• BIST 9693.46
  • Altın 2496.132
  • Dolar 32.475
  • Euro 34.6284
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 17 °C

Aracın kapısını kilitlediğinizden emin olun

Aracın kapısını kilitlediğinizden emin olun
Siz aracınızın kapısını kilitlediğinizi sanıyorsunuz ama aslında kilitlemiyorsunuz ve aracınızı hırsızlara bırakıyorsunuz.

Uzaktan kumandalı anahtarı 'jammer' (sinyal kesici cihaz) gibi kullanan hırsızlar, sürücülerin korkulu rüyası haline geldi. Hırsızlar, jammer'lı yöntem sayesinde araçların kapılarının kilitlenmesini engelliyor. Bu tip hırsızlığa karşı tek çözüm yolu olduğunu belirten uzmanlar, "Otomobili kilitledikten sonra elinizle kapıları kontrol edin" diyor.

Bugünlerde hırsızların öğrendikleri yeni bir yöntem sürücüleri zor durumda bırakıyor. Sistem şöyle işliyor: Şoför, otomobilinden indikten sonra uzaktan kumandalı anahtarının 'kilitle' tuşuna bastığı anda, kötü niyetli kişi de kendi anahtarının 'açma' tuşuna basılı tutuyor. Bu sayede sürücünün anahtarından çıkan sinyaller kesilmiş oluyor. Anahtardan çıkan sinyal, otomobilin beynine gitmeyince de kapılar kilitlenmiyor. Aracının kilitli olduğunu zanneden vatandaş uzaklaşırken, hırsızlar kapıları açık bulunan araçtaki değerli eşyaları hızla çalıp kaçıyor.

"HER ANAHTARIN JAMMER OLABİLECEĞİNİ 2 BİN TL'YE ÖĞRENDİM"

2 bin TL'ye yakın parası ve iki cep telefonunu çaldıran Nedim Aydın da bu hırsızlığın mağdurlarından. Aracını kilitlemesine rağmen, otomobilinin kapılarının kapanmadığını ve hırsızların bu yolla para ve eşyalarını çaldığını aktaran Aydın, "Ben kendi anahtarımla kilitlemeye basarken, başka birisi diğer anahtarla açma düğmesine basmış ve benim anahtarım işe yaramamış" ifadelerini kullandı.

Araçtan indikten sonra otomobilin kapılarının kilitlenip kilitlenmediğinin mutlaka kontrol edilmesi gerektiğini aktaran Aydın, "Bir başkası sizi izliyor olabilir. Eşyalarınız da çalınabilir. Eşyalarınız çalındıktan sonra da 'Ben bu arabayı kilitlemiştim. Neden böyle bir şey başıma geldi?' diyebilirsiniz. Neticede tedbirsizlik ama doğrusunu yaptığımızı zannederken, doğruyu buldum. Her anahtarın bir jammer olduğunu öğrendik ama bana maliyeti 2 bin TL oldu" dedi.

"OTOMOBİLİN KAPI KOLLARINI KONTROL EDİN"

Yaklaşık 20 yıldır anahtarcılık yapan elektrik mühendisi Niyazi Okay ise, bu tip olayların, genellikle anahtarın üzerinde bulunan radyo frekansının özel şifreleri karıştırılarak meydana geldiğini söyledi. Hırsızın elinde bulunan anahtarın 'açma' tuşuna basılı tutulduğunda, sürücünün anahtarından çıkan sinyallerin otomobilin beyni tarafından algılanmadığını aktaran Okay, "Böylece araca gelecek olan sinyaller otomobil tarafından yanlış algılanıyor. Ve kapılar kapanmıyor. Vatandaşların bunun için yapması gereken şey çok basit. Yapılacak tek şey, kapılar kilitledikten sonra arkasına dönüp, kapının kollarını kontrol etmesi" şeklinde konuştu.

www.UlasimOnline.com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim