• BIST 9679.8
  • Altın 2489.215
  • Dolar 32.4449
  • Euro 34.4386
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 13 °C

Alsancak Limanı'nda vinç ihalesi yapılacak

Alsancak Limanı'nda vinç ihalesi yapılacak
Alsancak Limanı'na iki gezer vinç alımı için ilk ihale iptal edilirken 27 Nisan'da yapılacak ikinci ihale için teklif alımları başladı.

Limanda vinç ihalesi yapılacak

Alsancak Limanı'na iki gezer vinç alımı için ilk ihale iptal edilirken 27 Nisan'da yapılacak ikinci ihale için teklif alımları başladı.

İzmir Alsancak Limanı'nda iki adet gezer vinç alımı ihalesinin iptali denizcilik sektöründe endişe yaratırken, ikinci ihalenin 27 Nisan'da yapılacağı öğrenildi. Öte yandan iptal olan ilk ihaleye teklif veren firmanın, piyasa değeri yaklaşık 4 milyon dolar olan her bir vinç için 7.5 milyon dolara yakın teklif sunduğu öğrenildi.

Ulaştırma Bakanlığı, limanın kapasitesini 900 bin TEU'dan 3 milyon TEU'ya çıkarmak için hazırladığı yatırım planında kısa vadeli işler arasında vinç yatırımlarına da yer verdi. Buna göre mevcut vinçlerin revizyondan geçirilmesi kararlaştırılırken, 2 yeni konteyner vincinin alınarak yükleme ve boşaltma kapasitesinin artırılması hedeflendi.

AŞIRI FİYAT

Geçtiğimiz ay TCDD'nin yaptığı 2 gezer vinç ihalesine sadece bir firma teklif verdi. Adı açıklanmayan firma, piyasa değeri 4 milyon dolar olan her bir vinç için 7.5 milyon dolar civarında teklif mektubu sundu. 2 vinç için yaklaşık 8 milyon dolar yatırım öngören ihale komisyonu, 15 milyon dolarlık teklifi aşırı yüksek bularak ihaleyi iptal etti.

İhalenin iptali denizcilik sektöründe endişe yarattı. Geçtiğimiz hafta Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'ne (TOBB) bağlı İzmir'deki oda ve borsaların ortak yönetim kurulu toplantısında konuşan Deniz Ticaret Odası İzmir Şube Başkanı Geza Dologh, ihale iptalinden endişe duyduklarını söyledi. Dologh, "Limanın mevcut ekipmanlarının neredeyse tamamı fiziksel ömrünü tamamladı. Bu tür ihale iptalleri, limana yapılacak kısa vadeli yatırımların zamanında tamamlanması konusunda endişe yaratıyor" dedi.

MERAK EDİLİYOR

Edinilen bilgiye göre TCDD, ihalenin iptalinin hemen ardından ikinci ihaleye çıkma kararı aldı. Bu doğrultuda ikinci ihale için teklifler alınmaya başlanırken, ihale tarihi 27 Nisan 2011 çarşamba olarak belirlendi. İkinci ihaleye ilk ihaleye teklif veren firmanın katılıp katılmayacağı, katılacaksa ne kadar fiyat vereceği merakla bekleniyor. Alınacak vinçler 2 dolu 2 boş konteyner taşıyabilecek, seri şekilde çalışabilecek. Çok fonksiyonlu olan vinçlerin ardından çekerlerin alınması için ihaleye çıkılacak. Bu iki yatırımın tamamlanması ile limandaki ekipmanlar önemli ölçüde yenilenecek. Kısa vadede yer alan bu yatırımlar sonucunda limanın kapasitesi ilk etapta 2 milyon TEU'ya çıkacak. 2. konteyner holü ve diğer uzun vadeli yatırımların tamamlanmasıyla beraber Alsancak Limanı 3 milyon TEU'luk kapasiteye ulaşacak.

Kaynak: Yeni Asır

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim