• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 27 °C

Akın: İDO'da başarısız olursak ayıp bize

Akın: İDO'da başarısız olursak ayıp bize
Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın, İDO yatırımının geri dönüşüne ilişkin bir soruya verdiği yanıtta başarısız olmalarının büyük 'ayıp' olacağını söyledi.

Akın: İDO'da başarısız olursak ayıp bize

Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın, İDO yatırımının geri dönüşüne ilişkin bir soruya verdiği yanıtta, ''İzmit köprüsünün bitmesi halinde İDO'nun gelirleri muhakkak düşecektir. Bu uzunlukta asma köprülerin 9 yılın altında bitmişi yok. Türkiye'nin dünya rekoru kıracağını düşünüyorum. Ama ne kadar çabuk da yapsalar 6 yılda yaparlar diye düşünüyorum'' dedi.

Akın, Türkiye Kalite Derneği (KalDer) tarafından, Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneğinin (TÜSİAD) katkılarıyla düzenlenen 20. Kalite Kongresi'nin ikinci günündeki özeloturumda yaptığı konuşmada, bu sene yatırımlarının 4 milyar dolara yaklaşacağını ve 2012-2013 yıllarında bu yatırımları realize etmek için çalışacaklarını anlattı.

Bir işe başlarken yalnızca ''fark yaratmak'' için hareket etmediklerini, fark yaratarak işlerini büyütmeyi amaçladıklarını, aksi durumun yel değirmenleriyle savaşmaya benzeyeceğini söyleyen Akın, gelir garantisi olan, rekabetin olmadığı alanları seçtiklerini belirtti.

Free shop, yiyecek içecek bölümleri, güvenlik, otopark gibi havaalanı işletmesinin tüm alt alanlarında kendi uzman kadroları bulunduğunu, hiçbir işi dışarıdan hizmet alarak yapmadıklarını kaydeden Akın, ''Dünyada hiçbir havaalanı şirketi yok ki bütün bu bilgilere sahip olsun. İşletmeci şirketler var ama her şeyi outsource (dışarıdan hizmet alımı) ediyorlar. Belki gelir açısından doğrusu o, ama bu bilgilere mutlaka sahip olmamız ve bu bilgilere sahip kadroları yetiştirmemiz şarttı. Belki bir noktadan sonra biz de outsource edebiliriz'' diye konuştu.

İDO yatırımına da değinen Hamdi Akın, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Son yılların çok güzel geliştirilmiş bir işi. İDO iç denizyolu hattı anlamında dünyanın en büyük şirketi. Yıllardır denizlerin kullanılmadığını konuşuyorduk ama ne kadar yaratıcı olursanız olun İDO gibi bir şirketi yaratamazsınız. İskeleler devletin olduğuna göre, böyle bir şirketi ancak devlet yaratabilir. Kurulan şirketi biz aldık. Başarısız olursak çok ayıp olur bize. Türkiye'nin milli gelirinden en fazla pay alan 20 milyon insanın, yarısı bir tarafta, yarısı diğer tarafta oturuyor. Ticaretin, TIR'ların en fazla geçtiği bölge. İnovatif bir şeyler yapmamız gerekecek.''

''Sıfırdan yapsaydık, İDO'yu belki 300-400 milyon dolara geliştirebilirdik''

Akın, ''İDO yatırımında 300 milyon dolar cirosu olan bir şirketi 900 milyon dolara aldınız. Geri dönüş hesabını kaç yıl olarak düşündünüz?'' şeklindeki soruya verdiği yanıtta, satın alma sırasında elbette bazı riskleri aldıklarını söyledi.

İzmit köprüsünün bitmesi halinde, gelirlerinin yüzde 60'a yakın kısmını buradan elde eden İDO'nun gelirlerinin muhakkak düşeceğini kaydeden Akın, İDO ihalesine giren şirketlerin, İzmit köprüsünün bitiş tarihine ilişkin farklı yaklaşımlarda bulunduğunu belirtti.

Hamdi Akın, ''Bu uzunlukta asma köprülerin 9 yılın altında bitmişi yok. Çin'de 5 yılda yapılmışı var. Ancak bunlarda proje finansmanı yok. Yerli müteahhitlerle, tabiri caizse işçiler yerine kölelerle yapılmışlar. Bu köprünün, diğer firmalar 4 yılda biteceğini düşünüyorlar. Biz 2 yıl daha gecikeceğini, 6 yılda biteceğini düşündük. Türkiye'nin dünya rekoru kıracağını düşünüyorum. Ama ne kadar çabuk da yapsalar 6 yılda yaparlar diye düşünüyorum'' değerlendirmesinde bulundu.

İDO'nun devlet kaynaklı bir şirket olduğunu vurgulayan Akın, ''Keşke devlet izin vermiş olsaydı da sıfırdan yatırım olarak geliştirebilseydik. Belki 300-400 milyon dolara geliştirebilirdik'' dedi.

''Dokunduğun her şey altın oluyor' deniyor, bakır yapıp çöpe attığımız da çok''

Geçmişte ''Keşke yapmasaydım dediğiniz bir hikayeniz var mı?'' sorusu üzerine Akın, mutlaka böyle işler de bulunduğunu belirterek, ''Dokunduğun her şey altın oluyor' dendi. Ama bir sürü bakır yaptığımız ve çöpe attığımız iş de var. Şans da şanssızlık da sürekli değildir. Önemli olan uyanık durmak, 24 saat çalışıyor olmak, işe konsantre olmak'' ifadelerini kullandı.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim