• BIST 9524.59
  • Altın 2493.4
  • Dolar 32.5145
  • Euro 34.7382
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 21 °C

Alman savaş uçağı denizden çıkarıldı

Alman savaş uçağı denizden çıkarıldı
73 yıl önce Britanya Muharebesi sırasında vurularak Manş Denizi’ne gömülen Alman savaş uçağı dün denizden çıkarıldı.
Bazı parçaları kaybolan uçağın kanatları ve motorunun sağlam olması ise ekibi şaşırttı. Kraliyet Hava Kuvvetleri Müzesi, bu parçaların geri kazanılabileceğini açıkladı.
 
İkinci Dünya Savaşı sırasında Almanya’nın İngiltere’ye karşı başlattığı hava savaşları dizisi olarak adlandırılan Britanya Muharebesi’nin üzerinden 73 yıl geçti. Çetin geçen o zamanlara dair elde avuçta hiçbir şey yoktu. Ta ki 1940’larda İngiltere semalarında görünen; ancak pilotun öldürülmesinin ardından denize gömülen uçağın geçtiğimiz günlerde bulunmasına kadar. İngiltere’nin Kent şehrinin açıklarındaki Manş Denizi’nde bulunan Dornier D0-17 tipi uçağın gün yüzüne çıkarılması için 600 bin Euro harcandı. Ancak bu miktarın yarısı, uçağın aslına uygun onarılması maksadıyla kullanılacak.
 
‘Uçan kalem’ olarak adlandırılan uçak aslında 2008 yılında tespit edilmişti. Ancak denizden çıkarılması bir çırpıda gerçekleşmedi. Yetkililer, üç hafta önce bu işlemi yürütmeye karar vermişlerdi; fakat şiddetli rüzgârlar nedeniyle bu plan başka bir tarihe ertelendi. Uzun bir çalışma sonucu kurtarılan tarihî kalıntının aradan yıllar geçmesine rağmen ‘iyi durumda’ olduğu kaydediliyor. Havacılığa ilgi duyan herkesi sevindiren bu olay sonucu, uçağın Londra’da bulunan Kraliyet Hava Kuvvetleri (RAF) Müzesi’nde sergilenmesi planlanıyor. Müze yetkililerinden Peter Dye, keşfin gerek ulusal gerekse uluslararası önem taşıdığı kanaatinde. Böylesine önemli bir parçanın Büyük Britanya’dan bugüne dek gelmediğinden söz eden Dye, “Eminim ki sergide gösterildiği zaman Britanya Muharebesi’nin arka planına dair pek çok bilgiyi de ziyaretçilerimizin dikkatine sunmuş olacak.” diye konuştu.
 
Alman Hava Kuvvetleri ile ilgili bir kitap yazan Chris Goss ise uçağın keşfini ‘fantastik buluş’ olarak değerlendirdi. Goss, uçağın müzede sergileneceğinden haberdar. Ama olur da satışa çıkarılırsa değerinin ‘paha biçilemez’ olduğunu dile getiriyor.
 
deniz1.jpg
 
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim