• BIST 9028.09
  • Altın 2295.172
  • Dolar 32.3273
  • Euro 35.0468
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 20 °C

Almanlar Türkiye ile vize kolaylığı istiyor

Almanlar Türkiye ile vize kolaylığı istiyor
Alman-Türk Ticaret ve Sanayi Odası (AHK) Başkanı Franz Koller, Almanya'nın mevcut vize uygulamasının ülkenin imajına zarar vermeye başladığına dikkat çekti.

Almanlar Türkiye ile vize kolaylığı istiyor

Alman-Türk Ticaret ve Sanayi Odası (AHK) Başkanı Franz Koller, Almanya'nın mevcut vize uygulamasının ülkenin imajına zarar vermeye başladığına dikkat çekerek, "Birçok yatırım girişimi, vize başvurularının reddedilmesi veya çok kısa süreli vize verilmesi nedeniyle sonuçsuz kalıyor" dedi.

Mevcut vize uygulamalarından yakınan Alman-Türk Ticaret ve Sanayi Odası (AHK) Başkanı Franz Koller, Almanya'nın vize sistemi nedeniyle bir çok yatırımı kaçırdığını söyledi. Hürriyet gazetesinde yayınlanan habere göre; Almanya'nın mevcut uygulamaları ülkenin imajına giderek daha fazla zarar vermeye başladını anlatan Koller, "Birçok yatırım girişimi, vize başvurularının reddedilmesi veya çok kısa süreli vize verilmiş olması nedeniyle gecikip sonuçsuz kaldı. Yatırımdan direkt vazgeçenleri de biliyoruz" diye konuştu.

Kredi almak daha kolay

Uzun süreden beri yetkili Alman makamlarıyla temaslar yürüttüklerini anlatan Franz Koller, şu değerlendirmeyi yaptı: "Hiç kuşkusuz Almanya, Türkiye'nin bir numaralı ticari ortağıdır. Ancak şirketlerarası ticari ilişkilerin olumlu yönde gelişebilmesi için uygun koşulların da yaratılması gerekiyor. Türkiye'de kredi başvurusu yapmak bile Almanya'dan vize almaktan daha kolay olduğunu görebilmek mümkün. Vize alınırken önemli olan sadece gelirini beyan etmesi ve kendi ülkesini geri döneceğini garanti etmesi yeterli olmalı."

"5 yıllık vize verilebilir"

Türkiye'den her yıl ticari ve turistik olmak üzere toplam 200 bin vize verildiğini dile getiren Koller sözlerine şöyle devam etti: "Almanya'dan Türkiye'ye ise yılda 5 milyon kişi geliyor. Ekonomi açısından bakıldığında burada inanılmaz bir potansiyel görüyoruz. Almanya Başbakanı Merkel'in, ilkbaharda Türkiye'ye yapmış olduğu gezi sırasında vize konusunda olumlu düzenlemeler yapılacağı konusunda ümit vermesine karşın bugüne kadar herhangi bir ilerleme sağlanamadı. Belki seyahat belgelerinin bir kez toplanması şartıyla, sabit bir işte çalışanlara 5 yıllık süreliğine vize verme gibi bir durum söz konusu olabilir."

İlk tercih değil

Artık Türk firmaları ve onların Alman iş ortaklarından gelen şikayetlerin giderek arttığına işaret eden Koller, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Firmaların mevcut koşullarda ticari temasları için Almanya dışındaki ülkeleri tercih edecekleri doğrultusundaki açıklamalar giderek daha belirgin hale geliyor. En yeni istatistikler, Almanya'nın artık Türk ekonomisine sağladığı katkının birçok diğer rakip ülkeye kıyasla düşük düzeyde kaldığını ortaya koyuyor. Türk şirketleri Almanya'ya yapıtırım yapmaktan vazgeçiyor. Son 1-2 yıldır iki ülke arasındaki ticari ilişkiler artmasına rağmen, seyahat özgürlüğü zorluk yaratıyor."

Almanya yabancılaşıyor

'Bazen Almanya, dostu Türkiye'ye yabancılaşıyor mu' diye düşündüğünü ifade eden Koller, şöyle konuştu:

"Almanya'nın mevcut vize uygulaması, Türk toplumunu yabancılaştırmanın yanı sıra Almanya'nın bugüne kadar süregelen olumlu imajına da giderek daha fazla zarar vermeye başlamış bulunuyor. Bu husus toplumsal yaşamın tüm alanlarını etkiliyor. Vize talebinde bulunan kişinin yaşaması gereken süreç, vize zorunluluğundan daha fazla kırgınlık yaratıyor. Bu nedenle de iş, tatil veya eğitim söz konusu olduğunda Almanya'nın Türk vatandaşları için birinci seçenek olmaktan uzaklaşmasına neden oluyor. Aynı durum gazeteciler, yazarlar ve sanatçılar için de geçerlidir."

Şeffaf ve hızlı olmalı

Koller, vize konusunda öneri paketindeki maddeleri de şöyle sıraladı:

Bekleme sürelerinin kısaltılması
İbraz edilecek evrakların azaltılması
Örtülü giderlerin düşürülmesi
Daha uzun süreli vizelerin düzenlenmesi
Yetkili kabul mercilerinin artması
Yüksek olan reddedilme oranlarının düşürülmesi
Reddetme nedenlerinde şeffaflık olması
Daha iyi bir bilgi akışının sağlanması
Resmi temsilciliklere doğrudan ulaşılabilmesi

Alman işadamı için nüfus kâğıdı yetiyor

Alman vatandaşlarının bir sabah aynı gün içinde İstanbul'da bir iş görüşmesine gitmeye karar verdiklerinde sadece bir kimlik ve uçak biletine gereksinim duyduklarını hatırlatan Koller, "Oysa onların Türkiye'deki iş ortakları, Almanya vizesine başvurabilmek için bile haftalarca beklemek zorunda. Almanya'nın mevcut vize uygulaması, sadece Türk iş adamları tarafından ciddi bir ticari engel olarak algılanmakla kalmıyor. Alman iş ortakları da uygulamanın ikili ticari ilişkiler açısından giderek daha ciddi engel oluşturmaya başladığını ve Almanya'nın Türkiye pazarındaki payının gerilemesine neden oluşduğunu düşünüyor."

Vize talebini en çok Almanya reddediyor

AHK Başkanı Franz Koller, vize konusunda yaşanan zorlukları şöyle sıraladı:

Bir ay sonrasına varan randevu süresi.
Vize başvuru formuna eklenmesi gereken 15 belge.
Ek belge taleplerinin yarattığı aşırı bürokratik işlemler.
60 Euro vize işlemi ile aracı kurumların talep ettikleri ek ücretler.
Reddedilen vize başvuruları oranının yüksek sayısı.
Almanya'nın vize başvurularını reddetme oranı yüzde 12.8.
Vize başvurusunun reddine ilişkin şeffaflık olmaması.

Türkiye 2'nci memleketim

Mercedes-Benz Türk Finans Müdürlüğü görevini de yürüten Franz Koller, Ankara'da doğduğunu ve çocukluğunun bir kısmını Türkiye'de geçirdiğini, 10 yıldır Türkiye'de bir otomotiv şirketinin yönetiminde olduğunu ve ailesiyle Türkiye'de yaşadığını hatırlatarak, "Türkiye'de çalışmak ve hizmet vermekten dolayı kendimi mutlu hissediyorum. Özellikle Türklerin Almanlar'a gösterdiği imtiyazlı misafirperverliği yakından yaşamaktayım. Bu bana ikinci bir memleket duygusunu yaşatıyor" dedi.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim