• BIST 9079.97
  • Altın 2322.425
  • Dolar 32.3226
  • Euro 34.9404
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 15 °C

Antalya Limanı gümrük ihtisas kapısı olmalı

Antalya Limanı gümrük ihtisas kapısı olmalı
Antalya Limanı'nın ithalat ve ihracat odaklı çalışması gerektiğini vurgulayan Ahmet Erol, Antalya'da tekstil, mobilya ve küçük ev aletleri ile ilgili İhtisas Gümrük Kapısı'na ihtiyaç duyulduğunu kaydetti.

DTO Antalya Şube Başkanı Ahmet Erol, olası deniz kazalarında deniz kirlenmelerine yol açmamak amacıyla akaryakıt boşaltımlarının liman içinden yapılması gerektiğini bildirdi.

Antalya'da olası deniz kazalarında deniz kirliliğinin önüne geçmek amacıyla tankerlerin akaryakıtını liman içinde gösterilecek yerden yapmaları gerektiği belirtildi. Antalya Limanı'nı işleten Global Holding'e bağlı Port Akdeniz Limanı Ticaret Müdürü ve Liman yetkilisi Özgür Sert, DTO Antalya Şube Başkanı Ahmet Erol'u ziyaret ederek liman hakkında görüş alışverişinde bulundu.

DTO Antalya Şube Başkanı Ahmet Erol ziyaret sırasında yaptığı konuşmada, DTO'nun üye sayısının her geçen yıl arttığını ve bin 200 üyeye ulaştıklarını söyledi. Bin üyenin deniz ticareti yaptığını, bunlardan 328 şirketin tamamen deniz turizminden su altı ve su üstü sporlarından oluştuğunu belirten Erol, deniz kirliliğinin Türk turizmini olumsuz etkileyeceğini kaydetti. Antalya'da kış mevsiminin oldukça sert geçtiğini anlatan Erol, kış döneminde zaman zaman gemi kazalarının da olduğunu anımsattı.

Antalya'da akar yakıt tankerlerinin kış dönemlerinde hava muhalefeti nedeniyle tehlike yarattığını ve deniz kirliliği açısından korkuya yol açtığını ifade eden Erol, şöyle devam etti:

"Geçen yıl Antalya'da bir gemi falezlerin dibinde kayaya oturdu. Boş olan bu gemi bile turizmi bir hayli olumsuz etkiledi. Valilik olaya hemen müdahale ederek bunu kaldırttı. Eğer o gemide yük olsaydı deniz kirliliği kaçınılmaz olurdu. Antalya'da kış mevsimi oldukça sert geçiyor. Kış döneminde sık sık gemi kazaları oluyor. Antalya'da akaryakıt dolum tesisleri var. Tankerler kış dönemlerinde özellikle sert havalarda tehlike arz ediyor.Antalya halkı ve turizm sektörleri bu tankerlerin karaya oturacağı ya da kazalarda her an deniz kirliliği olacağı endişesini taşıyor. Bu nedenle dolum tesislerine akar yakıt boşaltacak tankerler bu işlemini liman içinde yapmalı. Böylece olası deniz kirliliğinin de önüne geçilmiş olunur."

Antalya Limanı'nın ithalat ve ihracat odaklı çalışması gerektiğini vurgulayan Ahmet Erol, Antalya'da mutlaka tekstil, mobilya ve küçük ev aletleri ile ilgili 'İhtisas Gümrük Kapısı'na ihtiyaç olduğunu vurguladı. Demir yolu projesinin gerçekleşmesi halinde Antalya limanında hem yük hem de kruvaziyer turizminin daha da gelişeceğini anlatan Erol, "Antalya turizm kenti. 5 yıldızlı otellerimiz dünya standartlarının üzerinde. Dünya ülkeleriyle rekabet eden otellerimiz her yıl olmasa bile birkaç yıl ara ile mobilyalarını mutlaka değiştiriyor. Bu mobilyaların çoğu da ithal ediliyor. Bu nedenle Antalya'da mobilya ve dekorasyon, küçük ev aletleri ile tekstil sektörüyle ilgili 'İhtisas Gümrük Kapıları' oluşturulmalı" dedi.

Antalya Limanını işleten Global Holding'e bağlı Port Akdeniz Şirketi Ticaret Müdürü ve Liman yetkilisi Özgür Sert de liman hakkında bilgi verdi.

Limanla ilgili sorunların çözümü konusunda DTO Antalya Şubesi ile birlikte çözmek istediklerini belirten Sert, limanının mermer ve maden sektörleri ağırlıklı çalıştığını vurguladı. Antalya Limanından bugüne kadar yaş meyve sebze ihracatı yapılmadığına dikkati çeken Sert, Antalya İhracatçı Birlikleri ile de bu konuda çalışmalar yaptıklarını kaydetti. Antalya limanında önemli yatırımlar yapmak istediklerini aktaran Sert, şöyle devam etti:

"Antalya limanında sinerji yaratmak istiyoruz. Limanın genişletilmesi ve kruvaziyer turizmin hareketlenmesi için bir takım çalışmalarımız var. Antalya Limanından yaş meyve sebze ihracatı hiç yok. Yaş meyve sebze ihracı ve ithalatının Antalya limanından yapılması için Ro-Ro gemisi bile almak istiyoruz. Antalya'daki tüm sektörleri bir araya getirmek istiyoruz. Antalya limanının sadece yükleme boşaltma limanı olmasını değil ihracat ve ithalat limanı da olmasını istiyoruz. Demir yolu projesi Antalya Limanının ve Antalya'nın gelişimine çok büyük katkı yapacaktır. Antalya limanında sinerji yaratmak istiyoruz."

Özgür Sert, Antalya Limanının genişletilmesi ve yeni yatırımlar yapılması konusunda proje çalışmalarının devam ettiğini sözlerine ekledi.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim