• BIST 9524.59
  • Altın 2511.01
  • Dolar 32.5588
  • Euro 34.6764
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 11 °C

Ankara Lojistik Üssü'nün ilk etabı açıldı

Ankara Lojistik Üssü'nün ilk etabı açıldı
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, faaliyetlerine şubat ayında başlayan Kazan ilçesindeki 'Ankara Lojistik Üssü'nü 4 bakanı ile birlikte resmi olarak açtı.

İLK ULUSLARARASI LOJİSTİK ÜSSÜ

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, faaliyetlerine şubat ayında başlayan Kazan ilçesindeki 'Ankara Lojistik Üssü'nü 4 bakanı ile birlikte resmi olarak açtı.

Türkiye'nin ilk uluslararası lojistik üssü Kazan'da kuruldu. ''Ankara Lojistik Üssü'' Avrupa standartlarında bir nakliye üssü olma özelliği taşıyor.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, faaliyetlerine şubat ayında başlayan Kazan ilçesindeki 'Ankara Lojistik Üssü'nü 4 bakanı ile birlikte resmi olarak açtı. Törene Devlet Bakanları Hayati Yazıcı, Faruk Nafiz Özak, İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı İ. Melih Gökçek, Ankara Lojistik Üssü Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Gündüz ve çok sayıda davetli katıldı.

Törende yaptığı konuşmada, 52 girişimcinin 100 milyon dolarlık yatırımıyla kurulan tesisin her türlü takdire şayan olduğunu anlatan Erdoğan, “Bu milletin, bu devletin evlatları girişimcidir, yüreğini ortaya koyar” diye konuştu. Erdoğan, şunları söyledi:

“Bu tesis 400 bin metrekare alanda, 2 bin 500 TIR ve kamyonun ihtiyacına cevap verecek. Avrupa standartlarındaki bu devasa tesis, her şeyden önce 4 bin kişiye istihdam sağlamasından ötürü de her türlü takdirin üzerindedir. Zira istihdamda sıkıntının yaşandığı bir dönemde böyle bir adımın atılması bizler için gerçekten her türlü takdirin üzerinde, alkışlanması gereken bir husustur. İnanıyorum ki bu tesis sadece Türkiye’nin değil, doğu ile batı arasında, Asya ile Avrupa arasında bir taşımacılık merkezi unvanına da kavuşacaktır.”

Erdoğan, Türkiye’nin Pekin ile Londra arasında tam merkezde yer aldığını kaydederek, gerekli altyapıyı tesis ederek bu imkânın azami derecede kullanılmasının ve Türk milletinin ve Türkiye’nin hizmetine sunulmasının şart olduğunu söyledi.

79 yılda 6 bin 101 bölünmüş yol inşa edildiğini ancak 8 yıllık iktidarlarında bunun 2 katından fazla, yani 12 bin 773 kilometre bölünmüş yol inşa ettiklerini belirten Erdoğan, şöyle devam etti:

“Ulaştırma noktasında Türkiye’ye çok büyük yatırımları kazandırıyoruz. Bölünmüş yolların ne anlama geldiğini, hayatı ne kadar kolaylaştırdığını ve özellikle siz taşımacı arkadaşlarımızın şu yollarda çektiği çileleri nasıl ortadan kaldırmaya başladığını zaten bu yatırımlarımız gösteriyor. Ancak, özellikle TIR ve kamyon şoförlerimiz, bu yolların kıymetini, önemini herkesten fazla takdir ediyor, biz de diyoruz ki, ‘şikâyetiniz bize, memnuniyetiniz tüm tanıştığınız dostlara’. Bunu yapın.”

Marmaray 2013’te bitiyor

Demiryolu taşımacılığında da önemli adımlar attıklarını anlatan Erdoğan, "İnşallah 2013'te Marmaray bitiyor ve bitişiyle birlikte Londra'yı Pekin'e bağlıyoruz. Yani sadece tırla, lastikli sistemle değil, demir yolu ağıyla da bağlıyoruz. Boğazı denizin altından geçerek bu da halloluyor. Marmaray'la, Kars-Tiflis-Bakü hattı ile Londra Pekin hattı tamamlanmış olacak" dedi.

Bakan Yıldırım: Demiryolu bağlantısı da olacak

Türkiye’nin pek çok noktasında lojistik merkezlerin yapımının devam ettiğini belirten Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım da, özel sektörün hayata geçirdiği Ankara Lojistik Üssü’nde hükümetin üzerine düşen görevi yerine getireceğini söyledi. Bakan Yıldırım; Şimdi bizim üzerimize düşen görev, üssün karayolu ve demiryolu bağlantısının yapılması” dedi.

Yıldırım; Bakanlığımız da boş durmuyor. Türkiye’nin pek çok noktasında Tekirdağ- Köseköy, Bilecik-Bozüyük, Mersin- Yenice başta olmak üzere lojistik merkezlerinin inşaatı başladı. Bu lojistik merkezler taşımacılıktaki rekabet gücümüzü artırıyor” diye konuştu.

Bakan Yazıcı: 6 bin metrekare gümrüğe tahsis edildi

Açılışa katılan Gümrüklerden Sorumlu Devlet Bakanı Hayati Yazıcı da Ocak 2009’da temeli atılan üssün krize rağmen 1 yıl gibi kısa bir sürede inşaatının tamamlandığını bunu büyük bir başarı olduğunu söyledi. Yazıcı, Ankara Lojistik Üssün Gümrük teşkilatı birimlerinin de olduğunu söyleyerek üste 6 bin metrekarelik alanın Gümrük’e tahsis edildiğine dikkat çekti. Yazıcı; “Gümrük Müsteşarlığı’nın bölümleri olmasaydı bu tesis eksik kalırdı. Burası kamunun bütün birimlerinin organize olduğu bir merkez haline geldi” dedi.

“Üssü kurma kararını bir iftarda aldık”

Üssü kurma fikrinin 2004 yılında bir iftarda oluştuğunu belirten Ankara Lojistik Üssü Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Gündüz, ''Ankaralılar uluslararası ticaretten nasıl daha fazla pay alabilir, bizler nasıl birlikte hareket edebilirizi konuştuk, birlik olalım dedik ve o yemekte somut olarak adım atmış olduk. Bizim amacımız küresel bir rekabetti'' dedi.

Ulaştırma sektörünün uluslararası rekabete açık bir sektör olduğu, Türkiye'nin rakiplerinden Bulgar, Macar, Alman gibi firmaların köklü geçmişe sahip kuruluşlar olduğunu belirten Gündüz, ''Ekonomik ve finans bakımından, belge dağıtımı bakımından bize göre avantajlı olan firmalarla rekabet etmeye çalışıyorduk. Biz bu rekabetten daha fazla pay almamız gerekiyor daha fazla transit ticaretini Türkiye üzerinden yönlendirmemiz gerekiyordu. Bunun için teknik ve altyapınızın iyi olması lazım. Araç parkınızın ekipmanınızın, insanınızın hazır olması gerekiyor'' şeklinde konuştu.

Ankara Lojistik Üssü'nün kuruluşunu 45 ortağın gerçekleştirdiğini, şu anda ise 54 ortaklı bir kuruluş olduğunu ifade eden Gündüz, ''Türkiye'de ilkiz, modernlik ve entegre açısından da Avrupa'da tekiz. Kamu ve özel sektörün ortaklaşa oluşturduğu bu yapının içerisinde lojistik sektörüyle ilişkili tüm kurum ve kuruluşların bir arada olduğu tek kuruluşuz'' dedi.

-ÜSSÜN ÖZELLİKLERİ-

Başbakan Erdoğan'ın ilk etabının açılışını yaptığı, taşımacılık sektöründe kamu ve özel girişimin bir ürünü olan Ankara Lojistik Üssü'nde 80 firma faaliyet gösteriyor ve yaklaşık 700 kişi çalışıyor. Projenin tamamlanmasıyla üste firma sayısının 400'e, çalışan sayısının da 4 bin kişiye ulaşması, 3 bin tır ve kamyon/gün yoğunluğu olması hedefleniyor. 19 bin metrekare kapalı alana sahip üste 300 ofis, 2 restoran, 1 kafeterya içerisinde şoförlerin duş, tuvalet, terzi, çamaşır yıkayabilme gibi ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri sosyal alanlar ile depolar antrepolar, tır parkı, akaryakıt istasyonu, tamir ve bakım üniteleri, ticari alanlar da bulunuyor. Ankara Tır Gümrük ve Muhafaza Müdürlükleri, Sanayi Bakanlığı İl Müdürlüğü ve Ankara Sanayi Odası ve Ankara Ticaret Odası gibi kamu ve özel kurum ve kuruluşların temsilcilikleri yer alıyor. 7 yüz bin metrekare yerleşim alanına sahip olan üssün, birinci etabı 100 milyon dolara mal oldu. Gelecek yıl faaliyete geçmesi planlanan ikinci etabın da 100 milyon dolara mal olması bekleniyor.

 

Kaynak: Lojiport

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim