• BIST 9079.97
  • Altın 2324.118
  • Dolar 32.3373
  • Euro 34.9482
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 14 °C

Aksaray-Yenikapı metrosu açıldı

Aksaray-Yenikapı metrosu açıldı
İstanbul'da 'Aksaray-Yenikapı metro hattı bugün Başbakan Davutoğlu'nun katılımı ile açıldı. Yeni hatla birlikte Kartal'dan yola çıkan biri Atatürk Havalimanı'na 81 dakikada seyahat edebilecek


İstanbul Büyükşehir Belediyesi, bugün Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun katılımıyla Aksaray-Yenikapı metro hattını hizmete açtı. Yeni metronun açılışını yapan Başbakan Ahmet Davutoğlu şöyle konuştu:

"Birgün İstanbul'un izzetini, Kudüs de Mescid-i Aksa da yaşayacaktır. Buradan da mesajımız odur. Şu anda TİKA Başkanımız Mescid-i Aksa'da, biraz önce mesajını aldım. Mescid-i Aksa'da eksilen tek bir taşın, yıpranan tek bir sütunun, ne varsa hepsi bizim elimizle tekrar inşa edilecektir, ihya edilecektir.

İstanbul emanetine sahip çıkmak, İstanbul'un kadim kültürüne sahip çıkmak ve aynı zamanda İstanbul'u yaşanabilir bir şehir yapmak birbiriyle bağlantılıdır, birbirini tamamlar. Ulaşım meselesi büyüyen İstanbul'da göre tanzim edilmemişti. Bu durum AK Parti iktidarı ile değişti.

İstanbul'un 3 kanadı birbiri irtibatlanıyor. Asya ve Avrupa nasıl bir araya getirilir diye hayal edilmişti. Hayal gerçek oldu. Kartal ile Atatürk Havalimanı arası 81 dakikaya inecek." 

 

"Kudüs'e gözümüzün nuru gibi baktık"

Müslümanların, Hristiyan ve Yahudiler'in her mezhebinin 400 yıl boyunca Kudüs'e emniyet içinde girdiklerini ve ibadetlerini ifa ettiklerini dile getiren Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Öylesine ifa ettiler ki Kıyamet Kilisesi, ki Hristiyanların en mübarek mekanıdır, anahtarlarını Müslümanlara teslim etti. Halili İbrahim şehri diyerek, İbrahim'in mekanı diyerek, asırlarca biz Kudüs'e gözümüzün nuru gibi baktık. Çünkü İstanbul'da Kudüs ruhu vardır. Kudüs'te İstanbul'un izleri vardır, bu bağı hiç kimse çözemez. Bugün Kudüs'e gidenler görürler ki hala eserlerimiz orada. Hala her bir taşında, toprağında bu tarihin izleri var ve İstanbul'a gelenler görürler ki aynı sokaktaki cami, kilise, havra ile yan yana yaşanan o barış düzeniyle İstanbul'un sokaklarında da Kudüs vardır. Ne biz Kudüs'ü unuturuz ne Kudüs, İstanbul'u unutur. Onun için bu al bayraklarla Filistin bayraklarını yan yana getiren kardeşlerimize selam olsun."

Davutoğlu, sabah partisinin Bahçelievler kongresine giderken Hamas lideri Halid Meşal'le görüştüğünü belirterek, şunları kaydetti:

"Dün de Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas'la görüşmüştüm. Onlara sizlerin selamını ilettim ve dedim ki 'Bilin ki her bir İstanbullu her bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı bugün yüreği ile zihniyle, duasıyla Kudüs'ün, Mescid-i Aksa'nın yanındadır ve olacaktır. Onlar da dediler ki 'Bundan hiç şüphemiz yok. En zor zamanlarımızda nasıl Türkiye'yi yanımızda hissetmişsek, en zor zamanlarımızda bundan sonra da her bir Türk kardeşimizin yüreğinin bizimle attığından hiçbir şüphemiz yok'.

Buradan bir kez daha söylüyoruz. Kudüs'ün taşının toprağının biz hizmetkarıyız, Kudüs'ün de hadimiyiz ve Kudüs'ü yıkmak isteyenler, tahrip etmek isteyenler, Mescid-i Aksa'yı, ilk kıblemizi tahrip etmek isteyenler bilsinler ki; bizim için Mescid-i Aksa ile Kabe arasında bir fark yoktur. Onları korumak bizim için ilahi bir görevdir."

"Çağrımız barış çağrısıdır"

Başbakan Davutoğlu, çağrılarının barış çağrısı olduğunu ifade ederek, "Kudüs'ün de bir barış ve esenlik şehri olma çağrısıdır" dedi.

Bundan 3 sene önce haklarında verilen bir gensoruyla ilgili bir CHP milletvekilinin, "Niçin Kudüs'le böylesine ilgileniyorsunuz, niçin bu ihtilafların içine giriyorsunuz?" dediğini anımsatan Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"2010'du. Ona verdiğim cevabı şimdi buradan, İstanbul meydanında, Kudüs'ün kardeşi İstanbul'dan veriyorum. Evet bizim için İstanbul'un, Kudüs'ün kaderi aynıdır. İstanbul'un kaderi, Saraybosna'nın, Şam, Bağdat, Semerkant'ın kaderi birdir ve bir olacaktır. Bizim İstanbul'u inşa ve ihya etmemizin ardında kadim kültüre sadakatimiz var. Kudüs'ün de benimsediği kadim kültüre. Aziz İstanbullular sizler ve sizin yetki verdiğiniz başta büyükşehir belediye başkanımız olmaz üzere bütün ilçe belediye başkanları ve hükümetimizin her bir ferdi İstanbul'un o tarihi güzelliğini, o tabiat güzelliğini korumayı namus borcu biliriz.

Biz AK Parti geleneği olarak Cumhurbaşkanımızın büyükşehir belediye başkanlığından bu yana bu emaneti korumak için, gözümüzün nuru gibi korumak için her türlü çalışmayı yaptık, yapmaya devam edeceğiz. Bu arada dün akşam biraz rahatsızlandığı için, görüştüğüm sayın Cumhurbaşkanının da sizlere selamı var, onu da ileteyim, şu anda aramızda olmasa da İstanbul'u, İstanbul'a yaptığı hizmetlerle bütün İstanbullular'ın kalbindedir ve her zaman bu hizmetlerin yanındadır kendisini saygıyla buradan selamlıyorum."

Davutoğlu, İstanbul kadim kültürüne sahip çıkmanın ama aynı zamanda İstanbul'u yaşanan, canlı, dinamik bir şehir olarak muhafaza etmenin aslında birbirini tamamlayan vazifeler olduğunu vurguladı.

 

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim