• BIST 8978.25
  • Altın 2292.454
  • Dolar 32.3264
  • Euro 35.0576
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 18 °C

Alsancak, ilk 50 limanı arasına girecek

Alsancak, ilk 50 limanı arasına girecek
TCDD Limanlar Dairesi Başkanı Nevzat Güner, kapasitenin 3 kat artırılacağını belirtirken, "Avrupa'da da ilk 10'da olacağız" dedi

İzmir Alsancak Konteyner Limanı'nı büyütmek için 2010 yılında başlatılan toplam 300 milyon dolarlık yatırım önemli aşamaya geldi. Limanda 50 bin metrekarelik yeni silo rıhtımı geri sahası islah edilerek limana eklendi. 90 metrelik rıhtım islahı ihalesi gerçekleştirildi. Liman yaklaşma kanalının taranması ve ikinci konteyner terminalinin inşaatı için ÇED raporunun hazırlanmasının ardından yatırımlara başlanacak.

ÇED raporu aşaması

TCDD Limanlar Dairesi Başkanı Nevzat Güner, İzmir Limanı'nın başta Ege olmak üzere ülke ekonomisine katkısını artırmak ve limanı modern şekilde yapılandırmak için başlatılan çalışmalarla ilgili bilgi verdi. Güner, çok zengin bir hinterlandın tek çıkış özelliğini taşıyan İzmir Limanı'nın, ana gemi hattı üzerinde en iyi dağıtım ve toplama yapabilecek, Ege Denizi terminal noktası olarak Türkiye'nin ana limanı olma potansiyeline sahip olduğunu söyledi.
 Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'ın talimatı ve TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman'ın yakın takipi ile devam eden rehabilitasyon projesinde önemli aşamalara gelindiğini belirten Güner, hedeflenen yatırımlar sonucu limanın kapasitesinin 3 kat artırılarak 830 bin TEU'dan 2.5 milyon TEU'ya çıkacağını açıkladı.

Güner, "İzmir Alsancak Limanı dünyanın ilk 50, Avrupa'nın ise ilk 10 konteyner limanı arasındaki yerini alacak. Liman kapasitesinin artışı ile doğru orantılı olarak, liman gelirleri de yaklaşık 100 milyon dolardan 300 milyon dolara çıkacak" dedi. Yaklaşma kanalı, liman baseni ve manevra dairesinin taranması, 2. Kısım Konteyner Terminali inşaatı işine ilişkin ÇED sürecinin devam ettiğini vurgulayan Güner, yatırımlara ÇED formatının verildiğini söyledi.

Güner, "ÇED izninin alınmasını takiben yapım ihalesine çıkılacak. 5 adet Gantry Crane vincinin revizyonu işinin yüzde 50'si tamamlandı. 3 adet MHC temini için ihale yapıldı. Sözleşme imzalandı, süreç devam ediyor. 50 bin metrekarelik Yeni Silo Rıhtımı Geri Sahasının Islahı, 10 Ekim 2012 tarihinde tamamlandı, gümrük izinleri alınarak hizmete verildi. 90 metrekarelik rıhtım ıslahı ihalesi de gerçekleştirildi, sözleşme imzalandı" diye konuştu. Güner, İzmir Limanı'nın ana liman olarak hizmet vermesiyle, ithalat ve ihracatta zaman kaybı ve taşıma maliyetlerinin azalacağını belirterek, "İzmir Kruvaziyer Liman Projesi'nin tamamlanması halinde limanda yolcu sayısı 3 milyonu aşacak. Böylece İzmir Limanı'nın kent ve ülke ekonomisine katkısı her geçen gün artacak" dedi.

Dev gemiler girecek

Limanın rehabilitasyonu ve modernizasyonu sonrasında yeni nesil gemilerin düzenli ve emniyetli bir şekilde rıhtımlara yanaşabilmesi, manevra yapabilmesi ve bağlanabilmesi imkanlarının sağlanacağı belirten Nevzat Güner, "Şu anda limana gelen konteyner gemileri ortalama 200 metre uzunluğunda ve 4 bin TEU kapasiteye sahip gemiler. Projenin tamamlanmasıyla, 350 metre uzunluğunda 10 bin TEU kapasiteli gemilerin limana yanaşması sağlanacak. İkinci kısım inşaatının tamamlanması ile yaklaşık 550 bin metrekarelik ilave saha hizmete açılacak. 'İzmir Limanı-Yenikale Geçidi' arasında yaklaşma kanalının taranması ile liman gerçek kapasitesine kavuşacak, iç limana giremeyen yeni nesil konteyner gemileri limana emniyetle yanaşabilecek" dedi.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim