• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C

Antrepolarda kameraya sektör tepkili

Antrepolarda kameraya sektör tepkili
Antrepolara şimdi de en ince detayları gösteren kamera kullanma şartı getirildi.1800 antrepoda tüm sistemin yenilenmesini gerektiren bu düzenleme sektöre 200 milyon dolara yakın maliyet getirdi

Gümrüklerde son dönemde bir ‘değişim hareketi’ yaşanıyor. Önce yetkilendirilmiş gümrük müşavirlerinin yetkilerinde kısıtlamaya gidildi. Bunu ihracatçı birliklerinin, Dahilde İşleme Rejimi kapsamındaki işlevinin ortadan kaldırılması izledi. Şimdi de antrepoların kamera sistemleri değişiyor. Yeni bir yönetmelik ile tüm antrepolara yeni kamera sistemi takma zorunluluğu getirildi. Denetimi artırarak kaçakçılığı önlemeyi amaçlayan bu yeni teknoloji kameralar Türkiye’de üretilmiyor. İthalatı ise sadece birkaç firma tarafından yapılıyor. Fiyatı ise antreponun büyüklüğüne göre 77 bin dolar ile 200 bin dolar arasında değişiyor. Türkiye’de yaklaşık 1800 antrepo bulunuyor, bu da sektöre toplamda 200 milyon dolara yakın bir ek maliyet anlamına geliyor. Sisteme geçiş yapmayan firmaların antrepolarına mal giriş-çıkış izni verilmeyeceği belirtiliyor. 

Elbette antrepoların güvenliği açısından en gelişmiş teknolojilerden yararlanmayı amaçlamak, olumlu bir gelişme. Ancak antrepocular, daha geçen yıl getirilen bir zorunlulukla kameraları yenilediklerini, bunun için yatırım yaptıklarını belirtiyorlar. Antrepocular, bu yatırımın üzerinden henüz bir yıl geçmişken tüm sistemlerinin baştan yenilenmesini içeren düzenlemeyi değerlendirirken yeni kamera sistemlerinin oldukça yüklü bir yatırım gerektirdiği, üstelik de bu sistemleri Türkiye’ye birkaç firma ithal ettiği için indirim bile alamadıkları konularına eleştiri getiriyorlar. Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenleri Derneği (UTİKAD) Başkanı Turgut Erkeskin, yeni uygulamanın sektöre çok yüksek bir ek maliyet getirdiğini ifade etti. Bu tür yönetmelik değişikliklerinde sektörün fikrinin alınmasının çok önemli olduğunu belirten Erkeskin, “Bu uygulamadan önce yapılması gereken çok daha önemli konular var. Dünya gümrük sistemine entegre olabilirsek zaten böyle bir sisteme ihtiyaç kalmayacak. Suç işleyen firmaların faturası tüm sektöre kesilmemeli” diye konuştu. 

"Kameraları geçen yıl 10 bin dolara yeniledik" 

Asbir Antrepo Genel Müdürü Erkan Başboğa ise 77 bin dolardan başlayarak 200 bin dolara kadar fiyatı değişen bu sistemin antrepocuları mali sıkıntıya sokacağını dile getirerek, “Böyle bir sistem emniyet müdürlüklerinde bile kullanılmıyor. Bizim görevimiz eşyanın girdiği gibi çıktığında da aynı şekilde korunması. Antrepoya gelen ürünler zaten devlet memurları tarafından denetleniyor, ayrıca mevcut kamera sistemi ile Gümrük Bakanlığı 24 saat antrepolarımızı izleyebiliyor” dedi. Geçen yıl yönetmelikte yapılan değişiklik ile kameraların daha yüksek çözünürlükte olan CIS sistemine geçilmesinin istendiğini hatırlatan Başboğa, “1 yıl görüntüleri saklamamız istendiği için hard disk yatırımı yaptık. Gece görüşü sistemini kurduk. Toplamda 10 bin dolar yatırım yaptık. Antrepolarımız online olarak 7/24 izlenebilir halde” dedi.

Başboğa, bu yıl yönetmelikle istenilen kamera sisteminin özelliklerini ise şu şekilde özetledi: “Yeni sistemde çözünürlüğün çok daha yüksek olması isteniyor. Şahısa ya da cisme yaklaşıldığında netliğin bozulmaması gerekiyor. Sadece birkaç firmanın ithal edebildiği bir sistemin antrepolara zorunlu tutulması bana göre bir handikap.” 

"Firmalar 10 dolar bile indirim yapmıyor"

Başak Lojistik yetkililerinden Ahmet Dilik de, “Bu fiyatlar gerçek fiyatlar mı onu da bilmiyoruz. Maliyetler yükseltilmiş olabilir. Bu şartlara uyan iki firma var. 10 dolar bile indirim yapılmıyor. Başvuru için 5 Şubat’a kadar süre tanındı. IT tabanlı olduğu ve çok daha net görüldüğü belirtilen bu sistemin fiyatı çok yüksek, antrepoların kaldıracağı bir şey değil. Ne yapacağımızı bilmiyoruz” diye konuştu. 

Bazı firmalar sistemi kurdu 

Ünsped Gümrük Müşavirliği ve Lojistik CEO’su Hakan Çınar da antrepolar ile ilgili olarak son dönemde pek çok değişiklik yapıldığını ve bunların sektörü sıkıntıya düşürdüğünü ifade etti. Çınar yeni düzenlemeyle ilgili, “Firmalara yük getiriyor çünkü sistem geçmişe göre hayli farklı ve daha yeni bir teknoloji. Biz gerekli değişiklikleri tamamlayarak antrepolarımızı hazır hale getirdik. Ama birçok firma için bu rakamları karşılamanın çok zor olduğunu biliyoruz” dedi.

Yönetmelikte kamera özellikleri tanımlanıyor 2 Aralık'ta Resmi Gazete'de yayımlanan yeni yönetmelikte, “Antrepolara kurulacak kameraların aşağıda yer alan asgari şartları taşıması gerekmekte olup, bu şartların benzerini veya üst özelliklerini taşıyan kameraların kullanılması da mümkündür” deniliyor. Şartlar özetle şöyle: 

• 24 saat aralıksız kayıt yapmalı veya harekete duyarlı olmalı. 

• Kesintisiz güç kaynağına bağlı olmalı. 

• Kayıtlar bir yıl süre ile elektronik ortamda saklı tutulmalı. 

• Gece görüş özelliği bulunmalı. 

• Hedef görüntüye ait detayları, anlık izlemede ve kayıtlı görüntüler izlenirken verebilmeli. 

• Işık yansıması, kontrast bozukluğu ve kötü ışıklandırma koşullarını engelleyebilmeli. • Hava değişikliklerinde görüntüyü daha kararlı hale getiren ve çözünürlük kaybını önleyen teknolojiye sahip olmalı. 

• IP kameraların kullanılmalı, log tutabilmeli. 

• Ön izleme, oynatma, canlı izleme, yedekleme, kayıttan yürütme yapılabilme, bunları yapmak aynı anda ağdan da mümkün olmalı. 

• Üzerinde bulunan uyarı sistemi vasıtası ile ilgili birimlere e-posta gönderebilmeli.

www.ulastirma.com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim