• BIST 9067.6
  • Altın 2293.698
  • Dolar 32.31
  • Euro 35.1283
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C

Anamur'dan KKTC'ye Su Götürme Projesi'nde su, Ada'ya ulaştı

Anamur'dan KKTC'ye Su Götürme Projesi'nde su, Ada'ya ulaştı
Dünyada ilk kez uygulanan bir yöntem ile denizin 250 metre altından Anamur'daki Alaköprü Barajı'ndan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne borular ile giden su, Ada’ya ulaştı.Su, Girne Güzelyalı bölgesinde DSİ'ye ait tesisin deniz sahilinden karaya çıkarıldı.

"Asrın Projesi" olarak adlandırılan Mersin'in Anamur İlçesi'nden Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne "Su Temin Projesi"nde Anamur'dan KKTC’ye su pompalanmaya başlandı.

Toroslar'dan KKTC’ye giden ilk suyu sadece Milliyet Gazetesi görüntüledi. Su, Girne Güzelyalı bölgesinde Devlet Su İşleri’ne ait tesisin deniz sahilinden karaya çıkarıldı. 

Bir müddet daha sahile akacak suyun, boruların içi temizlenmesinden sonra kullanım aşamasına geleceği belirtildi.

Anamur'dan akan su kısa zaman sonra pompalanarak Geçitköy Barajı’na akacak. Oradan da, Başkent Lefkoşa’ya su verilmeye başlanacak. Suyun Ada’ya çıkışı ile ilgili resmi törenlerin 29 Ekim’de yapılması planlanıyor.

Törenlere Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katılması bekleniyor.

"Mucize gerçekleşti"

Milliyet Gazetesi'ne suyun adaya ulaşmasını, “Bir mucize gerçekleşti” diye değerlendiren KKTC Bayındırlık Çevre ve Kültür Bakanı Kutlu Evren, “Dünyanın en kıymetli şeyidir su. Kuzey Kıbrıs’ın Anavatan Türkiye’den gelen suya kavuşması büyük olay” dedi.

Su ile birlikte, “Ülkeye yatırımların artacağını, tarımın gelişeceğini” kaydeden Evren, “Barış su adı altında Rumlar'a da su verebiliriz” diye konuştu.

Rum İstihbarat Teşkilatı da, hazırladığı bir raporu Meclis’e sunmuş ve “Suyun gelmesi ile Kıbrıslı Türkler'in zenginleşeceği” uyarısı yapmıştı.

Anamur'dan KKTC’ye giden su, ülkenin 50 yıllık su ihtiyacını karşılayacak. KKTC’ye yılda 75 milyon metreküp su iletilecek. 

Kaynak: Sefa KARAHASAN - Lefkoşa/Milliyet

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim