• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 20 °C

Apple yeni işletim sistemini tanıttı

Apple yeni işletim sistemini tanıttı
Apple Inc. gerçekleştirdiği yıllık konferansında yeni cihazlarını yönelik endişeleri sakinleştirmek için çok fazla bir şey yapamadı.

Apple Inc. gerçekleştirdiği yıllık konferansında yeni cihazlarını yönelik endişeleri sakinleştirmek için çok fazla bir şey yapamadı ve yeni donanımlar yerine halihazırda var olan işletim platformlarına yeni güncellemeler üzerine yoğunlaştı.

iPhone ev ve fitness uygulamaları için yeni merkez haline getiriliyor

Apple'nin yakından izlenilen konferansında öncelikli duyuruları teknik konular üzerine oldu. Bu konular arasında uygulamaların birbiriyle konuşmasına yönelik yeni yollar ve yeni uygulamalar yaratılması için kolaylaştırılmış programlar yer aldı. Aynı zamanda konferansta iPhone'nin ev ve fitness uygulamaları için yeni bir merkez haline getirilmeye çalışıldığı belirtildi.

Apple'nin bu adımı Google Inc.'in Android işletim sistemiyle gittikçe kızışan rekabette binlerce uygulama yaratıcısını kendi tarafına çekmek için çabalarını yoğunlaştırması olarak yorumlandı. Geçtiğimiz yıl dünya genelinde satılan akıllı telefonların neredeyse beşte dördü Android işletim sistemiyle çalışıyordu.

"Olay, yeni parlak kutulardan ibaret değil"

Forrester Research analisti Frank Gillett, "Günün sonunda olay yeni parlak kutulardan ibaret değil. Eğer üçüncü parti uygulama geliştiricileri çok cezp edici uygulamalar yapmıyorlarsa olay Apple için bitiyor demektir" ifadelerini kullandı.

Apple konferansına dair beklentiler gittikçe artmaya başlıyordu çünkü şirket CEO'su Tim Cook yeni ürün kategorilerine bu yıl gireceklerini duyurmuştu. Apple'nin en son büyük ürünü iPad olurken, bu ürün piyasa ilk 2010 yılında girmişti.

Apple akıllı saat ve daha geniş ekranlı iPhone için çalışıyor iddiası

The Wall Street Journal ise Apple'nin bir akıllı saat ve daha geniş ekranlı bir iPhone üzerinde çalıştığı haberini duyurdu. Apple yetkilileri San Francisco'da gerçekleştirilen Worldwide Developers Conference boyunca bu iki şeyden de bahsetmediler.

iOS 8 bir sonraki iPhone ve iPad'te kullanılacak

Tüketiciye yönelik duyurularında ise Apple iOS 8'in yeni özelliklerini sunarken, bu işletim sistemi iPhone ve iPad'lerin bir sonraki neslinde kullanılacak. Ayrıca Mac işletim sistemlerinin de OS X Yosemite ile yenileneceği duyuruldu.

Apple ayrıca konferansta farklı ürünlerinin nasıl beraber işlediğini göstererek nasıl bir emaile iPhone'de başlanılabileceğini ve Mac'de bitirilebileceğini veya bir telefon konuşmasının nasıl farklı cihazlardan daha farklı cihazlara aktarılabileceğini sundu.

"Kullanıcılarımızın ürünlerimiz arasında rahatça değişim yapmalarını istiyoruz"

Cook sunumunda "İşletim sistemimiz, cihazlarımız ve hizmetlerimizin nasıl bir uyum içerisinde işlediğini gördünüz. Bunu yapıyoruz çünkü kullanıcılarımızın ürünlerimiz arasında rahatça değişim yapmalarını istiyoruz" dedi.

Apple aynı zamanda iCloud Drive isimli online dosya saklama sistemini tanıttı. Bu sistem yalnızca Mac ile değil aynı zamanda Microsoft ile de uyumlu olarak çalışabiliyor. Sunumda ayrıca önümüzdeki yıl tanıtılacak yeni bir fotoğraf uygulamasıyla bütün Apple cihazlarından fotoğraflara aynı çözünürlükte ulaşılması öngörülüyor.

Yaklaşık 5,000 kişilik heyecanlı uygulama geliştiricisinin önünde gerçekleştirilen sunumda Apple kendi ürünleri olan iPhone ve iPad'in nasıl bir uygulama merkezi haline gelebileceğini gösterdi.

Bütün fitness ve sağlık verilerinin tek bir merkezde toplanması planlanıyor

iOS 8'de Health isimli bir uygulama kullanıcının bütün fitness ve sağlık verilerini bir merkezde toplamayı planlıyor. Aynı zamanda HealthKit isimli yeni bir uygulama diğer sağlık ve fitness uygulamalarının birbirleriyle daha rahat iletişim kurmasını sağlıyor.

Apple benzer bir şekilde HomeKit uygulamasını tanıtırken, bunun akıllı telefonlara evde termostattan kapı kilitlerine kadar Apple cihazlarına bağlı ürünlerin kontrolünü sağlıyor ve cihazın neredeyse ev için bir uzaktan kumandaya dönüşmesine imkan veriyor.

Uygulama geliştiricileri memnun etmek için atılan adımlar içerisinde aynı zamanda farklı uygulamaların birbirleriyle iletişim kurması ve bilgi paylaşmasına da olanak sağlamanın hedeflendiği de belirtildi. Böylece bir kullanıcı başka bir firmanın yazılım programını kullanarak Apple cihazının içinde bir fotoğrafta değişiklikler yapabilecek.

'Swift' uygulama geliştirilmesini daha hızlı ve kolay hale getirecek

Gerçekleştirilen sunumun en heyecanlı kısmı ise yeni bir yazılım dili olan Swift açıklandığında gerçekleşti. Apple bu yeni dilin uygulama geliştirilmesini daha hızlı ve daha kolay hale getirdiğini belirtti.

Hedef yönetimine yoğunlaşan Tinker isimli bir uygulamayı geliştiren 18 yaşındaki Joe Kennedy, "Tüketici açısından bakıldığı zaman bütün bunlar bir şey değilmiş gibi görünebilir. Burada yaptıkları şey uygulama geliştiricilere ileride tüketicilere daha iyi hizmet vermek için bir fırsat oldu" dedi.

http://www.ulastirma.com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim