• BIST 9524.59
  • Altın 2522.367
  • Dolar 32.5815
  • Euro 34.6471
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C

Almanya nükleer santralleri kapatıyor

Almanya nükleer santralleri kapatıyor
Almanya Başbakanı Angela Merkel, Japonya'da gelişen olaylar ışığında ülkedeki yedi nükleer reaktörün kapatılacağını duyurdu.

Almanya nükleer santralleri kapatıyor

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Japonya'da gelişen olaylar ışığında ülkedeki yedi nükleer reaktörün kapatılacağını duyurdu.

Bu süre içinde reaktörlerde güvenlik denetimleri yapılacak. Karar, ülkede 1980'den önce faaliyete geçen tüm santralleri kapsıyor. Ancak ülkede bu yedi santral dışında 10 tane daha bulunuyor. Nükleer santral bulunan eyaletlerin yöneticileri ile bir araya gelen Merkel, güvenliğe ilişkin tüm soruların 15 Haziran'a dek yanıt bulmuş olacağını söyledi. Merkel ayrıca, nükleer enerjide güvenlik konusunda G20 düzeyinde bir girişim başlatılması için Fransa ile anlaşmaya vardıklarını duyurdu. Japonya'da Fukuşima santralında tsunami sonrası meydana gelen patlamalar, nükleer santralların güvenliğiyle ilgili tartışmaları alevlendirdi. Almanya dün de, mevcut nükleer santralların hizmet süresini uzatmaya yönelik planı askıya aldığını duyurmuştu.

Rota değişikliği

Almanya son dönemde bu konuda sürekli yön değiştiren bir siyaset uyguluyor. Ülke bir kaç yıl öncesine dek santrallarını 2021'de devre dışı bırakmayı öngörüyordu. Ancak Angela Merkel liderliğindeki koalisyon hükümeti, bu stratejiden geçen Eylül'de vazgeçti. Hükümet, ülkedeki 17 nükleer santralın planlanandan 12 yıl daha fazla hizmet vermesini kararlaştırmıştı. Ancak bu karar tepki çekti. Onbinlerce kişi hafta sonunda 45 kilometrelik bir insan zinciri oluşturarak hükümeti protesto etmişti. Bugün de çok sayıda protestocu başbakanlık önünde toplanarak 'şalteri indir' sloganları attı. Merkez sağ hükümet, şimdiye dek ülke yenilenebilir kaynaklardan daha çok enerji üretecek duruma gelene dek santrallara ihtiyaç olduğu görüşünü savunuyordu.

Ancak plana karşı çıkanlar hükümeti enerji şirketlerine boyun eğmekle suçluyor. AB'de nükleer güvenlik zirvesiAvrupa Birliği yetkilileri dün Avrupa'daki nükleer santralların güvenliğini tartıştı. İsviçre hükümeti güvenliğin ana öncelik olduğunu açıklayarak ülkedeki nükleer santral planlarını askıya aldığını duyurdu. İsviçre'de dört nükleer santral bulunuyor. Bu santrallarda toplam beş aktif reaktör var. Ülkenin elektrik enerjisi ihtiyacının yüzde 40'ını bu santrallar karşılıyor. Ancak bazı nükleer santrallar, ömürlerini tamamlamak üzere. Son kararla üç yeni santralla ilgili onay süreci askıya alındı.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim