• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 16 °C

APM'den Aliağa'ya dev liman yatırımı

APM'den Aliağa'ya dev liman yatırımı
2014’e kadar 400 milyon dolar yatırım ile Petkim, APM Terminals Türkiye’nin ‘en büyük konteyner ve genel kargo’ limanlarından birini yapmayı amaçlıyor.

APM TERMINALS'DEN ALİAĞA'YA DEV LİMAN YATIRIMI

Dünya lideri APM Terminals'in işleteceği limanın kapasitesi, Alsancak Limanı'nın bugünkü kapasitesinden yaklaşık yüzde 50 fazla olacak

Socar'ın Petkim Yarımadası için belirlediği "Value-Site" vizyonunun en önemli adımlarından biri olan Petkim Limanı yatırımı için tarihi bir adım atıldı. Petkim'in yüzde 100 hissedarı olduğu Petlim Limancılık A.Ş ve Hollanda'nın konteyner terminali operasyonlarında ve yönetiminde dünya lideri olan APM Terminals şirketi arasında ön anlaşma imzalandı. Petkim Aliağa Kompleksi'nde kurulacak konteyner limanının APM Terminals tarafından 28 yıl işletilmesi konusunda anlaşma sağlandı. İstanbul Four Seasons Oteli'nde dün düzenlenen törenle imzalanan anlaşmaya, Petkim ve Petlim adına Yönetim Kurulu Başkanı Vagif Aliyev, SOCAR Türkiye Başkanı (CEO) ve Petkim Yönetim Kurulu Üyesi Kenan Yavuz, APM Terminals adına Başkan Yardımcısı ve Avrupa Başkanı Martin Poulsen ile Avrupa Liman Yatırımları Direktörü John Trenchard imza attı.

2014'TE BİTECEK
Petkim Yarımadası'nın, "Türkiye'nin en kapsamlı kümelenme örneği olma" hedefinin en önemli lojistik adımlarından biri olan konteyner limanı yatırımının, 2014 yılında tamamlanması hedefleniyor. APM Terminals'in işletileceği limanın kapasitesi, Alsancak Limanı'nın bugünkü kapasitesinden yaklaşık yüzde 50 daha fazla olacak. Yıllık 1.5 milyon TEU kapasiteli konteyner limanının, toplam 53 hektar lojistik destek sahası olacak. SOCAR Başkanı Rövnag Abdullayev "Biz Petkim Yarımadası için vizyonumuzu 'Rafineri-Petrokimya-Lojistik-Enerji Entegrasyonu' olarak tanımladık. STAR Rafinerisi inşaatımıza 25 Ekim 2011'de başladık. Petkim bünyesinde yeni petrokimyasal ürünler üretmek için yatırımlarımız sürüyor" dedi.
APM Terminals CEO'su Kim Fejfer ise, Türkiye'nin sürekli büyüme gösteren çok önemli bir pazar olduğuna dikkat çekti. Fejfer, "Bu önemli pazara alanında kendini kanıtlamış, kuvvetli ve saygın bir iş ortağı olan Socar ile birlikte girmekten dolayı çok mutluyuz" diye konuştu. APM Terminals Avrupa Bölgesi CEO'su Martin Poulsen de, Petkim Limanı'nın lojistik konumu, pazarlara ulaşılabilirliği ve doğal su derinliği özellikleri ile Türkiye'nin önde gelen limanlarından biri olma özelliklerine sahip olduğunu söyledi. Poulsen "Petkim Limanı'nı Türkiye'nin ve bölgenin ekonomik büyümesine sürekli katkı sağlayan bir işletme yapısına dönüştürmek için elimizden geleni yapacağız" dedi
.

STRATEJİK BÖLGE

İmza töreninde yatırıma ilişkin açıklamalarda bulunan Socar Türkiye Başkanı (CEO) ve Petkim Yönetim Kurulu Üyesi Kenan Yavuz, dünyanın en hızlı büyüyen ekonomilerinden biri olan Türkiye'de liman kapasitesinin aynı oranda artamadığını belirterek, "Petkim Limanı'nı Türkiye'nin en büyük entegre limanı haline getirme vizyonumuzu uygulamaya dönüştürmek için bugün çok önemli stratejik adımlardan birini daha atıyoruz. Bu vizyonumuz çerçevesinde konteyner limanı işletmeciliğinde dünya lideri olan APM Terminals firmasını Türkiye'ye kazandırıyoruz" diye konuştu.

Kenan Yavuz, Petkim Limanı'na yapılacak bu önemli yatırımla, başta Ege ve Akdeniz Bölgesi olmak üzere Türkiye'nin liman kapasitesine, dolayısıyla dış ticaret hacmine çok önemli bir ivme kazandıracaklarının altını çizdi. Yavuz, "Liman ve lojistik yatırımlarımız ile ülkemizin en stratejik sanayi bölgelerinden biri olan Aliağa'yı diğer limanlarıyla birlikte ülkemizin en büyük entegre lojistik merkezi olma noktasına taşımayı hedefliyoruz. Yapacağımız yatırım, Aliağa ve Nemrut Limanlar Bölgesi'nin de dünyanın sayılı lojistik merkezlerinden biri olmasını sağlayacak" dedi.

Anlaşmadan satır başları
* Petkim ve APM Terminals Türkiye'nin en büyük konteyner ve genel kargo limanlarından birini yapacak.
* Petkim Konteyner Limanı, Türkiye'yi dünya pazarlarına bağlayacak Ege'nin dünyaya açılan kapısı olacak.
* Konteyner terminaline 2014'e kadar 350-400 milyon dolar mertebesinde yatırım yapılacak.
* Konteyner Limanı'nın kapasitesi 1.5 milyon TEU olacak. Bu kapasite, Alsancak Limanı'nın bugünkü kapasitesinden yaklaşık yüzde 50 daha fazla olacak.
* Liman kapasitesinin pazar talebine bağlı olarak 3 milyon TEU'ya çıkarılması planlanıyor.
* APM Terminals, Petkim Konteyner Limanı'nda 28 yıl süre ile işletmeci olarak yer alacak ve bu süre tarafların mutabık kalması halinde 2046 yılına kadar uzatılabilecek.
* Konteyner Terminali, 10 bin TEU kapasiteli konteyner gemilerinin yanaşabileceği 700 metre uzunluğunda ve 16 metre su derinliğine sahip.

apm_petkim.jpg

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim