• BIST 9145.67
  • Altın 2324.383
  • Dolar 32.358
  • Euro 34.9476
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 14 °C

Araç takip sistemi ile milyonlarca TL tasarruf

Araç takip sistemi ile milyonlarca TL tasarruf
Filotürk Yönetim Kurulu Başkanı Levent Aydoğan: Araç takip sisteminin kullanılmasıyla ticari araçlardan yıllık yaklaşık 4 milyar lira, kamu araçlarında ise 117 milyon liralık tasarruf sağlanabilir.

Araç takip sistemi ile milyonlarca liralık tasarruf

Filotürk Yönetim Kurulu Başkanı Levent Aydoğan: Araç takip sisteminin kullanılmasıyla ticari araçlardan yıllık yaklaşık 4 milyar lira, kamu araçlarında ise 117 milyon liralık tasarruf sağlanabilir.

Araç takip operatörü Filotürk Yönetim Kurulu Başkanı Levent Aydoğan, araç takip sistemi kullanılmasıyla Türkiye'deki ticari araçlarda yıllık yaklaşık 4 milyar lira, kamu araçlarında ise 117 milyon liralık tasarruf elde edilebileceğini bildirdi.

Büyük araç filolarına sahip şirketler özellikle son yıllarda, iş verimini artırmak ve maliyetlerin artmasının önüne geçmek amacıyla araç takip sistemlerine yoğun ilgi gösteriyor.

Uydu ve GSM aracılığıyla çalışan ''araç takip sistemleriyle'' araçlarının ''hızlarını, konumlarını, rölantide olup olmadıklarını, gün içinde kaç kilometre yol aldıklarını'' kontrol altına alan şirketler, önemli oranlarda tasarruf sağlıyor. Kamudan özel sektöre bugün Türkiye'de yaklaşık 300 bin araç, uydu ve GSM operatörleri üzerinden takip altında bulunuyor. Böyle yöneticiler, araç takip sistemleriyle araç filolarını disipline edebiliyor, fazla yakıt tüketimi, aşırı hız yapma, gereksiz yol uzatımı gibi fazla akaryakıt harcamalarının önüne geçebiliyor.

Gelişen teknolojiyle birlikte kendini göstermeye başlayan araç takip sisteminin Türkiye'deki uygulamaları, diğer gelişmiş ülkelerle hemen hemen aynı zamanda başladı.

2005 yılından bu yana uygulanan araç takip sisteminin Türkiye'deki öncü isimlerinden FiloTürk, 100 binin üzerinde aracı takip ediyor.

KAMUDA 117 MİLYON LİRALIK TASARRUF MÜMKÜN

Sorularını yanıtlayan FiloTürk Yönetim Kurulu Başkanı Levent Aydoğan, Maliye Bakanlığı Ekim 2010 verilerine göre kamu kurum ve kuruluşlarına ait 83 bin 383 adet araç bulunduğunu, bunların yakıt masraflarının ise yıllık 1 trilyon liraya ulaştığını söyledi.

Normalde araçların özel işlerde kullanılma boyutunun kontrol edilemediğini anlatan Aydoğan, ayrıca sıcak ve soğuk havalarda rölantide bekletilen araçların yakıt masrafı ve çevreye verdiği zararın da giderek arttığını kaydetti.

Sahadaki araçları kontrol altına almayı ve denetlemeyi sağlayan araç takip sistemleri ile araçların özel işlerde kullanımının önüne geçilebildiğini ve gereksiz rölantinin önlenebildiğini belirten Aydoğan, şöyle konuştu:

''Tipik bir aracın aylık ortalama 250 litre motorin (mazot) tükettiği, 1 litre ortalama motorin bedelinin 3,6 lira ve doğru rolanti raporlaması yapan araç takip sistemlerinin yüzde 13 yakıt tasarrufu sağladığını kabul edersek, toplam 83 bin 383 aracın sadece daha kısa rölanti süresi, uygunsuz kullanımların engellenmesi, rota planlama ve hız denetimi neticesinde sağlanacak yıllık tasarruf yaklaşık 117 milyon lira.

Araların rölantide günde 1 dakika beklemesi sonucunda ayda ortalama 1 litre motorin harcayacağı, ortalama motorin fiyatının litrede 3,6 lira ve araç takip sistemi kullanımı ile günde 12 dakika rölanti süresi tasarrufu sağlandığında, toplam 83 bin 383 araçta kamunun aylık tasarrufu yaklaşık 4 milyon lira, yıllık ise 48 milyon lirayı bulmaktadır. Uygunsuz kullanımların engellenmesi, rota planlama, hız denetimi, gibi özelliklerin kullanımı ile toplam yıllık akaryakıt tasarrufunun 117 milyon liraya ulaşabileceğini söyleyebiliriz.''

TİCARİ ARAÇLARDA İSE 4 MİLYAR LİRALIK TASARRUF MÜMKÜN

Yine resmi istatistiklere göre Türkiye'de yaklaşık 7,5 milyon adet ticari araç bulunduğuna dikkat çeken Aydoğan, her gün 10 dakika rölantide çalıştırılan bir binek aracın, yılda 100 litreden fazla yakıt tükettiğini kaydetti.

Araç takip sistemi kullanımı ile günde 11 dakika rölanti süresi tasarrufu sağlanması durumunda ortalama aylık 330 milyon lira, yıllık yaklaşık 4 milyar lira yakıt tasarrufu sağlanabileceğini bildirdi.

ÇEVREYE KATKISI

Araçlarda uzun rölanti, aracın bujilerine, silindirlerine ve egzoz sistemine zarar verdiğini ifade eden Levent Aydoğan, rölantide çalıştırılan bir aracın, saatte 50 kilometre hızla giden bir araca göre 20 kat daha fazla hava kirliliği yarattığını bildirdi.

Aydoğan, kamu araçlarının rölanti kullanımının araç takip sistemleri ile denetim altına alınmasıyla karbondioksit salımını ve çevreye verilen zararın azaltılabileceğini vurguladı.

Günde 1 dakika rölantide bekleyerek ayda ortalama 1 litre yakıt harcayan bir aracın çevreye yaklaşık 2,5 kilogram karbondioksit yaydığını belirten Aydoğan, kamu araçlarında araç takip sistemi kullanılması durumunda günde yaklaşık 12 dakika rölanti tasarrufu ile araç başına 360 kilogram, 83 bin 383 araçla ise yaklaşık 30 bin ton karbondioksit tasarrufu sağlanabileceğini bildirdi. Aydoğan, 7,5 milyon adet ticari aracın ise yılda 2,5 milyon ton karbondioksit tasarrufu yapabileceğini bildirdi.

EŞİNİ TAKİP ETTİRMEK İSTEYEN DE VAR

FiloTürk Genel Müdürü Tunca Akkaya da araç takip sistemleriyle temel bilgilerin dışında detayların da söz konusu olabileceğini belirtirken, ''Örneğin soğuk zincirde bir et taşınıyor. Bunun fabrikadan kesimden çıkıp, markete gidinceye kadarki serüvenini firma izlemek istiyor. Örneğin firma yetkilisi 'araç deposundaki sıcaklık 0-3 derece arası olsun, bunun dışına çıkarsa benim haberim olsun' diyor. Araçtaki bu tür detaylarla ilgili de yöneticinin cebine mesaj veya mail geliyor'' diye konuştu.

Takip sistemleri ile çocuk takibi için veya alzheimer hastalarının da izlenebildiğini anlatan Akkaya, bunun için de şirketlerinde küçük bir birimin olduğunu söyledi. Akkaya, ''Bunların yanı sıra eşini takip ittirmek isteyenler bile oluyor. Fakat 'şu aracı takip ettirmek istiyorum' dediğinizde bize o aracın size ait olduğunu ruhsatıyla ispat etmeniz gerekiyor.

HEDEF 300 BİN ARAÇ

Türkiye'deki araç takip sistemleri pazar payında yüzde 40'ın üzerinde paya sahip olduklarını ve 100 binin üzerinde aracı takip ettiklerini anlatan Akkaya, 2011 sonu itibariyle bu sayının 135 bine ulaşmasını beklediklerini, 2014 sonu hedeflerinin ise 300 bin araç olduğunu kaydetti.

2014'de Türkiye'deki toplam pazarın 900 bine ulaşacağını tahmin ettiklerini de belirten Akkaya, ''Türkiye'de pazar çok hızlı gelişiyor. Bundan birkaç yıl önce yılda 700 araç takip sistemi sattığımız zaman iyi bir satış yaptık diye sevinirken, bugün 700 adedi bir haftada yapıyoruz. Türkiye'de pazar ciddi anlamda büyüyor, 2014 sonu itibariyle pazarın 900 bine ulaşacağını tahmin ediyoruz'' diye konuştu.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim