• BIST 9687.5
  • Altın 2501.693
  • Dolar 32.5898
  • Euro 34.8621
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 24 °C

Araba lastikleri artık kimlikli olacak

Araba lastikleri artık kimlikli olacak
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın yaptığı düzenleme ile artık lastiklere, enerji tasarruflu beyaz eşyalarda olduğu gibi yakıt tasarrufuna katkısını gösteren etiketler yapıştırılacak.

Uygulama, 1 Kasım'dan itibaren zorunlu olacak.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, otomobil lastiklerinin yakıt verimliliği ve diğer parametrelere göre etiketlenmesine yönelik yönetmelik taslağı hazırlarken, bu taslak da lastik üreticilerinin görüşüne sunuldu. Lastik imalatçılarının olumlu görüş verdiği yönetmelik, Resmi Gazete'de yayınlanmak üzere Başbakanlık'a gönderilme aşamasına geldi. Bu yönetmelik, lastik alanında AB'ye uyumu da sağlayacak. Daha çok ticari olarak yük ve yolcu taşıyan araçları hedefleyen yönetmelikle, lastik tedarikçileri ve dağıtıcıları, lastiklerin ıslak tutuş sınıfını ve dış yuvarlanma gürültü sınıfını belirten bir çıkartma veya etiketin lastiklerin üzerinde olmasını sağlamakla yükümlü olacak.

YAKITI %30 ARTIRIYOR

Lastik üretici ve ithalatçıları, Lastikler, yuvarlanma dirençleri nedeniyle araçlardaki yakıt tüketimine yüzde 20-30 arasında etki ederken, lastiklerin yuvarlanma direncindeki azalma, yüksek akaryakıt fiyatlarına da çözüm olacak. Bu uygulama ile karayolu taşmacılığında yakıt tasarrufu sağlanırken, dolaylı olarak çevreye yayılan emisyonlar da azaltılacak.

Can ve mal güvenliği açısından çok önemli

Ayrıca, yüksek ıslak tutuş performanslı lastikler yol ve sürüş güvenliğini artırmaya da önemli ölçüde katkı sağlarken, ıslak zeminde kavrama, yeni lastikler seçerken dikkate alınması gereken önemli bir etken olacak. Yüksek ıslak zeminde kavrama endeksine sahip lastikler, ıslak yollarda tam fren uygulandığında daha kısa bir mesafede dururken, can ve mal güvenliği açısından önem arz ediyor.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim