• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 28 °C

Ankara’nın Uzay üssü görünümlü YHT Garı 2016‘da açılıyor

Ankara’nın Uzay üssü görünümlü YHT Garı 2016‘da açılıyor
Yeni Ankara YHT Garı için geri sayım başladı. Ulaştırma Bakan Bilgin, “730 kişinin çalıştığı garı, 2016’nın ilk yarısında hizmete sunmayı hedefliyoruz” diye konuştu.

Yeni Ankara Yüksek Hızlı Tren (YHT) için çalışmalarda sona yaklaşılıyor. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Feridun Bilgin, 730 kişinin çalıştığı, yüzde 54’ü tamamlanan Yeni Ankara YHT Garı’nın 2016 yılının birinci yarısında hizmete sunmayı hedeflediklerini belirtti. Yeni Ankara YHT Garı inşaat sahasındaki incelemelerde bulunan Bilgin, toplam 178 bin metrekare kapalı alan ve 7 kattan oluşan garda, 3 peron, 6 hızlı tren hattının olacağını söyledi. Bilgin, yer altından iki, yer üstünden bir geçişle bağlantı yapılacak yeni garın, Ankaray, Başkentray ile Batıkent, Sincan ve Keçiören metrolarıyla bağlantılı olup, Ankara raylı sisteminin merkezi haline geleceğini ifade etti. Bilgin, “Tesis, günde 15 bin yolcu kapasitesi, 4 yıldızlı oteli, restoranları, dinlenme salonları, bin 255 araçlık kapalı otoparkıyla hizmete girdiğinde Avrupa’nın en modern hızlı tren garlarından biri olacak” ifadelerini kullandı.

20 MİLYON YOLCU TAŞINDI

Bilgin, “Ankara-Eskişehir, Ankara-İstanbul, Ankara-Konya, İstanbul-Konya hızlı tren hatlarında kısa sürede 20 milyonu aşkın yolcu taşındı” dedi. Bilgin, ülkenin demiryolu taşımacılık payını, yolcuda yüzde 10, yükte yüzde 15’in üzerine çıkarmayı planladıklarını söyledi.

2023’TE 25 BiN KiLOMETRE

Bilgin, 2023 yılı vizyonu çerçevesinde 13 bin kilometre daha demiryolu yaparak toplam 25 bin kilometre demiryolu uzunluğuna ulaşılmayı hedeflediklerini kaydetti.

Adana-Mersin’e bağlanacak

Bilgin, yapımı devam eden Konya-Karaman hızlı tren hattına ilave olarak Ankara’yı bu hat üzerinden Adana ve Mersin’e bağlayacak güzergahta da çalışmaların süratle yürütüldüğü ifade etti. Bilgin, “Ülkenin dört bir tarafını hızlı tren ağları ile örmek için çalışmalara gece gündüz devam ediyoruz” değerlendirmesini yaptı.

Yerli üretime destek

Önceden yurtdışından tren seti ithal ederken, Eskişehir ve Adapazarı fabrikalarında üretmeye başladıklarını belirten Bilgin, “Hedefimiz demiryollarında kullanılan tüm araç, gereçler ve sinyal sisteminin yerli olması. Somut adımları en kısa sürede atacağız” dedi.

Anadolu-Avrupa ihaleleri bu yıl

Bilgin, “Ankara-İstanbul YHT hattını, Yavuz Sultan Selim Köprüsü üzerinden 3. Havalimanı ve Halkalı’ya bağlayacak hattın Anadolu yakasındaki kısmının yapım ihalesine, Avrupa yakasındaki kısmının ise proje ihalesine bu yıl çıkıyoruz” dedi. Bilgin, iki yakayı hızlı tren ağlarıyla bağlarken, garların da yeni nesil olacağı kaydetti.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim