• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 11 °C

Araç sahipleri zamlardan yana dertli

Araç sahipleri zamlardan yana dertli
Akaryakıt fiyatlarına yapılan her zamda 15 milyon araç kullanıcısının cebi de alev alıyor. Bir yıl önce 3.65 lira olan 1 litre benzinin fiyatı yüzde 8.5 oranında artarak 3.96’ya geldi.

Araç sahipleri zamlardan yana dertli

Akaryakıt fiyatlarına yapılan her zamda 15 milyon araç kullanıcısının cebi de alev alıyor. Bir yıl önce 3.65 lira olan 1 litre benzinin fiyatı yüzde 8.5 oranında artarak 3.96’ya geldi. Bazı illerde bu rakam 4 lira düzeyinde. Bir yıl önceye göre bir araç sahibi litre başına 31 kuruş daha fazla para ödüyor. Litre başına belki küçük görülen bu artış, aylık ve yıllık olarak hesaplandığında inanılmaz rakamlara ulaşıyor. Ama araç sahibinin üzerindeki tek yük bu değil.

Türkiye’de otomobil sahiplerinin deposunun Maliye’ye bağlı olduğunu örnekleriyle ortaya koymak lazım. Gelin hep birlikte bir hesap yapalım ve bugün kendine bir otomobil alan kişinin üç yılda nasıl bir vergi yükü ile karşı karşıya kaldığının nasıl bir araba dolusu vergi ödediğini net bir şekilde görelim! Diyelim ki masraflarınızdan kıstınız ve kredi ile bir otomobil almaya kalktınız. Bu sırada benzinli orta sınıf bir otomobili 35 bin lira ödeyip aldınız diyelim. Aslında bu sırada otomobil çıplak değeri 21 bin 378 lira düzeyinde. Ancak sizden istenen para 35 bin lira. Çünkü bu otomobil için 7 bin 778 lira düzeyinde bir ÖTV ödemeniz gerekiyor. Bitmiyor, bir adım sonra 5 bin 185 lira da KDV ödüyorsunuz. Yine bitmiyor bandrol, tescil derken devlete otomobil aldığınız için 13 bin 522 lira para ödemeniz gerekiyor.

KONTAK ÇEVİRMEDEN 15 BİN 500 LİRA
Otomobili garaja çektiniz. Şimdi sıra diğer vergilere geldi. Örnek aldığımız bu otomobil için her yıl Motorlu Taşıtlar Vergisi ödemeniz gerekiyor. Hani bu ayın sonuna kadar ilk taksidini yatırmak zorunda olduğunuz vergi. Bu da yıllık 697 lira. Üç yıl boyunca bu verginin artmadığını düşünsek, (ki her yıl bu rakam artıyor) en az 2 bin lira da MTV ödemeniz gerektiği ortada. Üstelik bu vergiden kaçınmak mümkün değil. Otomobilinizi hiç kullanmayıp garaja koysanız otomobil aldığınız için üç yıl içinde ödeyeceğiniz vergi 15 bin 500 lira düzeyinde. Bu hesabı hep 35 bin liralık araç üzerinden yapıyoruz unutmayın. Aracın fiyatı motor büyüklüğü arttıkça rakamlar da artıyor. Şimdi gelelim akaryakıta. Burada da depo hacmini 45 litre olarak baz alalım. Büyükşehirde oturan bir kişi, ayda yaklaşık 2.5 depo yakıt kullanıyordur. 95 Oktan benzin dün itibarıyla 3.96 liraydı. Yine üç yıllık bir hesap yapalım. Bir litre benzinin fiyatının 3.96 lira düzeyinde kaldığını düşünelim üstelik. Bunun artacağı, bu seviyede kalmayacağı ortada ama biz bugünkü rakamdan hareket edelim yine de. Bu ayda 445 lira benzin parası demek. Yılda ise 5 bin 340 lira. Bunun 3.3 bin lirası vergi. Yine üç yıldan gidelim. Üç yıl boyunca rakamlar aynı kabul edilse tam 9.9 bin lira devlete akaryakıt kullandığınız için vergi ödemek zorundasınız. Tüm bunları alt alta topladığımızda 3 yılda 25 bin 500 liralık bir vergi yükü çıkıyor. Akaryakıt fiyatlarında ve MTT’nin artması ile bu rakam 30 bin lirayı buluyor. Sizce de otomobil kullananlar Maliye’den ‘cesaret ödülü’ almayı hak etmiyor mu?

Habertürk

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim