• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C

Ali Pandır, Bursa'ya 200 milyon € yatıracak

Ali Pandır, Bursa'ya 200 milyon € yatıracak
Tofaş CEO’su Ali Pandır, “Planlarımız arasında mevcut Albea’nın içini biraz boşaltıp ucuz otomobil olarak Afrika’ya satmak var” dedi.

BURSA'YA 200 MİLYON € YATIRACAK

Tofaş CEO’su Ali Pandır, “Planlarımız arasında mevcut Albea’nın içini biraz boşaltıp ucuz otomobil olarak Afrika’ya satmak var” dedi.

MINICARGO ve yeni Doblo modelleriyle hafif ticari araç üretiminde hızla büyüyerek İtalyan Fiat’ın tüm dünyadaki en kârlı ve en kaliteli üretimi yapan ortağı olan Tofaş, bu kez gözünü otomobil üretiminde büyümeye dikti. Tofaş CEO’su Ali Pandır, sadece ticari araç üreten bir şirket olmak istemediklerini belirterek, “Biz otomobilde sadece ithalatçı olmayacağız. Bunun için Albea’nın yerini alacak yeni model için görüşüyoruz. Ama planlarımı arasında yeni model yerine mevcut Albea’nın içini biraz boşaltıp ucuz otomobil olarak Afrika’ya da satabiliriz. Bu iki alternatif üzerine görüşüyoruz” diye konuştu.

Önce yeni fabrika

Paris’te görüştüğmüz Pandır, otomobil üretiminde büyümek için Bursa’da fabrikalarının 400 bin adetlik kapasitesinin yeterli olmadığını belirterek şunları söyledi: “Biz 400 bin adetlik kapasitenin büyük bir kısmında ticari araç üretiyoruz. Bu otomobilde büyümemiz için yeterli değil. Biz ilk etapta yeni bir fabrika kurmayı düşündük. Ama yaptığımız çalışmaların ardından yeni fabrika yerine Bursa’da mevcut alanda 150 bin adetlik kapasite artırabileceğimiz gördük. Bu kararı vermemizde iki boyahanemizden birinin 20 yıllık olması etkili oldu. Bizde madem boyahaneyi yenilemek zorundayız o zaman fabrika içinde gerekli düzenlemelerle kapasiteyi artırabiliriz diye düşündük. Bunun için 200 milyon Euro yatırım gerekiyor.”

3 yaz sonu 550 bine ulaşırız

Fabrika içinde düzenlemeleri sadece ağustos ayında 3 haftalık tatil döneminde yapabileceklerini söyleyen Pandır, “Bu da 550 bin adede 3 yaz sonunda ulaşmamız anlamına geliyor” diye konuştu. Linea’dan sonra benzer bir sedan modelinin üretimi çok fazla artırmayacağına inandığını söyleyen Pandır şöyle konuştu: “Bizim en çok sedan ihraç ettiğimiz ülkeler, şimdi bu modelleri üretmeye başlıyor. Dolayısıyla bizim otomobilde büyümemiz için Afrika gibi bölgelere Mısır üzerinden ucuz oto satmamız gerekiyor. O bölgelerde 2 milyon adetlik potansiyel var. Eğer bugünkü Albea’nın içini biraz boşaltıp 5 bin Euro civarında bir fiyatla satarsak başarılı oluruz.”

Aralık ayında kan gövdeyi götürecek

OTOMOTİV pazarının yıl sonunda 700 bin adedin üzerine çıkacağının belli olduğunu söyleyen Ali Pandır, “Aralık ayında ise kendi içimizde bile kan gövdeyi götürecek. Biz son dönemde talep artınca ihracatın payının bir kısmını iç pazara aktardık. Aralık ayının son haftası da ihraç edeceğimiz ürünleri bir hafta erteleyip iç pazara sunabiliriz. Bu yüzden kendi içimizde bile iç pazar ve ihracat departmanlarında büyük savaş var. Tüm üreticiler yılın son 3 ayında benzer stratejiyi izleyecektir” dedi. Temmuz ve Ağustos gibi mevsimsel olarak durgun geçen aylarda bile toplam otomotiv satışlarının 60 binin üzerine çıktığını hatırlatan Pandır, “Eylül ayında da yaklaşık 65 bin araç satıldı. Bu da 2011 yılının durgun geçmesi beklenen ilk aylarında bile satışların 60 bine oturacağını gösteriyor. 2011’de de pazarın 750 bin adetler civarında olmasını öngörüyorum” yorumunu yaptı.

Yatırıma gelecekler en az yüzde 7’lik pay alır

TÜRKİYE’de üretici olmanın pazarda büyük avantaj yarattığının son 2 yıldır çok net anlaşıldığını söyleyen Ali Pandır şöyle konuştu: “Biz pazardaki talebe bağlı olarak üretimi artırıp iç pazarın payını artırabiliyoruz. Pazar 700-800 bin adetlere oturur ve 1 milyonlu adetlere ulaşırsa yeni oyuncular, yeni yatırımlar gelecektir. Çünkü Türkiye’de üretim yapmak pazardan otomatik olarak en az yüzde 7’lik bir pay almak anlamına geliyor. Uygun modellerle bunu kısa sürede yüzde 9’a da çıkarabilirsiniz. 1 milyon adetli pazarlara ulaştığımızda Tofaş olarak bizim payımız yeni oyuncuların gelmesiyle düşebilir.Pazar büyüyeceği ve yeni oyuncular artacağı için bu çok normal.”

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim