• BIST 9079.97
  • Altın 2306.659
  • Dolar 32.3183
  • Euro 35.0385
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 17 °C

Amerika F 16'ları gözden çıkardı mı?

Amerika F 16'ları gözden çıkardı mı?
Amerika'nın F-16 savaş uçaklarının kaynak kodlarını Türkiye'ye verileceğini açıklaması şaşkınlıkla karşılandı.
Akıllara Amerika F 16'ları gözden çıkardı mı sorusunu getirdi. Amerika F-16 savaş uçaklarının kaynak kodlarını isteğimiz üzerine bize verecek. Bu da Amerika'nın F-16'lar üzerindeki tekelinin kırılması demek. Yeni savaş uçakları F-35'lerin geleceği düşünülürse, akla Amerika F 16'ları gözden çıkardı mı sorusu geliyor.
 
Tüm dünyada savaş uçaklarında standart olarak kabul edilen F-16'ların kaynak kodlarının Amerika tarafından Türkiye'ye verileceği açıklandı. Kaynak kodlarının verilmesi şaşırtıcı bir gelişme çünkü Amerika bugüne kadar bu kodları hiçbir ülkeye vermiyordu. F-16'nın uçuş sistemi ve silahlarını kontrol eden bilgisayar programına bu kodlar olmadığı için girilemiyor, Amerika'nın izni olmadan herhangi bir değişiklik yapılamıyordu. İnovasyon Mühendislik Genel Müdürü Yüksek Mühendis Hikmet Yücel'e kaynak kodlarını "Onlar olmadan bir şey yapmak mümkün değil" diye açıklıyor. Türk Hava Kuvvetleri'nde Uçuş Test Ölçümlendirme Mühendisi olarak birçok modernizasyon projesinde görev almış olan Yücel, kaynak kodun ne olduğunu, ne işe yaradığını anlattı.
 
KOD OLMADAN BİRŞEY YAPILAMIYOR
 
Hikmet Yücel, uçaklarda MC=Mission Computer (Görev Bilgisayarı) denilen ve uçağın temel faaliyetlerini yöneten bir bilgisayar bulunduğunu ve bu bilgisayarda, OFP=Operational Flight Program (Operasyonel Uçuş Programı) isimli bir yazılım çalıştığını söylüyor. Bu yazılım uçaktaki bütün ekipman, silah, sensör vb. ile haberleşiyor, bunlardan veri topluyor ve komut veriyor. Kaynak kodları bu programın temelini oluşturuyor ve kaynak kodları olmadan programda bir değişiklik yapılması hemen hemen imkansız. Yücel, Amerika'nın muhtemelen bu OFP kaynak kodunu ve belki de bununla birlikte F-16 üzerindeki diğer ekipmanlardaki çalışan yazılımların kaynak kodlarını da verebileceğini söylüyor.
 
F-16 eski teknoloji oluyor
 
Yücel, Türkiye'nin F4-2020 modernizasyonu ile F4 üzerine entegre edilen görev bilgisayarının kaynak kodlarına sahip olduğunu, zaten F4-2020 OFP yazılımını Türk Silahlı Kuvvetleri'nin kendisinin yaptığını ifade ediyor. Böylece uçak üzerinde yeni mühimmatların sisteme eklenmesi gibi diledikleri tüm değişiklikler yapabiliyor. Yücel, görev bilgisayarında çalışan OFP'nin kaynak kodu alınırsa, F-16 için de aynı lükse sahip olacağımızı ifade ediyor, ancak Amerika'nın bu kodların ne kadarını vereceğini bilmediğimizin altını çiziyor. Hiçbir ülke, hatta hiçbir firmanın kaynak kodunu vermek istemeyeceğini anlatan Yücel, "Çünkü kaynak kodunu vermek ürün satmanın ötesinde bir şeydir. Bu ürün üzerinde yazılım ile yapılabilecek her tür değişikliğe izin vermek demektir. Başka bir deyişle ürünü vermenin yanında tasarımı ve teknolojiyi de vermek demektir. Kendine bağımlılığı ortadan kaldırmak demektir. Türkiye yaptığı modernizasyon anlaşmasına bu isteği katmış ve şart koşmuş olabilir. Zaten artık F-35 geliyor, F-16 eski teknoloji oluyor... " diyor.
 
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim