı üst düzey ziyaretlerle Yunanistan ve Kıbrıs Rum yönetimi ile ilişkilerini derinleştiren İsrail, Akdeniz'de yeni bir eksen oluşturuyor. İsrail, Güney Kıbrıs ve Yunanistan'ın enerji alanında ve su kaynaklarının yönetimini de kapsayan bir "Karşılıklı Anlayış Memorandumu''na imza atacağı iddia edildi. İddiayı ortaya atan Rum Fileleftheros gazetesi, bu konudaki mutabakatın İsrail Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Danny Ayalon'un, hafta içinde yaptığı Atina ziyareti sırasında sağlandığını yazdı. Memorandumun 2012 başlarında imzalanacağını kaydeden gazete, "Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki planlarına cevap niteliğinde'' olduğu yorumunu yaptı. Türkiye, Kıbrıs Rum Kesimi'nin İsrail'in de desteğini arkasına alarak adanın güneyinde sondaj çalışmasına başlamasına karşı KKTC ile birlikte petrol aramasına imkân tanıyan Kıta Sahanlığı Sınırlandırma Anlaşması imzalamış, bölgede petrol sondajı için sismik araştırmaları yapmak için gemi göndermişti.

Türkiye ile ilişkileri kopma noktasına gelen İsrail'in dengeleyici bir unsur olarak Yunanistan ve Rum yönetimi ile ilişkilerini geliştirme çabası dikkat çekiyor. Yunanistan'ın içinde bulunduğu ekonomik krizi fırsata çeviren İsrail, bu ülke ile ekonomik ve askerî-diplomatik işbirliğinin güçlenmesine öncelikle önem veriyor. Yunan hava kuvvetleri ile Akdeniz ve Ege üzerinde savaş tatbikatları yapan İsrail, 100 milyon Euro değerinde silah satışı konusunda da Atina ile el sıkışmıştı. Savunma işbirliğinin yanı sıra enerji alanına ehemmiyet veren İsrail, Doğu Akdeniz'den çıkaracağı gazı, Rum Kesimi ve Yunanistan'dan geçireceği denizaltı hattıyla gelecekte Avrupa'ya ihraç etmeyi planlıyor.

Fileleftheros gazetesi, İsrail'in Rusya ile Kıbrıs'ın güney sularında ortak tatbikata hazırlandığını da öne sürdü. Gazete, Rus deniz kuvvetlerine bağlı gemilerin önümüzdeki günlerde Ada'nın güney deniz bölgesinde olacağını, Rusya'nın bu konuda bilgilendirdiği Rum makamlarının, Rus savaş gemilerinin ikmal maksadıyla Limasol bölgesi açıklarına demirlemesi talebine olumlu cevap verdiğini yazdı.

Rumlar, olumlu Türkiye paragrafından rahatsız

Kıbrıs Rum Kesimi, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Londra ziyareti sırasında Avrupa ekonomisini kastederek "sefiller" benzetmesi yapmasını Avrupa Birliği gündemine taşıdı. Gül'ün Rum Kesimi için "yarım ülke" tanımlamasını da AB üyelerinin dikkatine getiren Rum Kesimi, 5 Aralık'ta AB Dışişleri Bakanları'nın kabul etmesi beklenen nispeten olumlu Türkiye paragrafının da sertleştirilmesini talep ediyor. Rumların, ifadelerin sertleşmemesi durumunda sonuç bildirgesini kabul etmeyeceklerini bildirdikleri kaydediliyor. Rumlar, Doğu Akdeniz'de doğalgaz arama faaliyetlerine Türkiye'nin müdahalesine Avrupa'nın yeteri kadar tepki göstermediğini düşünüyor. Ankara ise Ada'daki müzakereler kritik bir safhaya girmişken Rumların ardı ardına provokatif eylemlerde bulunduğuna inanıyor.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim