• BIST 9703.23
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 21 °C

Akdeniz'e 'Barbaros Hayrettin' geliyor

Akdeniz'e 'Barbaros Hayrettin' geliyor
TPAO Genel Müdürü Mehmet Uysal, milli petrol şirketine yakışan yeni ve son derece donanımlı bir sismik gemi alacaklarını söyledi.

Akdeniz'e 'Barbaros Hayrettin' geliyor

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'nın (TPAO) Genel Müdürü Uysal, Akdeniz'deki petrol arama çalışmaları hakkında bilgi verdi. Uysal, İskenderun açıklarında 25 yıl önce açtıkları Gülcihan adlı kuyuyla ilgili yaşanan ilginç bir olayı anlattı. 1985 yılında ABD'li Esso firmasının İskenderun açıklarında Gülcihan adlı kuyu açtığını belirten Uysal, 'O kuyuda şu anki adı Exxon olan Esso şirketi petrol keşfi yaptı. Ancak yapılan çalışmada rezerv 10 milyon varildi ve petrol varil fiyatı o tarihlerde 10 dolardı. Rakam düşük olduğu için kuyu ekonomik bulunmadı ve çimento ile kapatıldı' dedi. 

AKDENİZ'DEN ÜMİTLİYİZ
 

Uysal, yaptıkları hesaplamalara göre sadece o alanda 25 milyon varil petrol rezervi olduğunu kaydederken, 'Bunun da değeri neredeyse 2,5 milyar dolar. Önümüzdeki yıl bu kuyuyu kazıp Akdeniz'in ilk sondajını yapacağız. İlk petrolü buradan üretmeyi hedefliyoruz' dedi. Uysal, kuyunun bu sefer  'Gülcihan 2' adıyla açılacağını ve sondaj derinliğinin 5 bin metre olacağını söyledi. 

Akdeniz'de Antalya, Mersin ve İskenderun körfezlerinde çalışmalar yaptıkları ve ilk sismiği bitirdikleri Antalya'dan çok umutlu olduklarının altını çizen Uysal, 'Akdeniz'de Antalya körfezi çok ümitliyiz. Burada büyük ve uluslararası bir şirketle ortaklık için el sıkışmak üzereyiz. Anlaşma kapsamında sismik çalışmalar dahil tüm masrafları ortak olan şirket ödeyecek' dedi. Uysal, Akdeniz'de bir kuyu kazmanın maliyetinin 300 milyon doları aşacağını belirterek, 'Tüm bunların sonunda bulunacak petrol 1 milyar varilin altında olursa, ekonomik olmaz. O zaman kuyu çimento ile kapatılır' dedi.

Şirketlere baskı yapılıyor

Kıbrıs'ta yaşanan arama krizine de değinen Uysal, Piri Reis ile amaçlarının bu alanların muvazaalı olduğunu dünyaya duyurabilmek olduğunu söyledi. Uysal, Rumların bu nedenle Piri Reis çalışmalarına engel olmadıklarını anlattı. Akdeniz sondaj çalışmalar için  Norveçli CGG Veritas şirketi ile anlaştıklarını hatırlatan Uysal, 'CGG Veritas ile uzun zamandır çalışıyoruz. Geçen yıldan itibaren Norveç bandıralı şirketin gemisinin bizimle çalışmaması için çok baskı yapıldı. Şuan da CGG programımızı gerçekleştiriyor. Alanya açıklarında 3 boyutlu sismik bitince işimizin durumuna bakacağız' dedi.

Maliyeti  100 milyon doları aşacak

Kıbrıs açıklarında araştırma yapan Piri Reis sismik gemisinin yetersizliğine yönelik tartışmalar sürerken, Uysal, Türkiye'ye yakışan yeni bir sismik alacaklarını da söyledi. Uysal, 'Yönetim kurulumuzdan karar çıktı ve Yüksek Planlama Kurulunda talebimiz bekliyor. Bir ay içinde yeni gemi almayı planlıyoruz' dedi. Uysal maliyetin 100 milyon doları aşacağını tahmin ettiklerini belirterek, 'Kıbrıs'ın güneyindeki ruhsatlar dahil olmak üzere tüm alanlarımızı tarayacağız' diye konuştu ve geminin adının 'Barbaros Hayrettin'olacağını söyledi.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim