• BIST 9645.02
  • Altın 2405.728
  • Dolar 32.594
  • Euro 34.7796
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 21 °C

Anadolujet filosunu genişletiyor

Anadolujet filosunu genişletiyor
AnadoluJet 2016'da 13 milyon yolcu, en az %85 yolcu doluluk oranı öngörüyor.

THY'nin low-cost (düşük fiyatlı) havayolu şirketi AnadoluJet Başkanı İbrahim Doğan, mevcut durumda 29 olan uçak sayılarının yaz ayları itibariyle 39'a çıkacağını; 2015'te 11 milyon olan yolcu sayısının da bu yıl 13 milyona ulaşmasını beklediklerini söyledi.

Doğan, yolcu doluluk oranlarının ise yüzde 85'in üzerinde gerçekleşmesini hedeflediklerini belirtti.

THY 2015 yılını 61.2 milyon yolcu ile tamamlarken; 2016 yolcu hedefini ise 72.4 milyon olarak açıkladı. Buna göre AnadoluJet THY'nin toplam yolcularının yaklaşık yüzde 18'ini oluşturuyor. Şirketin THY cirosundaki payı ise açıklanmıyor.

Kendini global bir havayolu şirketi ve premium bir marka olarak konumlandırdıktan sonra segmentasyona giden THY, önceliğini dünya pazarlarına verirken; Anadolu pazarında ise low-cost markası AnadoluJet ile büyümeyi planlıyor.
AnadoluJet'in THY'den farklı bir iş modeliyle faaliyet gösterdiğini belirten Doğan, "Ana markamız THY global bir oyuncu, hedefi dünya pazarı. Daha premium, ücretten ziyade zaman duyarlı yolculara hitap eden ve üründe prestij arayan tarafta" dedi ve ekledi:

"Anadolu ise AnadoluJet'in hedefi. Bizim yaptığımız havacılıktaki lüks hizmetleri arındırmak, maliyet avantajı sağlamak. Bunu da bilet fiyatlarına yansıtıp geniş kitlelerin hava ulaşım hizmetlerinden istifade etmesini sağlamak."

Türkiye'de orta gelir grubundaki artışın low-cost hava taşımacılığı pazarında çok büyük bir potansiyeli de beraberinde getirdiğini belirten Doğan, "Türkiye'de orta sınıf arttıkça, penetrasyon da artıyor. 2008 yılında 1.8 milyon yolcuya hizmet verirken, 2015 sonunda 11 milyon yolcuya ulaştık. 2016 beklentimiz ise 13 milyon yolcu" dedi.

Türkiye'de low-cost hava taşımacılığında AnadoluJet'in yanı sıra Pegasus ve Sun Express faaliyet gösteriyor. Sun Express rakamlarını açıklamazken; Pegasus 2015 yılını 22.34 milyon yolcu ve yüzde 79 doluluk oranı ile tamamladı.

YÜZDE 85 DOLULUK ORANI İLE THY'NİN ÜZERİNDE

AnadoluJet'in yolcu doluluk oranının 2015'te yüzde 85 seviyesinde gerçekleştiğini belirten Doğan, "Stratejimiz yüzde 85 doluluğun altına düşmemek. 2016 hedefimiz en az yüzde 85 doluluğa ulaşmak" dedi.

Yolcu doluluk oranı THY'de 2015'te yüzde 77.9 seviyesinde gerçekleşirken; THY 2016 beklentisini ise yüzde 78 olarak açıkladı.

Doğan'ın verdiği bilgiye göre, AnadoluJet şu anda toplam 69 hatta uçuş yapıyor.

Mevcut stratejileri doğrultusunda, şu anda sadece iç hat uçuş yaptıklarını belirten Doğan, "Şu an tarifeli olarak yurtdışına açılma planımız yok. Ama yönetim kurulu bu yönde bir strateji çizerse, öyle bir kabiliyetimiz de var" diye konuştu.
AnadoluJet yurtdışına tarifeli sefer gerçekleştirmiyor, ancak charter uçuşlar yapıyor.

YAZ AYLARINDA FİLO 39 UÇAĞA ÇIKACAK

AnadoluJet filosunda mevcut durumda 29 uçak bulunduğunu söyleyen Doğan, "2016 yazında ise 39 uçağa çıkacağız. Filomuzu kolay esnetebiliyoruz. Uçaklarımızın tamamı kira. Dönemsel olarak talep daraldığı zamanlarda uçuramadığımız uçakların maliyetine katlanmamak için böyle bir model kullanıyoruz" dedi.

AnadoluJet'in filosu ağırlıklı olarak 189 yolcu kapasiteli Embraer B737-800 uçaklarından oluşuyor.

Low-cost bir havayolu olarak, düşük maliyet seviyelerinin farklı iş modellerini de zorunlu kıldığını belirten Doğan, uçakların yerde durma süresini kısaltarak konma sayılarını artırdıklarını; uçakların kullanımı ve işletimi konusunda da farklı uygulamalara başvurduklarını söyledi. 

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim