• BIST 9645.02
  • Altın 2406.222
  • Dolar 32.5865
  • Euro 34.7883
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 21 °C

AKFEN Holding'den Mersin'e dev yatırım

AKFEN Holding'den Mersin'e dev yatırım
AKFEN Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın, Mersin'e 460 megavat enerji üretecek, 500 milyon dolarlık, gazla çalışan bir enerji santralı yapacağını açıkladı.

Mersin Genç İş Adamları Derneği'nin (MEGİAD) 'MEGİAD Buluşturuyor' konferanslarının bu ayki konuğu AKFEN Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın oldu. Mersin iş dünyasından çok sayıda iş adamının katıldığı, HiltonSA Oteli'nde yapılan toplantıda Hamdi Akın, önemli açıklamalarda bulundu. Açılış konuşmalarında Mersin'e yatırım yapması ve yatırımcı gözüyle Mersin'in dışarıdan nasıl göründüğünü anlatması istenen Akın, Mersin'in için için kaynayan, insan kaynağı açısından son derece zengin bir yer olduğunu ifade etti. Mersin'in insan çeşitliliğinin çok güzel olduğunu, Mersin'de her türlü düşünce, her türlü girişim bulunduğunu ve herkesin birbiriyle çok güzel diyalog kurduğunu vurgulayan Akın, bunu kaybetmemek ve bu bölgenin bu şekilde gelişebileceğini de tüm Türkiye'ye göstermek gerektiğinin altını çizdi. Mersin ve Adana'nın bu yönüyle son derece önemli iki kent olduğuna işaret eden Akın, "Çünkü hem Mersin'in yerli halkı hem doğudan gelmiş hem de güneyden gelmiş arkadaşlarımızın kafalarında bambaşka yatırım perspektifleri var, her birinin kendi mantalitesine göre bir girişimcilik anlayışı var. Bu anlayışın birbiriyle ortak nokta bulabilmesi son derece önemli. Mersin dışarıdan bakıldığında denizin kenarında şu ana kadar bir sayfiye şehri gibi algılanmış olmasına rağmen, bugün sanayisiyle de dikkati çekmeye başladı. İhracatın yüzde 5'i, ithalatın yüzde 6'sı Mersin için övünülecek rakamlar. Fakat 'niye otel yapamıyorsunuz' dediğiniz zaman, fizibilitesi bir türlü çıkmıyor Mersin'in. Mersin'de otel fiyatları çok düşük. Böyle bir düşük fiyat içerisinde otel yaptığınız zaman bu otele yapılan yatırımın fizibil olmadığını görüyoruz" dedi.

"KENDİMİZİ SERMAYENİN AYAĞINA GİDİP ANLATMAK ZORUNDAYIZ"

Mersin'in büyümeyi talep etmesi ve ne istediğini bilmesi gerektiğini dile getiren Hamdi Akın, devletten ne talep edildiğinin açıkça ortaya konması gerektiğini söyledi. "Kendini açıkça ifade edemezsen devletin sana yapabilecek pek fazla bir şeyi yok" diyen Akın, ayrıca bu işi devletin değil, özel sektörün yapması gerektiğini belirterek, "Devletin size istihdam yaratmak gibi bir görevi yok. Bu görev devlette olsaydı o zaman komünist bir ülke olurduk. İstihdam özel sektörün yapacağı bir şeydir, o bizlerin görevidir. İstihdamı bizler yaratacağız. İstihdamı bizlerin yaratması için ne talep ettiğimizi, ne istediğimizi de çok açıkça ifade edebileceğiz, açık toplum olacağız ve bunu da gidip sermaye neredeyse oraya anlatacağız. Biz uçaklara binip Başbakanın yanında bütün sermayenin olduğu noktalara gidiyoruz. Herkes sermayenin ayağına gitmek zorunda. Sermayenin ayağına gidip ne yapmak istediğimizi anlatamazsak, o sermayeyi nasıl ülkemize getireceğiz? Biz kendimizi ifade edemezsek, onlar gelip durup dururken bize yatırım yapmazlar ki. Bizim hep kendimizi anlatmamız lazım. Mersin'in de kendisini anlatmak da biraz zafiyeti olabilir. Mersin'in ne istediğini çok açıkça ifade etmesi lazım. Mesela diyoruz ki, Mersin'e bir liman daha yapılacak. Kim yapacak bu limanı? Yani devlet gelip bir liman daha mı yapacak buraya? Sonra 'işletemiyorum' deyip yeniden bir Afken-PSA ve MIP mi arayacak? Yani bir liman var, bu liman kapasitesini aldı da mı ikinci bir liman yapılacak? Şu anda limanın kapasitesi 1 milyon 150 bin TEU'da. Buranın kapasitesi 5 milyona kadar büyür, zaten biz de bunu taahhüt ediyoruz. Şimdi 5 milyon kapasitesini doldurdunuz da mı ikinci bir limana ihtiyaç var? Aslında değil, ama ne olmuş? Devlet Planlama Teşkilatı'nda, Ulaştırma Bakanlığı'nda, şurada burada zamanında böyle bir proje geliştirilmiş, 'hadi bu projeyi canlandıralım'. Ama hiçbir fizibilitesi yok. O yatırımı kim yapacak, nasıl yapacak, bunun için ne kadar para lazım, bunları düşünme, 'hadi bir liman daha yapalım, 3 milyar dolar daha yatıralım'. Bence bunlar fizibil olan yatırımlar değil" diye konuştu.

Yatırımlarda devletin değil, halkın ne istediğinin ve ihtiyaçlarının önemli olduğuna vurgu yapan Akın, Mersin iş dünyasının bunları programlayıp yatırımcılara ve Ankara'ya gitmesi, yatırımcı ile Ankara arasında köprü olması gerektiğini kaydetti.

İstihdamı yaratabilmenin özel sektörün işi olduğuna işaret eden Akın, şöyle devam etti:

"Biz yapacağımız yatırımlarla, kuracağımız şirketlerle Mersin halkının hiçbir ferdinin işsiz kalmamasını sağlamakla görevliyiz. Biz derken sanayicileri, işadamlarını kastediyorum. O halde biz bu yerel potansiyeli, yerel sermayeyi harekete geçirebilecek iletişimi mutlaka kurmak, onu ifade etmek zorundayız. O zaman devletin yatırım yapmasına gerek kalmıyor, bizler gelip yapıyoruz. Zaten eğer orada bir karlılık varsa onun yatırımcısı bulunuyor."

"TAV OLARAK 3,7 MİLYAR DOLARLIK SÖZLEŞMENİN ALTINA İMZA ATTIK"

TAV Havalimanları Holding çalışmaları hakkında da bilgi veren Akın, şu anda İstanbul, Ankara ve İzmir havalimanlarını işlettiklerini, ayrıca Gürcistan'da Tiflis ve Batum havalimanlarını yaptıklarını, Makedonya'da Üsküp ve Ohri'ye 250-300 milyon dolar, Tunus'a 1 milyar dolara yakın yatırım yaptıklarını anlattı. Tunus'ta en büyük yatırım yapan yabancı şirket olduklarına dikkat çeken Akın, 15 milyar dolarlık dünyanın en büyük havalimanının yapımına Katar'da devam ettiklerini, Umman ve Medine'de de havalimanı yapacaklarını aktardı. Bütün bunlara bakıldığında, bugün TAV olarak 3,7 milyar dolarlık bir sözleşmenin altına imza attıklarını vurgulayan Akın, "Dünyada, özellikle bölgemizde TAV artık herkesin bildiği bir marka oldu. TAV'ı Kuzey Afrika, bütün Arap Yarımadası, Kafkaslar, Balkanlar'da çok bilinen bir firma haline getirdik. Bu işler yoğun sermaye istiyor, yapabilmek gerçekten kolay değil ama şirketimiz gittikçe büyüyor. Dünyada her şeyini kendisi yapan tek şirket TAV. Yiyecek içecekten güvenliğine, otoparkından temizliğine kadar bütün işlerini kendi şirketleriyle yapıyor" ifadelerini kullandı. 4 bin 300 otelle dünyanın en büyük işletmecisi olan, İbis, Nova, Merkür, Etap gibi markaların sahibi Fransız şirketin İbis Otel ve Nova Otel zincirini Türkiye'ye getirdikleri bilgisini veren Hamdi Akın, önümüzdeki yıl Türkiye'deki otel sayısını 19'a çıkaracaklarını, ileriki dönemlerde de bütün şehirlere bu otelleri yayacağını ifade etti.

Aynı zamanda, Mersin Uluslararası Liman İşletmeciliği'nin (MIP) ortaklarından olan AKFEN Holding Başkanı Hamdi Akın, limanla ilgili de şu bilgileri verdi: "Mersin Limanı'nı 4 yıl önce aldık ve 755 milyon dolar ödedik. Bugüne kadar faiz ödedik, anaparayı daha yeni ödemeye başlayacağız; yani daha para kazanmaya başlamadık. Limanı aldığımızda 400 bin TEU baks yüklüyorduk, şimdi 1 milyon 150 bin TEU civarına geliyor, 4 yılda 3 misli artış sağlandı. Bunun sebebi Singapurlu dev bir ortağımızın olması. Dünyada 40 liman işlettiği için onlarla ilişkileri çok iyi ve hepsini Mersin'e çekebiliyor. Bu çok önemli. İzmir, Mersin'den hep büyüktü ama şimdi bizden yüzde 20-25 daha geriye düştü."

AKFEN, HAVAALANI İHALESİNE GİRECEK Mİ?

Konferansa katılanların, "15 Aralık Perşembe günü yapılacak Çukurova Bölgesel Havaalanı ihalesine girecek misiniz?" sorusuna kaçamak yanıt veren Hamdi Akın, "TAV açısından bir şey söylemeyeyim, hala çalışıyoruz. Bu konuda resmi açıklama yapamıyoruz, 15 Aralık sabahı göreceksiniz" demekle yetindi. Hükümetin Mersin'e çok büyük bir havaalanı yapmak istediğini aktaran Akın, konuşmasını esprilerle de süsleyerek şunları söyledi: "Gerçekten oldukça büyük bir yatırım planlanmış. 320 bin metrekare terminal alanı var oteliyle beraber. İstanbul'un aşağı yukarı aynısı, Ankara'nın 2 misli. Devlet böyle buldu mu yükleniyor, 'yap-işlet-devret' modelinin tadını aldılar ya, nasıl olsa ceplerinden 5 kuruş para çıkmıyor, birisi yapıyor, işletiyor ondan sonra devlete devrediyor, bedava geliyor diye sürekli büyütüyorlar. Ondan sonra dolduracağız diye büyük çaba sarf etmek gerekiyor. İnşallah bu bölgede böyle bir potansiyel olur, inşallah bu bölgeye yeni hab ilan etme gibi bir durumları olur. Yolcu bulamadığınız zaman 1 yıl sonra o seferi iptal etmek zorunda kalıyorsunuz, çünkü bunun zararına dayanılamıyor. Çukurova'da hesapların iyi yapılması lazım. Yatırımın çok büyük olması, yolcunun şu anda az olması, 350 bin dış yolcu garantisi veriliyor ki, bu garantiyle oranın yapılması oldukça zor. Biraz daha yolcu sayısının fazla olması gerekir, onun için de uçan insan sayısının artması lazım. Yani sizlere düşen görev uçmak, eğer sürekli uçarsanız havaalanınız yapılır."

MERSİN'E 500 MİLYON DOLARLIK YATIRIM

Mersinlilere bir de müjde veren Hamdi Akın, kente 500 milyon dolar civarında bir yatırım yapacağını açıkladı. Akın, "Mersin'de gazla çalışan bir enerji santralı kuracağız. Arsasını Özelleştirme İdaresi'nden satın aldık. Çok büyük para verdik, 50 dönüm arsaya 40 milyon TL verdik. Çünkü bu arsanın kendisi zaten bir enerji santralı arsası, bu arsa ÇEAŞ'ın şu anda eski fuel oil santralının olduğu arsa. DolayısTıyla ÇED raporu problemi yok. Daha önce daha kirli bir santralken şimdi daha temiz, daha çevre dostu bir santral yapacağız. Bu da 460 megavat civarında enerji üreten bir santral olacak ki, bütün Mersinlilerin enerji ihtiyacını karşılayabilecek bir santral olacak. Önemli bir yatırım, sanırım bu ay sonunda işlemleri bitmiş olur, EPDK'dan lisans alınır. 2012'nin Eylül-Ekim aylarında yeni santralın inşası başlar diye düşünüyorum. Bu da Mersin için önemli bir yatırım olacak" dedi.

İSTANBUL HABER AJANSI

www.istanbulhaber.com

www.AksiyonHaber.com

www.UlasimOnline.Com

www.THYHaber.Com

DENİZ HABER AJANSI

www.DenizHaber.Com.tr

www.turkishmaritime.com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim