• BIST 9132.45
  • Altın 2324.75
  • Dolar 32.3712
  • Euro 34.9966
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 21 °C

Ankara-İzmir arasında hızlı tren müjdesi

Ankara-İzmir arasında hızlı tren müjdesi
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, 2023'de ülkeyi hızlı tren ağlarıyla örme hedefi için çalıştıklarını, Ankara-İzmir Hızlı Tren Projesi ihalesinin 14 Aralık'ta yapılacağını söyledi.

Ankara-İzmir arasında hızlı tren müjdesi

Bakan Yıldırım, TCDD-İzmir Büyükşehir Belediyesi ortaklığındaki Aliağa-Cumaovası Raylı Sistem Projesi'nin (Egeray), Menderes'ten Torbalı'ya kadar uzatılmasını sağlayacak Cumaovası-Torbalı hattının temel Torbalı istasyonundaki temel atma töreninde Torbalı'da tarihi bir günün yaşandığını kaydetti. Yıldırım, 150 yıl önce yapılmış demiryolu hattının yanına hızlı tren teknolojisiyle çift hatlı yeni bir raylı sistemin yapıldığını, bunun İzmir'e ve Türkiye'ye yakıştığını belirtti.

Projenin çıkmaza girdiği bir dönemde "İzmir'e hizmet söz konusu olunca siyaset teferruattır" diyerek dönemin Büyükşehir Belediye Başkanı merhum Ahmet Piriştina ve mevcut Başkan Aziz Kocaoğlu ile iş birliği yaptıklarını anlatan Yıldırım, bugün örnek bir iş birliğini daha yaşadıklarını ifade etti. Yıldırım, İZBAN'ın mevcut hattının günde 120 binin üzerine İzmirliye hizmet verdiğini ancak hattın kapasitesinin 550 bin olduğunu, hattın yeni tren seti ihtiyacının karşılanması için Marmaray hattında kullanılacak tren setlerini 2013'e kadar İzmir'e hizmet etmesi kararını verdiklerini söyledi.

İZBAN'ın da yeni tren setlerinin siparişini verdiğini, onlar gelince tren seti sayısının iki katına ve günlük yolcu sayısının üç katına kadar çıkacağını kaydeden Yıldırım, "Bu hat neden çok önemli. İzmir'in iki tane tarihi şehri, iki antik merkezi var. Kuzeyde Bergama, güneyde Selçuk. Bu iki tarihi değerimizi birbirine bağladığımız zaman İzmir'e gelen turist sayısı üçe, beşe katlanacak. Bu da İzmir'e zenginlik getirecek. Bu hattın sözünü vermiştik. İşte verdiğimiz sözün gereğini de bugün yapıyoruz" dedi.

El birliğiyle çalışma örneğini gösteren Büyükşehir Belediyesi ve Devlet Demiryollarına teşekkür ettiğini belirten Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İzmir'e her seferinde yeni bir şeyler söylemek lazım. İzmir'e bugün bir müjdemiz var. Bunu ilk defa sizlere açıklıyorum. Ankara-İzmir Hızlı Tren Projesi'nin ihalesini 14 Aralık'ta yapıyoruz. Hayırlı uğurlu olsun. Ne dedik, İzmirli bir günde üç şehre gidecek. Gün kararmadan İzmir'den çıkacak Ankara'ya gidecek Ankara'dan İstanbul'a geçecek tekrar İstanbul'dan İzmir'e dönecek."

Öte yandan açılış töreni öncesi Torbalı Belediye Başkanı İsmail Uygur ve belediye çalışanları ile AK Partili bir grup arasında afiş tartışması yaşandı. Belediye Başkanı Uygur, AK Parti Karşıyaka ve Bornova ilçe başkanlıklarınca protokol koltuklarının karşısına asılan afişlerin kaldırılmasını istedi.

Belediye çalışanları ile AK Partililer arasında tartışma yaşanması üzerine Belediye Başkanı Uygur afişleri kendisi kaldırmak istedi. Uygur ve AK Partililer arasında yaşanan tartışma, AK Parti İzmir İl Yöneticisi Atilla Kaya'nın araya girmesiyle sona erdi.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay da, İzmir'in sevinçli bir gün yaşadığını, İzmir'e verilen sözleri gecikmeden tutmanın fırsatını bulduklarını ifade ederek, şunları söyledi:

"Bugün Cumaovası'ndan Torbalı'ya uzanan bu sistem gelecekte Bergama'ya, Selçuk'a uzanacak ve İzmir'in bütün tarihsel bölgelerini modern bir şekilde kavuşturmuş olacağız. İnşallah 2012 yılının fazla gecikmeyen tarihinde Torbalı hastanesinin de temelini birlikte atacağız." dedi.

TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman da törende yaptığı konuşmada, 30 kilometrelik Torbalı-Cumaovası hattının Egeray'a dahil edilmesi projesinde elektrifikasyon, altyapı, sinyalizasyon gibi işleri TCDD tarafından 120 milyon lira maliyetle yapılacağını belirtti. Gar ve istasyon birimlerinin İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılacağını bildiren Karaman, hattın 8 ayda hizmete gireceğini ifade etti.

Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ise yerel yönetim ve TCDD'nin 80 kilometrelik hattı tamamladığını, Torbalı-Cumaovası hattının dahil edilmesiyle sistemin 110 kilometreye ulaşacağını ifade etti. Kocaoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bu önemli ayak bitirilmeden proje çalışmaları bir taraftan Torbalı'dan Selçuk'a diğer taraftan Menemen'den Manisa'ya uzatılacaktır. Hat, Selçuk açıldığında 145 kilometreye, Bergama açıldığında 185 kilometreye çıkacaktır."

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim