• BIST 9079.97
  • Altın 2323.531
  • Dolar 32.3714
  • Euro 34.8891
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 12 °C

Apple’a Adalet Bakanlığı'ndan şok suçlama!

Apple’a Adalet Bakanlığı'ndan şok suçlama!
ABD’den en değerli evladına şok suçlama.Amerikan Adalet Bakanlığı, Apple’ı yayınevleriyle fiyat anlaşması yaparak elektronik kitapları pahalıya satmakla suçluyor.

Apple’a şok suçlama!

ABD’den en değerli evladına şok suçlama.Amerikan Adalet Bakanlığı, Apple’ı yayınevleriyle fiyat anlaşması yaparak elektronik kitapları pahalıya satmakla suçluyor.

Bakanlık, Apple, Hachette, HarperCollins, MacMillan, Simon&Schuster ve Penguin’i, aralarında anlaşarak e-kitap fiyatlarını belirlediğini iddia ediyor.
 
AB de gözlem altına aldı
 
ABD Adalet Bakanı Eric Holder, Apple’ı yayınevleriyle yaptığı anlaşmalar gereğince elektronik kitap fiyatlarını artırmakla suçladı. Holder’e göre, okuyucular bu anlaşmalar nedeniyle milyonlarca dolar daha fazla ödeme yapmak zorunda kaldı. AB Komisyonu da suçlamaları araştırıyor ve bu kapsamda beş yayınevini gözlem altına aldı.
 
Yayımcı odaklı model hedefte
 
Dava, e-kitap fiyatlarını satıcıların değil, yayımcıların belirlediği satış modelini hedef alıyor. ABD Adalet Bakanlığı’nın açıklamalarına göre, iddia edilen fiyat anlaşması 100 milyon dolardan fazla zarara neden oldu.
 
Hachette, HarperCollins ve Simon&Schuster davanın açılmasını müteakiben bakanlıkla uzlaştı.
 
Fakat perakendecilerin fiyat rekabetine girme hakkını sona erdirmek için komplo kurdukları suçlamasıyla Apple, MacMillan ve Penguin hakkındaki davanın ileri götürülmesine karar verildi. Dava, Apple’ın 600 milyar dolarla dünyanın en değerli şirketi olduğunun teyit edilmesinin bir gün sonrasına rastlıyor.
 
Acentelere yüzde 30
 
Elektronik kitaplar, kağıda basılı kitapların satışını düzenleyen kurallardan daha farklı bir formülle satılıyor. Kağıda basılı kitaplarda genellikle yayımcılar bir toptan satış fiyatı belirliyor. Bu daha çok kitabın perakende fiyatının yarısına karşılık geliyor. Bundan sonra kitabın kaça satılacağına perakendeciler karar veriyor.
 
Başlangıçta e-kitaplar için de bu formül benimsendi. Fakat sonrasında acentelik modeli uygulanmaya başlandı. Buna göre, yayımcılar bir fiyat belirliyor ve bunu satan acenteler yüzde 30 pay alıyor.
 
Yayımcılar, acentelik modelini büyük ölçüde Apple’ın geçen yıl ölen Yönetim Kurulu Başkanı Steve Jobs’un telkiniyle kabul etmişti. Aple Inc.’in e-kitap reyonu 2010′da aktif hale gelmiş böylece Amazon’un yayıncılık sektöründeki tekeli yıkılarak rekabet başlamıştı.
 
Amazon, e-kitap okuyucusu Kindle’a müşteri çekmek için fiyatları aşırı derecede aşağı çekiyor. Bir kitabın elektronik versiyonu Amazon’da sadece 9,99 dolara satılıyor.
 
Düşük fiyatlar, yayınevleri için ise bir endişe kaynağı. Yayınevleri Apple ile işbirliği yaparak elektronik kitaplardan daha fazla para kazanmanın yolunu arıyorlar.
 
Apple suçlamaları reddetti
 
Apple Inc., hakkında ABD hükümetince yapılan suçlamaları reddetti. Apple adına açıklama yapan sözcü Natalie Kerris “Apple’a yöneltilen kartel iddiaları kesinlikle doğru değildir. Apple’ın piyasaya girmesiyle müşteriler daha interaktif ve keyifli e-kitaplara kavuştu. Biz Amazon’un monopol yapısını yıkarak sektöre yenilik, yaratıcılık ve rekabet getirdik. Nasıl ki App Store’da uygulamanın sahibi satış fiyatını belirliyorsa, iBookStore’da da yayıncı kitabının fiyatına kendisi karar veriyor ” dedi.
 
Natalie Kerris’in yaptığı açıklama dışında Apple’dan başka herhangi bir bilgi gelmezken, yabancı basının bildirdiğine göre şirketin hiçbir üst düzey yöneticine de konu hakkında ulaşılamıyor.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim