• BIST 8983.9
  • Altın 2282.65
  • Dolar 32.2607
  • Euro 35.0338
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 16 °C

Antarktika'nın 4 km altında dev göl bulundu

Antarktika'nın 4 km altında dev göl bulundu
Rus bilim adamları, Antarktika'da deniz seviyesinin yaklaşık 4 kilometre altında tarih öncesi döneme ait devasa bir buzulaltı gölünü ortaya çıkardı.

Rus Arktik ve Antarktik Araştırmalar Merkezi (AARI), 20 yıldan fazla süren delme işlemlerinin ardından Rus ekibin Pazar günü Vostok Gölü'ne ulaştığını açıkladı.

Bilim dünyasında büyük heyecana yol açan keşfin, dünya yüzeyinin altındaki kadim ve bilinmeyen yaşamın yanı sıra benzer koşullara sahip diğer gezegenlerde yaşam arayışlarına ışık tutması bekleniyor.

Yeşil gezegende yaşamın kökenine dair sorulara yanıt verecek Vostok Gölü'nün Buzul Çağı öncesinde var olan mikrobik yaşam biçimlerini içerdiği düşünülüyor.

AARI Başkanı Valery Lukin, dünyada 20 milyon yıl boyunca gizli kalmış başka hiçbir yerin olmadığını söyleyerek keşfi, "bilinmeyenle karşılaşmak" olarak tanımladı.

Çalışmalara katılan Rus hidro-biyoloji uzmanlarından Vasiliy Pajarvi, "Russia Today" televizyonuna yaptığı açıklamada, "Asıl araştırma buzulu mümkün olduğunca en derine kadar delerek kar altında 400 bin yıldan beri korunan küçük hava kabarcıklarına ulaşmak ve bunun içindeki karbondioksidi ölçmek" diye konuştu.

Ancak araştırmacıların beklenmedik şekilde Vostok Gölü'nü keşfettiğini söyleyen Pajarvi, "Bazıları, yukarıya insanoğluna gerçekten zarar verecek bazı mikropları çıkaracağımız konusunda endişeleniyorlardı" dedi.

Bellingshausen kampının başkanı da yaptığı açıklamada, "Eksi 74 derece soğukluğa ulaştığımızı hatırlıyorum. Orada kaydettiğimiz en soğuk derece eksi 89 derece oldu. Şubat ayınının sonunda Mart ayının başında derece düşmeye başlayacak" diye konuştu.

Öte yandan delme işlemi sırasında kullanılan 66 ton yağ ve antifrizin yaklaşık 20 milyon yıl gizli kalmış gölü kirletmiş olabileceği ileri sürüldü. Rus bilim adamları ise, göl suyunun sondaj deliğini hızla doldurarak yağ ve antifriz kalıntılarını dışarı attığını söyledi.

Deniz seviyesinin 3,8 kilometre altında bulunan Vostok Gölü, Antarktika'daki yaklaşık 400 bilinen buzulaltı gölünün en büyüğü. İlk kez 1996 yılında keşfedilen gölün yaklaşık 250 kilometre uzunluğunda ve 50 kilometre genişliğinde olduğu tahmin ediliyor. Gölün üzerindeki buz tabakasının bazı yerlerde 400 bin yaşında olduğu belirlendi. Gölün kendisinin ise 20 milyon yaşında olduğu sanılıyor.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim