• BIST 9548.09
  • Altın 2503.624
  • Dolar 32.4874
  • Euro 34.52
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 22 °C

Akdeniz'de yine mülteci faciası

Akdeniz'de yine mülteci faciası
Libya açıklarında 700’den fazla göçmeni taşıyan tekne battı. Olayda 700 kaçağın hayatını kaybetmesinden endişe ediliyor.

Akdeniz'de, İtalya ile Libya arasında kalan ve Sicilya Kanalı olarak adlandırılan bölgede yaklaşık 700 kaçak göçmeni taşıyan tekne battı. 

Uluslararası Af Örgütü, Akdeniz'de 700 kişiyi taşıyan teknenin batması sonucu yaşanan felaketin önlenebileceğini belirterek Avrupa hükümetlerini sorumluluk almaya çağırdı. 

Merkezi Londra'da bulunan örgütten yapılan açıklamada, çok sayıda kaçak göçmeni taşıyan teknenin batması sonucu yüzlerce kişinin öldüğünden endişe duyulduğuna işaret edilerek "İtalyan sahil güvenliği, şimdiye kadar 28 kişinin kurtarıldığını ve 24 cesede ulaşıldığını bildiriyor. Arama-kurtarma çalışmaları 17 gemi ve hava araçlarının katılımıyla sürüyor" ifadesine yer verildi. 

Af Örgütü'nün Avrupa ve Orta Asya Direktörü John Dalhuisen, "Akdeniz'de korkunç boyutta yaşananlar, insanların aldığı kararlar sonucu meydana gelmektedir. Denizdeki son ölümler, sürpriz değildir ama şok yaratmıştır. Ticari deniz araçları arama kurtarma çalışmaları yürütmektedir ancak bu gemiler kurtarma çalışmaları için tasarlanmamıştır ve yeterli ekipmanları yoktur. Avrupa hükümetlerinin sorumluluk alma ve birçok ülkenin katılımıyla kurtarma operasyonları düzenleme zamanı gelmiştir" diye konuştu. 

Yetersiz kalıyor

AB geçen yıl Akdeniz'deki arama kurtarma çalışmalarını birlik üyelerinin ortaklaşa değil, ülkelerin tek tek yürütmesine karar vermişti. Dolayısıyla son dönemde İtalya açıklarında yaşanan kaçak göçmen felaketlerine sadece İtalya'nın sahil güvenliği müdahale edebiliyor ve bu yardım yetersiz kalıyor.

Akdeniz'de geçen hafta da 400 kaçak göçmeni taşıyan tekne batmıştı.

İtalya Başbakanı Renzi: Akdeniz’de her gün bir trajedi

İtalya Başbakanı Matteo Renzi, Akdeniz'de son yaşanan ve 700 kişinin hayatını kaybettiğinden endişe edilen facia için “Akdeniz’de her gün bir trajedi” dedi.

Başbakan Renzi, “Şu ana kadar 28 ölü var ama öyle görünüyor ki bu sayı daha da artacak. Akdeniz’de her gün bir trajedi yaşanıyor. Nasıl duyarsız kalınabilir” diye konuştu.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği İtalya şubesi sözcülerinden Federico Fossi, İtalya Sahil Güvenlik ekiplerinin kendilerine 700 kayıp ya da ölü olabileceği bilgisini verdiğini belirterek, "Bu teknenin bu gece yarısı Lampedusa’nın yaklaşık 120 mil güneyinde yani Libya kıyılarında alabora olduğunu biliyoruz. 700 kayıp ve başka kurtulanlar olabilir. Kurtarılanları biz 22 olarak biliyoruz ancak bu çok net değil. Avrupa Birliği Üye Ülkelerinin Dış Sınırlarının Yönetimi için Operasyonel İşbirliği Ajansı (Frontex), 49 sayısını veriyor, bazı gazeteler ise 28 olarak geçiyor. Bu sayılar henüz net değil” diye konuştu.

BMMYK İtalya sözcülerinden Carlotta Sami de Rainews kanalında yaptığı açıklamada, olayı katliam olarak nitelendirerek son 3,5 ayda 1500 kişinin bu bölgede öldüğüne dikkati çekti.

Sami, bu olayın sadece İtalya’yı değil Türkiye ve Yunanistan’ı da ilgilendirdiğini söyledi.

Carlotta Sami, ölü sayısının 700 olması durumunda bunun bölgede yaşanan en büyük facia olacağını belirtti.

Teknenin batmasının ardından, "Save the Children" adlı uluslararası sivil toplum kuruluşu, Akdeniz'de arama kurtarma çalışmalarının yeniden başlaması için Avrupa Birliği liderlerini 48 saat içinde acil toplantıya çağırdı.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim