• BIST 9548.09
  • Altın 2491.062
  • Dolar 32.4591
  • Euro 34.4682
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 17 °C

Akıllı telefonlarda büyük güvenlik zaafı

Akıllı telefonlarda büyük güvenlik zaafı
Zirve Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mustafa Şanver, son dönemde kullanımı artan akıllı telefonlara yüklenen bazı programların "casus" özelliği taşıdığını belirtti.

Zirve Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mustafa Şanver, son dönemde kullanımı artan akıllı telefonlara yüklenen bazı programların "casus" özelliği taşıdığını belirtti.

Şanver, yaptığı açıklamada, akıllı cep telefonlarının hız, kapasite, pil ömrü ve fonksiyonlarının daha da geliştirileceğini, telefonların daha kapsamlı uygulamalarla çalıştırabileceğini belirtti.

Bunun güvenlik açıklarının artmasına neden olacağını ifade eden Şanver, "Dolayısıyla sizin hattınız üzerinden başkalarını arama ya da internet hattınızı kullanmaya kadar problemler de beraberinde gelecektir" ifadelerini kullandı.

Ücretsiz indirilen "whatsapp", "skype" ve "viber" gibi programlarda kullanılan bilgilerin güvende olmadığına  dikkati çeken Şanver, şöyle devam etti:

"Son dönemde kullanımı artan akıllı telefonlara yüklenen bazı programlar casus özelliği taşıyor. Akıllı telefonlara bazı casus yazılımlar yüklemek mümkün. Bu programları çalışan programlar listenizde göremezsiniz ve kapatamazsınız. Ücretsiz programlar güvenliği tehdit ediyor. Bu tür programlarla cep telefonunuzdaki adres defterinize, gelen ve giden mesaj ve e-postalarınıza, yaptığınız konuşmalara, konum bilgilerinize ulaşılabilir, kaydeder veya başka yerlere aktarabilirler. 'SpyBubble', 'SpyPhoneApp', 'mSpy' gibi casus yazılımlar da var. Bu tür casus programları kullanıcılar bilmeden indirebilir, başkaları da gizlice yükleyebilir. Cep telefonu işletim sisteminde ya da başka programlardaki açıkları kullanan hackerler casus programlar yükleyebilirler."

Şanver, bilinmeyen programların telefona yüklenmemesini gerektiğini vurguladı. Kullanılan programların başka kişilerin program yüklemesine izin vermemesi özelliğine dikkat çeken Şanver, şunları kaydetti:

"En kesin önlem güvenliği test edilmemiş programları hiç yüklememektir. Telefon dinlemeler genel olarak operatör veya santrallerden yapılıyor. Dinlemeler akıllı cep telefonlarla beraber mobil programlar aracılığıyla daha kolay yapılabiliyor."

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim