• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 22 °C

Akıllı sayaçta dağıtım oyunu

Akıllı sayaçta dağıtım oyunu
Dağıtım şirketleri, sayaç maliyetlerine katlanmamak için başvuru yapan işletme ya da konut sahiplerine “Sayaç değiştirmek zorunda değilsiniz” açıklaması yapıyor

Geçen yıl mart ayında kabul edilen yeni Elektrik Piyasası Yasası ile akıllı sayaçların mülkiyeti dağıtım şirketlerine geçti. Yasaya göre, tüm akıllı sayaç değişiklikleri ilgili dağıtım şirketleri tarafından yapılmak zorunda. Ancak dağıtım şirketleri sayaç maliyetlerine katlanmamak için başvuru yapan işletme ya da konut sahiplerine “Sayaç değiştirmek zorunda değilsiniz” açıklaması yapıyor. İstanbul Elektrik Mühendisleri Odası Başkanı Beyza Metin, yasadan sonra dağıtım şirketlerinin maliyetler yüzünden mevcut sayaçları değiştirmek istemediğini söyledi. Metin akıllı sayaç almak isteyen tüketicileri de kendi ceplerinden ödememesi gerektiği konusunda uyardı. Akıllı tarifeye geçmek isteyen tüketiciye dağıtım firmalarının akıllı sayacın kurulumunu gerçekleştirmekle yükümlü olduğuna dikkat çeken Metin, ”Bu sayaçların maliyetleri var ve dağıtım şirketleri bu maliyetlere katlanmak istemiyor. Bu firmalar hiçbir şekilde tüketicinden sayaç ücreti talep edemez. Bu çok fazla bilinmediği için firmalar akıllı sayaç parasını tüketiciden almaya çalışıyor” diye konuştu. Sürekli tebliğ değiştiğini belirten Beyza Metin,”Önce akıllı sayaç takmak zorunluydu sonra başka bir tebliğ ile bu zorunluluğu kaldırdılar mevcut sayaçlara kalibrasyon şartı getirdiler. Bunun da akıllı sayaç kadar maliyeti var. Bu konularda büyük sıkıntılar var” ifadelerini kullandı. Akıllı tarife konusunda tüketicilerin dikkatli olması gerektiğini söyleyen Metin,” Belirli saat dilimlerini aşan kullanım yapılırsa faturaları kabarabilir buna dikkat etmek gerekir” dedi.

“Yaz döneminde akılı tarifeye geçmek mantıklı”
Kayıp - kaçak bedellerinin vatandaşa yansıtılmaması gerektiğini vurgulayan Beyza Metin,” Yaz döneminde eğer klima kullanılıyorsa akıllı tarifeye geçmek mantıklı olabilir. Faturalara yansıtılan gizli zamlar var. Örneğin TEİAŞ ana dağıtım şirketlerine elektrik satışını yüzde 10 düşürüyor. Dağıtım şirketleri bunu faturalara yansıtmıyor. İndirimler yapılmıyor. Arıza ve bakımlara yapılması gerek harcamalar yapılmıyor. Faturadan hemen sonra vatandaştan elektrik açma kapama parası alınıyor” diye konuştu. Enerjiden tasarruf etmek için vatandaşa gece çamaşır makinesi çalıştırın demekle olmayacağını kaydeden Metin şu ifadeleri kullandı:” Türkiye’de sanayiide kullanılan enerjide verimliliğe yönelmek gerekiyor. ABD’de enerji verimliliği yasası ile yüzde 25 enerji tasarruf edildi. Türkiye’de dağıtım hatlarında elektriğin yüzde 20’si kayboluyor. Bu rakam Avrupa ülkelerinde yüzde 7-8 oranında.”

http://www.ulastirma.com.tr/

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim