• BIST 9079.97
  • Altın 2323.809
  • Dolar 32.3608
  • Euro 34.9399
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C

Araçların beşte birinin freni tutmuyor

Araçların beşte birinin freni tutmuyor
TÜVTÜRK Geliştirme Direktörü Koray Özcan, Türkiye’de araçların muayeneden kalma oranlarının yüzde 30’lar seviyesinde olduğunu belirtti.

Özcan, 2008 yılından bu yana ilk muayene, tekrarlar, egzoz emisyonu olmak üzere 50 milyona yakın aracın istasyonlarına geldiğini vurgularken, ilk yıllarda araçların muayeneden kalma oranlarının yüzde 40 olduğunu, yıllar içinde araç sahiplerinin de bilinçlenmesiyle bu oranın yüzde 32’lere indiğini kaydetti. 2013 yılının 9 ayında 5.2 milyon aracın muayenesinin yapıldığını, yıl sonuna kadar bu rakamın 7 milyona çıkmasını beklediklerini kaydeden Özcan, şunları söyledi:

Çok önemli bir risk

“Araçların muayeneden kalma oranları yüzde 32-33 civarında. Emniyetsiz olarak muayeneden geçemeyen araçlar da eklenince toplam bu yılın ilk 9 aylık döneminde 2.3 milyon aracın muayeneden kaldığını görüyoruz. Araçlarda ağır kusurlar olarak nitelendirilen, sürüş güvenliğini olumsuz etkileyen sorunların başında fren, yürüyen aksam arızaları, lastikler ve  aydınlatma problemleri geliyor. Yıllardır yaptığımız muayenelerde her 5 araçtan birinin freninin tutmadığını tespit ettik. Bu çok büyük bir rakam ve kazalara davetiye çıkartan önemli bir risk.”
Fren sistemindeki sorunların, otomatik bilgisayarlı sistemlerle kontrol edildiğini, fren performansları belirli bir seviyenin altındaysa araçların muayeneden kesinlikle kaldığını anlatan Özcan, lastik diş derinlikleri 1.6 milimetrenin altında olan araçların da muayeneden kaldığını hatırlattı.

www.ulasimonline.com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim