• BIST 9102.39
  • Altın 2325.575
  • Dolar 32.3788
  • Euro 35.0205
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 21 °C

Akkuyu'ya ÇED Onayı Yargıya Taşınıyor

Akkuyu'ya ÇED Onayı Yargıya Taşınıyor
Greenpeace, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylanan Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS) Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporunu yargıya taşıyacak

Mersin'in Gülnar İlçesi'ne bağlı Büyükeceli Mahallesi'ne Rus Rosatom şirketi tarafından yapılacak olan Akkuyu NGS'nin ÇED raporunun onaylanmasına çevrecilerden tepki geldi. Greenpeace Akdeniz İklim ve Enerji Kampanyası Sorumlusu Devin Bahçeci, yazılı bir açıklama yaparak raporun onaylanmasına tepki gösterdi. Bahçeci, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"Öncelikle, sivil toplum kuruluşlarının bu sürece katkıda bulunduğu söylense de, gerçekte olan, bizim Greenpeace olarak bu süreçte itirazlarımızı sunmuş olmamız ve bu itirazların değerlendirilmemiş olmasıdır. ÇED raporu Rosatom şirketi tarafından 3'üncü kez Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na sunulduktan sonra başlattığımız kampanyaya 215 binin üzerinde insan bu raporun onaylanmaması için imzalarıyla destek verdi. Bizim ve kampanyaya katılan kişilerin bu ÇED raporuna karşı çıkma nedenleri özellikle nükleer santrallerin en temel riskini oluşturan nükleer atıkların depolanması, taşınması ve devreden çıkartılması süreçlerindeki çevresel risklerinin yanı sıra güvenlik ve emniyet konusu ile bunlara karşı alınacak önlemler konusunda ciddi yetersizlikler olmasıydı. Ayrıca ÇED raporunda, herhangi bir nükleer kaza halinde; bu kaza ile ortaya çıkacak olan her türlü zararların giderilmesinden kimlerin sorumlu olacağı ve bu zararların nasıl karşılanacağına dair yeterli bilgi bulunmuyor. Nükleer sorumluluğun sadece maddi zararların karşılanması olarak düşünülmemesi gerekir. Nükleer sorumluluk, nükleer bir kaza olduğunda bunun sorumluluğunun kimin alacağı sorusunun cevabının verilmesidir. Bu imzaların yanında, yaptırdığımız kamuoyu araştırması gösteriyor ki, Türkiye halkının yüzde 64'ü nükleer istemiyor."

89109.jpg

Bakanlık, raporun son halini yayımlamadı

Bahçeci, halkın görüşlerinin alınmadığını belirterek şöyle devam etti:

"Tüm bunlara rağmen onaylanan rapor 21 Ekim 2014 tarihinde halkın görüşüne açılmıştı. Bu süreçte, ÇED raporunun kabul edilmemesi gerektiğine dair Türkiye çapında 3 bine yakın resmi imzalı dilekçe ilgili resmi kurumlara sunuldu. Ancak, bu görüşlerin ne kadar dikkate alınıp alınmadığına dair de her hangi bir şeffaflık söz konusu değil. Halkın katılımı aşıldığı ÇED sürecinde, ÇED raporunun onaylandığı haberini de medya üzerinden takip edebiliyoruz ve Bakanlık tarafından onaylanan rapor son hali henüz yayınlanmış değil. Bugüne kadar yaptığımız itirazların, cevaplarını ise henüz Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan alabilmiş değiliz. Bu da, sürecin şeffaflıktan ne kadar uzak olduğunun bir diğer göstergesidir. Bundan sonraki süreçte, Akkuyu NGS'nin ÇED raporuna karşı hukuki süreçleri işletiyoruz olacağız."

www.ulastirma.com.tr

Etiketler: , ,
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim