• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 26 °C

Aliağa'da balıkçı ve denizciler toplandı

Aliağa'da balıkçı ve denizciler toplandı
Aliağa Sahil Güvenlik Komutanlığı'nın başkanlığı, denizi kullananlarla balıkçıların sorunlarının tartışıldığı bir bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi.

Aliağa'da balıkçı ve denizciler toplandı

Aliağa Sahil Güvenlik Komutanlığı'nın başkanlığı, denizi kullananlarla balıkçıların sorunlarının tartışıldığı bir bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi.

Önceki gün Ticaret Odası Meclis salonunda yapılan toplantıya, Tüpraş, Pektim, Ege Gaz, Uzmar, Liman Başkanlığı, İlçe Tarım müdürlüğü, Aliağa Su Ürünleri Kooperatifi yetkililerinin yanı sıra amatör ve Ticari balıkçılar katıldı. Denizin ve kıyının kullanılması ile ilgili değişen yasa ve yönetmelik ve mevzuatlar hakkında bilgilendirmede bulunan Aliağa Sahil Güvenlik Komutanı Fatih Şengül ve beraberindeki heyet, balıkçıların da görüşlerini ve dileklerini dinledi.

Fatih Şengül, 4922 Nolu Denizde Can ve Mal Koruma Hakkında Kanun günün gereklerine göre sık sık değişmekte yeni kararname ve mevzuatların eklendiğini, kendilerinin de bunlardan deniz trafiğinden yararlanan herkesi bilgilendirmekle yükümlü olduğunu, bu tür toplantıları bunun içi yaptıklarını belirterek, bazı tebliğler akında bilgiler verdi. Fatih Şengül, Sahil Güvenlik Komutanlığı olarak denizde can ve mal koruma sorumluluğunu üstlendiklerini, kontrol ve uygulamanın, liman Başkanlığı tarafından yürütüldüğünü belirttikten sonra, Ege Gaz Dolum Tesislerinin güvenlik sınırı belirlenmesi il ilgili taleplerinin olduğunu, ve balıkçıların da bundan böyle o güvenlik sınırlarına uymalarını istedi.

Yeni Tebliğlere göre; Güzelhisar Çay ağzında derenin denizle buluştuğu noktadan itibaren 500 m. Açığına kadar ticari avlama yapılamıyor. Yine Ege Gaz Dolum Tesislerine 400 m'lik mesafe korunarak balık avlanabilecek. Nemrut Limanı Güvenlik açısından çok riskli bir bölge olarak belirlendiğinden, amatör balıkçılara güvenlik önlemlerini almak koşulu ile serbest, ancak profesyonel balık avlamaya kapalı olduğu belirtildi. Pektim Özel Güvenlik Sınırının da 400 m. Olduğu belirtilen toplantıda, ticari balıkçılar tepki gösterdi.

Bize de yazık değil mi?

Pektim ve Rafineri'nin özelleştirilmesi sonrasında bu kurumların Özel Güvenlik Sınırlarını denizin 400-500 m. Kadar deniz içine doğru uzatmaları, Nemrut Limanında artan iskeleler nedeni ile limanda avlanmanın yasaklanması sonrasında av alanları iyice daralan ve evlerine ekmek götüremez hale geldiklerini belirten Aliağalı balıkçılar, denizin kendilerine yasaklandığından şikayetçi. Özelleştirilmeden önce, gerek Pektim ve gerekse de Tüpraş güvenlik sorumlularının Aliağalı balıkçılara daha hoşgörü ile yaklaştıklarını, ancak özelleştirme sonrasında bu hoş görünün ortadan kalktığını, kıyılara bırakınız 400 m.yi, neredeyse 2 Km. açıktayken dahi müdahale etmeye kalktıklarından son derece rahatsız olduklarını belirterek buna bir çare bulunmasını talep ettiler.

Aliağa Su Ürünleri Kooperatifine mensup balıkçılar, Bu kuruluşlarca devlet sektöründeyken 100 m.ye kadar ağ atmalarına ses çıkarılmadığını, oysa şimdilerde ağ atmak şöyle dursun, önünden seyir halinde geçmelerine dahi karıştıklarını söyleyen balıkçılar, "Biz orada balık avlarken aynı zamanda herhangi bir sabotaja karşı güvenlik görevini de yapmış oluyoruz. Tesislerin Özel Güvenlik Görevlilerinin bize teröristmişiz gibi davranmasından rahatsızız" diyerek bu uygulamadan vazgeçilmesi talep ettiler.

Aliağa Sahil Güvenlik Komutanı Üsteğmen Fatih Şengül, balıkçıların av alanlarının daralmasına yönelik şikayetlerine hak verdiğini, ancak, Dünyada Deniz ve Gemi Güvenliği hassasiyetinin giderek arttığını, bize gelen gemilerin Avrupa ve dünyanın diğer denizlerinde mevcut olan güvenlik normların aynısını bizden de talep ettiğini söyleyerek, Kendilerinin de Uluslararası Güvenlik Standartlarına herkesin uymak zorunda olduğunu belirtti.

Aliağalı balıkçılar, Sahil Güvenlik komutanına dönerek, "Tüpraş 400 metre,Pektim 400metre, Güzelhisar Deresi 500metre, Gemi söküm Tesisleri 400m.,Ege Gaz 400m., Nemrut Yasak, Peki biz nerede avlanacağız, bize de yazık değil mi" diyerek, İşletmelerden daha hoşgörülü olmalarını istediler. Ege Gaz Dolum Tesisleri Güvenlik sorumlularının tekneleri neredeyse 800 m'ye dahi yanaştırmadıklarını, yanaşan balıkçı teknelerine de sahil güvenlik görevlilerine baskı yaparak ceza yazdırıldığını, 400m.sınırının belirlenmesi için, bu şirketin denize şamandra koymasını talep eden balıkçılarla, Ege Gaz Güvenlik Sorumlusu arasında gerginlik yaşandı.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim