• BIST 9008.98
  • Altın 2281.851
  • Dolar 32.3198
  • Euro 35.0518
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 13 °C

Antalya Limanı'nda 40 yıl sonra bir ilk

Antalya Limanı'nda 40 yıl sonra bir ilk
Liman işletmecileri ile ihracatçıların yürüttüğü proje ile Antalya'dan Rusya'nın Novorossiysk Limanı'na yaş sebze ve meyve ihracatı yapılmaya başlandı.

Antalya'nın yılda ortalama 1,5 milyar dolarlık yaş sebze ve meyve ihracatı yapan bir şehir olmasına rağmen 40 yıldan bu yana faaliyette olan Antalya Limanı'ndan bu yıla kadar yaş sebze ve meyve ihracatı gerçekleştirilmemişti. Liman işletmecileri ile ihracatçıların yürüttüğü proje ile Antalya'dan Rusya'nın Novorossiysk Limanı'na yaş sebze ve meyve ihracatı yapılmaya başlandı.

Port Akdeniz Genel Müdür Vekili Özgür Sert, eskiden ticaret limanı olarak işletilen Antalya Limanı'nın yaklaşık 136 bin metrekarelik kıyı hattına sahip olduğunu söyledi.

Antalya Limanı'nın kuru yük, genel yük ve konteyner gemilerine hizmet veren toplam 10 adet rıhtımı bulunduğunu bildiren Sert, Antalya Limanı'nın yıllık kuru yük ve genel kargo kapasitesinin 5 milyon ton, konteyner kapasitesinin ise yıllık 500 bin TEU (konteynerlenmiş yükler için bir endüstri standardı) olduğunu ifade etti.

Özgür Sert, Antalya'nın yılda ortalama 1,5 milyar dolarlık yaş sebze ve meyve ihracatı yapan bir şehir olduğunu vurgulayarak, ancak 40 yıldan bu yana faaliyette olan Antalya Limanı'ndan bugüne kadar yaş sebze ve meyve ihracatı yapılmadığını dile getirdi.

"Bugüne kadar limandan bir adet domates ihracatı dahi gerçeklememiş" diyen Sert, "Antalyalı ihracatçılarla koordineli olarak yaptığımız projeyle ekim ayından bu yana haftada iki konteyner gemisiyle Antalya'dan direkt Rusya'nın Novorossiysk Limanı'na ihracat yükü taşınmaya başlandı. Haftanın iki günü, çarşamba ve cuma günleri Antalya Limanı'ndan kalkan gemiler, ürünleri son noktasına ulaştırıyor" dedi.

-Konteynerle taşıma avantaj sağlıyor-

Konteynerlerin ihracatçıya büyük kolaylık sağladığına işaret eden Sert, şunları söyledi:

"Bugüne kadar çoğunlukla kamyon kasalarında taşınan yükler, çok daha modern ortamda dışarının havasından, soğuk ve sıcağından etkilenmeden direkt olarak varış noktasına ulaşmış oluyor. Bu durum ihracatçıya malını daha kaliteli ortamda ve uygun fiyattan alıcıya ulaştırma imkanı veriyor. İhracatçılarımız için bu çalışmamız çok büyük avantajlar getirdi. Maliyet avantajı bunun en başında yer alıyor. Kara yolu taşımacılığı sırasında yaşanabilen olumsuzluklar ortadan kalkmış oldu. Ürünler daha kısa sürede ve daha steril ortamda gideceği noktaya ulaşıyor."

Sert, Antalya Limanı'nın Türkiye'nin İstanbul'dan sonra ikinci en büyük ana limanı olduğuna dikkat çekerek, Antalya'dan Novorossiysk Limanı'na başlayan direkt seferlerin kent ekonomisine olduğu kadar ülke ekonomisine de ciddi katkı sağlayacağını kaydetti.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim