• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 22 °C

Almanya, vize kolaylığı için niyetli

Almanya, vize kolaylığı için niyetli
Almanya Ekonomi ve Teknoloji Bakanı Philipp Rösler, Türk işadamlarınca Berlin'de düzenlenen toplantıda, vize konusunda gelen şikayetlere yanıt verdi..

Almanya, vize kolaylığı için niyetli

Almanya Ekonomi ve Teknoloji Bakanı Philipp Rösler, Türk işadamlarınca Berlin'de düzenlenen toplantıda, vize konusunda gelen şikayetlere yanıt verdi..

Rösler, yabancı iş adamları için vize kolaylığı düşünüldüğünü ancak bu düşüncenin henüz tüm yönleriyle ele alınmadığını söyledi.

Alman Hür Demokrat Parti (FDP) Genel Başkanı da olan Bakan Rösler, 2007'de Türk iş adamlarınca kurulan Berlin İşadamları ve Girişimciler Derneği Barex ve FDP'ye yakınlığıyla bilinen Friedrich Naumann Vakfınca Berlin'deki Hessen Eyalet Temsilciliğinde göçmen kökenli şirketler konusunda düzenlenen toplantıya katıldı.

Vietnam kökenli olan Bakan Rösler, bir Türk iş adamının vize konusunda büyük sıkıntı çektiklerini söylemesi üzerine, bu sorunun çoğu zaman dile getirildiğini, konuyla Dışişleri Bakanlığının ilgilendiğini belirterek, ''Ekonomik alanda vize kolaylığı düşünülüyor ancak bu fikir henüz olgunlaşmadı'' diye konuştu.

Bazı konularda FDP'nin koalisyon ortağı olan Hristiyan Sosyal Birlik Partisiyle (CSU) anlaşamadıklarını da ifade eden Rösler, yine de eğitimli yabancıların Almanya'ya gelebilmesi için şart koşulan asgari yıllık gelir düzeyini 66 bin avrodan 40 bin avroya indirmeyi başardıklarını söyledi.

Almanya'da yaşayan göçmenlerde büyük bir ekonomik potansiyel olduğunu, göçmen iş adamlarının Berlin'in ayrılmaz bir parçası haline geldiğini belirten Rösler, yabancıların artık sadece ''misafir işçi'' olarak görülmemesi gerektiğini kaydetti.

Tüm şirketlerin sorunlarının benzer olduğuna ve her şirketin eğitimli insana ihtiyaç duyduğuna işaret eden Rösler, eğitimli insanların vasıfsız işlerde çalışmasının önlenebilmesi için Almanya dışında alınan diplomaların bu ülkede hızla denkleştirilmesi ve kabul görmesi gerektiğini ifade etti.

Göçmen kökenli şirketlerin sayısının hızla arttığını ve göçmenlerin artık her alanda faaliyet gösterdiğini, bu dinamizmin teşvik edilmesi gerektiğini belirten Rösler, bunun yanı sıra mesleki eğitim konusunda hala sorunlar olduğunu, çoğu göçmenin okulu yarıda bıraktığını söyledi.

Barex Yönetim Kurulu Başkanı Vedat Güney de Almanya'daki etnik ekonomiyi büyük bir potansiyel olarak algıladıklarını belirterek, Türkiye'deki ve AB içindeki diğer ekonomik kuruluşlarla da iş birliği yaptıklarını ve böylece tüm bu kuruluşlar arasında köprü vazifesi gördüklerini ifade etti.

Bu potansiyelle Türkiye'den Almanya'ya yönelik iş göçünün 50. yılında Almanya'ya çok iyi uyum sağlamış olduklarını da gösterdiklerini kaydeden Güney, Barex'in faaliyetleriyle ilgili bilgi verdi.

PANEL

Konuşmalardan sonra düzenlenen panele, FDP'den Berlin'de 18 Eylülde yapılacak eyalet meclisi seçimleri için başbakan adayı olan Christoph Meyer ile Barex Başkan Yardımcısı Tarkan Taşyumruk da katıldı.

Meyer, burada yaptığı konuşmada, Berlin'de iş konusundaki bürokrasinin hiçbir eyalette olmadığı kadar fazla olduğunu belirterek, bu bürokrasinin azaltılması gerektiğini söyledi.

Eğitimli insan açığının kapatılması için Almanya dışındaki ülkelerde alınan diplomaların da bu ülkede kabul edilmesinin sağlanması gerektiğini ifade eden Meyer, iş adamlarına vize kolaylığı sağlanmasının da önemli olduğunu kaydetti.

Taşyumruk da Almanya'da iş yapmaya gelen yabancılar için uyum kurslarına katılmalarının zorunlu kılındığına işaret ederek, bir şirketin performansının dil öğrenilmesine bağlı olmadığını ifade etti.

Türkiye'den birçok şirketin Almanya'da iş yapmak istediğini kaydeden Taşyumruk, bunun Almanya'nın çıkarına olduğunu, bu nedenle iş adamlarının önündeki engellerin kaldırılması gerektiğini sözlerine ekledi.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim