• BIST 9664.29
  • Altın 2495.067
  • Dolar 32.5864
  • Euro 34.8484
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 24 °C

AKP'lilerden THK'ya üniversite şoku

AKP'lilerden THK'ya  üniversite şoku
TBMM Genel Kurulunda, MHP Adana Milletvekili Kürşat Atılgan’ın ”Adana’da Hava Ulaştırma Fakültesi kurulmasını” içeren önergenin kabul edilmesi tartışmaya yol açtı.

THK'YA ÜNİVERSİTE ŞOKU!

TBMM Genel Kurulunda, MHP Adana Milletvekili Kürşat Atılgan’ın ”Adana’da Hava Ulaştırma Fakültesi kurulmasını” içeren önergenin kabul edilmesi tartışmaya yol açtı.

Önergeyle değiştirilen Türk Hava Kurumu Üniversitesi kurulmasını öngören madde, AK Parti’li milletvekillerinin oylarıyla reddedildi.

Genel Kurulda, Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Teklifinin 2. bölümü görüşmeleri sırasında MHP’li Atılgan, Ankara’da Türk Hava Kurumu (THK) Üniversitesi kurulmasına ilişkin madde üzerinde, ”işletme fakültesi” yerine ”Adana Hava Ulaştırma Fakültesi kurulmasına” ilişkin önerge verdi.
Altyapısı olan, meydanı olan, meteorolojik imkanları uygun olan Adana’ya bir hava ulaştırma fakültesinin kurulmasını, THK’nın da çok rahat bir şekilde kabul edeceğini ifade eden Atılgan, ”Hükümet tarafından ihmal edilen Adana’ya bir nebze soluk aldırmaya dönük bir uygulamanın önünü açmak için teklifte bulundum” dedi.

Atılgan’ın konuşmasının ardından TBMM Başkanvekili Mumcu, önergeyi oyladı ve önergenin kabul edildiği söyledi. Bunun üzerine AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ ve AK Parti’li milletvekilleri itiraz etti.
Mumcu, itirazlara ”kabul edilmiştir çünkü ellerinizi kaldırmadınız” karşılığını verdi.

Bozdağ’ın itirazları üzerine Mumcu, ”İki defa oylayamam Sayın Bozdağ. Sayın milletvekillerine söyleyin, kabul etmiyorlarsa ellerini kaldırsınlar. Oylama bitmiştir” dedi.

Mumcu’nun kararına katip üyeler AK Parti Bolu Milletvekili Fatih Metin ile AK Parti Bingöl Milletvekili Yusuf Coşkun da itiraz etti. Mumcu’nun ”oylamanın bittiğini” yinelemesi üzerine AK Partili milletvekilleri sıra kapaklarına vurarak protesto etti.

Bozdağ, kabul etmeyenlerin sayısının kabul edenlerin sayısından fazla olduğunu savundu. Mumcu, ”Ben tarafsız yönetiyorum. Buraya gelsin ve sayın milletvekilleri ellerini kaldırsınlar ‘evet’ ya da ‘hayır’ demek için” diye konuştu.

Mumcu, itirazlarını sürdüren ve birleşime ara verilmesini isteyen katip üyelere yönelik de ”Ne yapıyorsunuz arkadaşlar, lütfen. Niçin ara vereyim. Çıkın o zaman, kapatırım oturumu. Ben gördüğümü görüyorum” diye çıkıştı.

Tartışmaların sürmesi üzerine Bozdağ, usul tartışması açarak, görüşmelerin Anayasa ve İçtüzüğe uygun yapılması gerektiğini belirtti. Bozdağ, sonuca katip üyelerin de itiraz ettiğini, ortada tereddüt olduğunu ve oylamanın yenilenmesi gerektiğini söyledi.

CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol, ”Milletvekilliği yan gelip yatma mesleği değildir. Kuliste oturacağınıza buraya geleceksiniz, elinizi kaldıracaksınız” dedi.

Teklifin yasalaşması için iyi niyet gösterdiklerini ifade eden Anadol, ”İktidar partisisiniz. Geleceksiniz, tereddüte mahal bırakmayacak şekilde burada oturacaksınız. Önerge Adana’ya havacılık fakültesi açılmasını öngörüyor. Ne olur ‘evet’ deseniz. Adana’ya kastınız mı var?” diye sordu.

Anadol, katip üyelerin ayağa kalkarak Meclisi yöneten başkanvekiline baskı yapamayacağını kaydetti. AK Parti Grup Başkanvekili Suat Kılıç, yapılan yanlıştan geri dönmenin mümkün olduğunu belirterek, İçtüzüğün ilgili maddelerini okudu. Kılıç, ”İçtüzüğe aykırılık var. Bunun düzeltilmesi hususunda başkanvekiline hepimizin yardımcı olması gerekiyor” dedi.

Kılıç, oylamanın yenilenmesini talep etti

CHP Bilecik Milletvekili Yaşar Tüzün de ”Kuliste oturacağınıza Genel Kurulda otursaydınız” diye konuştu. TBMM Başkanvekili Mumcu, tutumunun doğru olduğunu ve değiştirmeyeceğini söyledi. Mumcu, kabul edilen önerge doğrultusunda Türk Hava Kurumu Vakfının Üniversite kurmasını öngören maddeyi oyladı. AK Partili milletvekillerinin oylarıyla kabul edilmeyen madde, düştü.

Mumcu, bunun üzerine, ”Maddeyi düşürdünüz sayın milletvekilleri, tebrik ederim” dedi. Bu sırada Katip Üye Yusuf Coşkun, bir sonraki maddeyi okumadan önce Genel Kurulun bilgisine bir şeyi arz etmek istediğini söylemesi üzerine Mumcu, ”Sayın Coşkun lütfen, böyle bir usul yok” diyerek Coşkun’dan konuşmasını sonlandırmasını talep etti. Coşkun’un konuşmasına devam ettirmesi üzerine, Mumcu, mikrofonu kapattı ve birleşime ara verdi. Kısa aranın ardından birleşim tekrar açıldığında katip üyelerin değiştiği görüldü.

"GEREKİRSE ÖNERGEMİ ÇEKEYİM"

Teklifin görüşmeleri sürerken yerinden söz alan MHP Adana Milletvekili Kürşat Atılgan, bir üniversitenin kurulmasını, oylarıyla düşürmenin üzüntüsünü yaşadığını belirterek, ”Adana kelimesinden alerji duyulmasını da manidar bulduğunu” söyledi. ”Genel Kuruldan ricam, üniversitenin kurulmasını öngören maddenin oylamasıyla ilgili bir çare bulunması” diyen Atılgan, gerekirse önergesini çekebileceğini ifade etti.
AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ, Adana’ya karşıtlıklarının olamayacağını, olsa olsa minnet borçlarının bulunduğunu kaydetti.

Bozdağ, ”Vakıf üniversitesi olduğu için ona rağmen bir düzenleme yapılmasının doğru olmadığı kanaatiyle yaptık. Yoksa Adana’ya üniversite kurulmasına karşı değiliz. İçtüzüğün ilgili maddeleri açıkken, bunu Divan uygulamamıştır, bundan kaynaklanmıştır” diye konuştu. Birleşimi yöneten TBMM Başkanvekili Güldal Mumcu da ”Genel Kurulun takdiri olmuştur” dedi.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim