• BIST 9530.47
  • Altın 2476.807
  • Dolar 32.4387
  • Euro 34.7231
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 15 °C

Antalya'da denizaltılı katamaran suya inecek

Antalya'da denizaltılı katamaran suya inecek
Antalya'da projesi 2 yıl önce hazırlanan 2 denizaltılı katamaranın yapımının yüzde 80 oranında tamamlandığı, 2 ay sonra suya indirilecekleri bildirildi.

Antalya'da projesi 2 yıl önce hazırlanan 2 denizaltılı katamaranın yapımının yüzde 80 oranında tamamlandığı, 2 ay sonra suya indirilecekleri bildirildi.

Antalya Serbest Bölgesi'nde faaliyet gösteren Brilliant Boats şirketi, denizaltı taşıyan katamaranların yapımını tamamlama aşamasına getirdi. Brilliant Boats şirketinin sahibi ve dünyanın ilk su altı oteli projesi "H2OME Poseidon Resort"un da mimarı olan, çılgın projelere imza atması nedeniyle "Bay İmkansız" olarak bilinen Michael Schutte, ismi açıklanmayan İngiliz iş adamının hayalini gerçeğe dönüştürüyor. 2009 yılında İngiliz iş adamının hayalini anlattığı Schutte, dünyada ilk olduğu belirtilen denizaltılı katamaranı yapmak için Antalya Serbest Bölgesi'ndeki şirketinde tamamı Türk mühendis ve mimarlardan oluşan ekibiyle çalışmalara başladı.

Mühendislik ve tasarım sürecinin 15 ayda tamamlanmasının ardından denizaltılı 2 katamaranın yapımına başlandı. 2 yıllık sürecin ardından teknelerin yüzde 80'inin yapımı, şirketin serbest bölgesindeki tersanesinde tamamlandı. Yat dünyasında da merakla beklenen katamaranların 2 ay içinde Antalya Limanı'ndan suya indirileceği bildirildi.

Katamaranlardan birinin Amerika'ya, diğerinin ise araştırma ekiplerinin kullanması amacıyla Avustralya'ya gönderileceği belirtildi. İngiliz iş adamı tarafından çizgi film karakteri "Thunderbird-2" ismi verilen katamaranların her birinin 2 milyon 300 bin avroya mal olacağı vurgulandı.

-3 kişilik denizaltı bin metre derinliğe inebilecek-

Brilliant Boats Proje Müdürü Erhan Topaktaş, katamaranların 21 metre uzunluğunda, 67 ton ağırlığında olacağını belirtti. Katamaranın arka kısmında bulunan 3 yolcu kapasiteli Triton 3000 denizaltısının bin metre derinliğe inebilecek kapasitede olacağını anlatan Topaktaş, denizaltının iniş ve çıkışı için özel tasarım 12 ton ağırlığında hidrolik platform dizayn ettiklerini, katamaranın Türk yatçılığına öncü olabilecek şekilde inşa edildiğini dile getirdi. Topaktaş, katamaranın yapımında normal teknelerde kullanılan malzemelere göre daha hafif ve yangına dayanıklı malzemeler kullanıldığını vurguladı.

Katamaranın iç mimari sorumlusu Serap Demirci ise katamaranın bütün yapısalını, içindeki mekanik ve elektrik durumunu gösteren 3 boyutlu model hazırladıklarını söyledi.

Bütün teknik ve birleşim detaylarını, boruların nereden geçtiğini, tesisatın nereden geldiğini, katamaranın yapısalının mobilyaları nasıl etkilediğini 3 boyutlu model sayesinde gördüklerine dikkati çeken Demirci, "O modele göre üretim ve çizimleri yaptık. Mobilyaların üretimi bittiğinde katamaranın yapısalıyla, boruları ve elektrik kablolarıyla herhangi bir uyuşmazlık yaşanmadı. Bu bakımdan bu proje Türkiye'de 3 boyutlu ve bu kadar detaylı çalışılan ilk proje. Katamaranda salon, mutfak, çalışma odası, kaptan köşkü, yatak odaları, banyolar bulunacak" dedi.

Şirketin sahibi olmasına rağmen başına giydiği baretle işçi gibi çalışan Michael Schutte ise müşterilerin hayalini gerçeğe dönüştürdüklerini dile getirerek, imkansız denilen şeyleri yapmaya gayret gösterdiklerini ifade etti.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim