• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 21 °C

Apple ve Nokia patentte uzlaştı

Apple ve Nokia patentte uzlaştı
ABD’li teknoloji devi Apple ve dünyanın en büyük cep telefonu üreticisi Finlandiyalı Nokia arasında uzun süredir devam eden patent hakkı davalarında anlaşmaya varıldı.

Apple ve Nokia patentte uzlaştı

ABD’li teknoloji devi Apple ve dünyanın en büyük cep telefonu üreticisi Finlandiyalı Nokia arasında uzun süredir devam eden patent hakkı davalarında anlaşmaya varıldı.

Nokia’dan yapılan açıklamada, Apple’ın dava konusu olan teknolojilerin kullanımı karşılığında Finli şirkete patent bedeli ödemeyi kabul ettiği belirtildi. İki şirket arasındaki tüm patent davalarını düşürecek olan anlaşmaya göre, Apple Nokia’ya hem kullanımdaki patentler için ücret ödeyecek, hem de tek seferlik bir ödeme daha yapacak. Tüm patent davalarını düşürecek ödemelerle ilgili bir rakam açıklanmadı.

‘Apple artık müşterimiz’

Nokia, kendisine ait bazı teknolojileri izinsiz kullandığını iddiasıyla 2009 yılında Apple’a dava açmıştı. Apple da farklı teknolojileri ilgilendiren bir karşı davayla Nokia’ya cevap vermişti.
Nokia’nın yıl başında Microsoft’tan transfer ettiği CEO’su Stephen Elop, konuyla ilgili açıklamasında “Apple’ın lisans müşterilerimiz arasına katılmasından mutluluk duyuyoruz” ifadelerini kullandı.

Apple’ın Nokia’ya karşı patent ihlali yaptığı teknolojiler arasında, dokunmatik arayüz, caller ID (arayan numaranın kimliği), ekran aydınlatması, 3G ve WiFi bağlantısı gibi akıllı telefonlarda vazgeçilmez pek çok bileşene ait temel özellikler bulunduğu belirtiliyor. Açıklamanın ardından Helsinki Borsası’nda işlem gören Nokia hisseleri yüzde 3 arttı.

Analistler, akıllı telefon pazarında Apple’ın iPhone’u, RIM’in Blackberry’si ve Asyalı cep telefonu üreticileriyle yoğun bir rekabet içinde olan Nokia’nın kazandığı başarının bir kilometre taşı olacağı görüşünde. Helsinki merkezli Evli Bank analisti Mikko Ervasti, “Nokia artık ana işine daha rahat odaklanabilir. Ayrıca iPhone satışlarından payını da alacak. Bu anlaşmayla birlikte Nokia’ya önemli bir para akışı olacak. Nakit akışı, sıkıntılar yaşayan Nokia için çok önemli” dedi.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim