• BIST 9079.97
  • Altın 2322.672
  • Dolar 32.3501
  • Euro 34.8436
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 13 °C

“Aracınız yerinde saymasın” dediler, Garajyeri.com’u kurdular

“Aracınız yerinde saymasın” dediler, Garajyeri.com’u kurdular
Über, AirBnB, Lyft ve Taskrabbit gibi paylaşım ekonomisi üzerine yükselen girişimcilik örnekleri, Türkiye’deki genç girişimcileri de harekete geçirdi, onlar da Garajyeri.com'u kurdular.

AirBnB’den esinlenerek Yolyola.com’u hayata geçiren Arda Aşkın, Güven Özyurt, Erman Çağıral ve Doğa Girişim’den Ersoy Kiraz, “Aracınız yerinde sayarak, kenarda beklemesin” dedi ve Garajyeri projesini ortaya çıkardı. Türkiye’nin ilk kişiden kişiye araç kiralama platformu olmaya hazırlanan Garajyeri.com’un açıldığı ilk hafta yaklaşık 200 İstanbullu otomobil sahibi araçlarını kaydettirdi.

Ekip, Garajyeri.com fikrinin çıkışını, “Trafikte artan araç sayısı problemini çözmek ve yaratacağı ek gelir imkanlarını kullanıcılara sunmak için neden olmasın dedik” diye anlatıyor.

Şimdilik sadece araç kayıtları yapan Garajyeri.com, önümüzdeki günlerde araç kiralama özelliğini de devreye sokacak.

İnsanların birbiriine güvenmesinin giderek zorlaştığı bir çağda güven ve paylaşım temeline dayanan Garajyeri.com’un kurucularından Arda Aşkın, projeye nasıl girdiklerini, süreç içinde ne gibi zorluklarla karşılaştıklarını, neden Garajyeri.com’a bir şans vermemiz gerektiğini ve sistemin nasıl işlediğini anlattı.

1- Garajyeri projesi nasıl ortaya çıktı?

Türkiye’de başarıya ulaşmış ilk yolculuk paylaşım platformu olan yolyola.com ardından paylaşım ekonomisi üzerine bir deneme daha yapmak istedik. Türkiye’de hızla artan araç sayısına karşılık bu araçların kullanım süreleri artmıyordu. Kaynakların ortak kullanımına olan ilgimiz sebebiyle Türkiye’de daha önce hiç denenmemiş olan, Dünya’da benzerlerinin de sayılı olduğu kişiden kişiye araç kiralama fikrini hayata geçirelim dedik. Yolyola.com kurucu ekibinden Arda Aşkın, Güven Özyurt,Erman Çağıral ve Doğa Girişim’den Ersoy Kiraz ile bir araya gelip efsane bir takım olduk.

2- Sistem nasıl çalışıyor?

Araç sahipleri araçlarını sisteme kayıt edip, tc, telefon, iban, email, ruhsat bilgilerini veriyor; iletişime geçip, onaylıyoruz. Saatlik veya günlük araç kiralaması fiyatlarını araç sahipleri giriyor. Ödeme güvenli olarak garajyeri.com üzerinden yapılıyor. Kiralama süresince araç sigortalanıyor.

Araç kiralayacak insanlar gelip arama yapıyor. Yakınındaki araca istekte bulunuyor. Ön ödemeyi yapıyor. Araç sahibi onaylarsa gidip anahtarı elden alıyor. Sonra geri teslim edince kira bedeli araç sahibine aktarılıyor.

Aralık ayı içinde araç kiralama özelliğini açmayı planlıyoruz. Şu an sadece araç kayıt yapılıyor.

3- Sistemi hazırlama aşamasında karşılaştığınız sıkıntılar neler oldu?

En büyük sorun günlük ve saatlik kasko poliçesi oluşturmaktı. Benzeri olmayan bir sigorta ürününe ihtiyacımız olduğundan sigorta süreçlerini öğrenmek, yurtdışındaki reasürans firmamız Swiss-Re’yi ikna etmek biraz zaman aldı ama sonunda araç sahipleri için Doğa Sigorta ile birlikte çalışarak araçların kiralama süresince sigortalanmasını sağladık.

4- Bu sıkıntıları nasıl aştınız?

Kendi iş modelimizi sunup, ekip olarak geçmişimiz ve yatırımcılarımız sayesinde uzun yazışmalar sonucu ikna ederek.

5- Aracın kaydettirilmesi için araçlarda aranan teknik standartlar var mı? Varsa neler?

2000 yılından daha eski araçlar ile özel trafik sigortası olmayan araçları sisteme kabul etmiyoruz.

6- Her araç için kontrol yapılıyor mu? Kontroller kim tarafından yapılıyor?

Her aracın ruhsat bilgileri, özel trafik sigortası olup olmadığı kontrol edildikten sonra araç sahipleri ile yüzyüze görüşmeler yapıyoruz. Fiziki hasarı olup olmadığını kontrol edip sisteme dahil ediyoruz.

7- Araca ihtiyacı olan biri neden herhangi başka bir araç kiralama şirketini değil de Garajyeri’ni tercih etmeli?

İlk olarak yakınlık ve hız. Yaşadığınız sokak ya da oturduğunuz kafe’nin arka sokağında ihtiyaç anında kağıt vs işleriyle uğraşmadan online olarak araç kiralamayı mümkün kılacağız. İkincisi saatlik kiralama. Üçüncüsü daha uygun fiyatlar.

8- Adını duymaya alışık olduğumuz araç kiralama şirketlerinin, kiralanan araçları takip için sistemleri var, Garajyeri’nde böyle otomatik bir takip sistemi var mı?

2015 yılı hedeflerimizde, araç sahiplerine sunmak için üzerine çalıştığımız “Garajyeri akıllı araç kiti”miz var. Aracın nerede olduğunun çok ötesinde hizmetler sunacak. Şimdilik sürpriz olarak kalsın.

9- Araç kiralayan şirketlerden bazılarında aracı anında durduracak bir sistem var. Geçtiğimiz günlerde de, Türkiye’den kiralanan çok sayıda aracın Suriye’ye kaçırılmış olabileceği iddia edildi. Böyle olayların yaşandığı bir dönemde, özellikle kritik güzergahlarda sınırdan geçişi önleyecek bir sistem var mı?

Bu tarz cihazlar araçların OBD portuna bağlandığı ve GPS ile desteklendiği takdirde bahsedilen müdaheleler mümkün fakat bu portlara bağlanmak araç üreticileri tarafından tavsiye edilmiyor. Bizim tasarladığımız cihaz farklı bir yöntem izliyor.

Bu noktada Garajyeri.com ve benzeri paylaşım ekonomisi platformları güven üzerine kurulu sistemler olduğundan negatif bir algıyla karşılanıyorsa da, aslında normal araç kiralama firmalarından daha az risk teşkil ediyor. Araçları ve araç sahiplerini sisteme alırken ince eleyip sık dokuduğumuz gibi, araç kiralama yapmak için de TC kimlik numarası, ehliyet, telefon, kredi kartı ve e-posta doğrulamalarını yapmanız gerekiyor. Facebook FB +0,13%  ile sisteme giriş, sahte hesapların anında ortaya çıkmasını sağladığı gibi, moderatörler tarafından günlük kontroller, araç kiralayanların ve araç sahiplerinin puanlanması ve yorum sistemi de güvenlik sistemimizin bir parçası.

www.ulastirma.com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim