• BIST 9084.03
  • Altın 2325.331
  • Dolar 32.373
  • Euro 35.0126
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 21 °C

Amerika'dan Kürt petrolüne önce 'Dur' sonra 'Geç'

Amerika'dan Kürt petrolüne önce 'Dur' sonra 'Geç'
MahkemeTeksas açıklarında bekletilen tankerdeki petrole el konulmasına hükmetti. Ancak daha sonra federal hakim, "tanker ABD karasularının dışında olduğu için petrole el koyma kararının uygulanamayacağına" karar verdi...

Bağdat hükümeti tarafından açılan davaya bakan mahkeme, Teksas açıklarında bekletilen tankerdeki petrole el konulmasına hükmetti. Ancak daha sonra federal hakim, "tanker Amerika Birleşik Devletleri karasularının dışında olduğu için petrole el koyma kararının uygulanamayacağına" karar verdi... Amerika Birleşik Devletleri'nin Texas eyaletinde bulunan Galveston Bay limanına geçen hafta tartışmalı bir tanker yanaştı.

Irak'ın Kuzeyi'neki Bölgesel Yönetim'den ihraç edilen petrolle yüklü United Kalavrvta adlı tanker, yaklaşık 100 milyon dolar değerindeki 1 milyon varillik petrolle birlikte liman açıklarına demirleyerek boşaltılmayı bekledi.

Ancak Bağdat hükümeti, ihracatın kendisine danışılmadan yapılması gerekçesiyle Amerikan Fedaral Mahkemesi'ne başvuruda bulundu.

Irak Petrol Bakanlığı ise Houston kentindeki federal mahkemeye başvurusunu, Kürt yetkililerin 'haksız olarak' 1 milyon varil petrolü Türkiye'ye giden boru hattı üzerinden ihraç ettiği gerekçesine dayandırdı.

Amerikan mahkemesi önce petrole el konulmasına karar vererek; petrolün boşaltılması halinde tankerin hareket etmede serbest olduğuna hükmetti. 

Ancak mahkeme daha sonra Kuzey Irak petrolünü taşıyan ve Teksas açıklarına ulaşan tankerin, Amerika Birleşik Devletleri karasularının dışında ve sahilden 100 kilometre açıkta bulunması nedeniyle daha önce verdiği petrole el koyma kararının uygulanamayacağına hükmetti. 

Federal Hakim Nancy Johnson, anlaşmazlığın, Bağdat hükümetiye Kuzey Irak yönetimi arasında Irak'ta çözülmesi gerektiğini açıkladı. 

Amerikan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Marie Harf, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, hükümetinin Kuzey Irak petrolüne ilişkin tutumunun değişmediğini, ancak şirketler arasındaki ticari faaliyetlere müdahale etmeyeceklerini ifade etmişti.

Teksas açıklarına gelen Kürt petrolü taşıyan gemiye gerekli izin verildi. Eyaletteki bir limana yanaşan gemi denetlemeden geçirildikten sonra petrolün boşaltılması için hazır olacak. ABD daha önce, Irak Merkezi Hükümeti'nin onayı olmaksızın yapılan ihracatları desteklemediğini açıklamıştı. ABD'li sahil güvenlik yetkilisi Andy Kendrick, petrolü taşıyan geminin denetlemeden geçirildikten sonra petrolün boşaltılması için hazır olacağını söyledi. 

Türkiye üzerinden dünya pazarlarına petrol sevkiyatını başlatan Kürt yönetimine  tepki veren ABD geçtiğimiz günlerde Ceyhan limanından yüklenen ve ABD'nin Teksas eyaletine ihracatı gerçekleştirilen ham petrole ABD yönetimi el koyulmuştu.

Sene başından buyana Kerkük-Yumurtalık petrol boru hattı üzerinden Dünya pazarlarına petrol sevkiyatı gerçekleştiren Kürt yönetimine hiç beklemediği bir dönemde sert tepki ABD'den geldi. 23 Haziran'da Ceyhan limanında dolumu yapılan ve aynı gün ABD'ye hareket eden bir milyon varil Kürt petrolü (yaklaşık 100 milyon dolar) taşıyan 'United Kalavrvta' gemisi okyanus açıklarına kadar Irak Milli petrol şirketi (SOMO) aracılığı ile yakın takibe alındı.

SORUN ÇÖZÜLENE KADAR

Ardından geminin uluslar arası hareket noktasından ABD'nin Teksas eyaletine gideceğini saptayan Bağdat yönetimi gemi Marshall adalarına yaklaştığı sırada Washington'daki Büyükelçiliği aracılığı ile hukuki girişimlerini başlattı. Bağdat yönetimi Irak petrolünün resmi olmayan yollarla Türkiye'ye oradan da ABD'ye aktarıldığını belirterek, yaklaşık bir milyon varil petrol taşıyan gemiye el konulmasını talep etti. Talep üzerine Teksas Mahkemesi Galviston Limanı'na ulaşan Kürt petrolünü taşıyan gemiye el koyma kararı aldı. Hiwiston Mahkemesi Başkanı Nancy Conson'un, 'Sorun çözülene kadar gemiye el konulması' yönünde karar verdiği öğrenildi. Hukuki süreç devam ediyor. Kürt yetkililer Cuma günü mahkememize gelerek konuya ilişkin savunmalarını sunacaklar' dedi.

SATIŞ HUKUKSUZ DEĞİL

Kürt yetkililer petrolün sevkiyatı, gemilere yüklenmesi ve satışında hiçbir hukuki problemin olamadığını ifade etti. Irak mahkemelerinde daha önce bu yönde alınan kararlar olduğunu ifade eden Kürt yetkililer, karara itiraz edeceklerini belirttiler. Irak mahkemelerinin kararlarının İngilizce çevirileri ABD'ye gönderen Kürt yetkililer 'Petrolümüzün serbest kalmasını bekliyoruz' demişti.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim