• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 21 °C

Araçların üçte ikisi ilk muayeneyi geçti

Araçların üçte ikisi ilk muayeneyi geçti
TÜVTÜRK verilerine göre, bu yılın ilk 6 ayında muayeneye giren araçların yüzde 32,8'i ilk muayenesinden "ağır kusurlu" ve "emniyetsiz" sayılarak geçemezken, yüzde 64,9'u "hafif kusurlu", yüzde 2,2'si ise "kusursuz" bulunarak muayeneyi geçti.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nın denetiminde hizmet veren TÜVTÜRK verilerine göre, kuruluş, bu yılın ilk 6 ayında 3,4 milyon araca muayene, 1,1 milyon araca da egzoz gazı emisyon ölçüm hizmeti verdi. Ücretsiz muayene tekrarları ve tespitle birlikte toplam muayene sayısı 5,8 milyona yükseldi.
 
2009 yılında araçların yüzde 42'si ilk muayenesinden "emniyetsiz" ve "ağır kusurlu" bulunarak geçemezken, bu oran, 2011'de yüzde 36,6, 2012'de ise yüzde 34,8'e düşmüştü. Bu yılın ilk yarısında araçların yüzde 32,8'i ilk muayenelerinden "emniyetsiz" ve "ağır kusurlu" sayılarak geçemedi. Böylece ilk muayeneden geçemeyen araç oranı, son 3 yılda önemli ölçüde azaldı.
 
KAÇ ARACIN DURUMU İYİLEŞTİ?
 
Araçlar önceki senelerde olduğu gibi bu yıl da en çok fren sistemleri nedeniyle muayeneden geçemedi. 2012 yılı aynı dönemiyle karşılaştırıldığında muayene sayılarında yüzde 10'luk bir artış olmasına rağmen muayeneye gelmeyen araç oranında önemli bir değişiklik olmadı. İlk muayenede geçemeyen 1 milyondan çok araç kusurlarını giderdi ve muayeneden geçti. İlk 6 ayda araçların yüzde 32,8'i ilk muayenelerinden "emniyetsiz" ve "ağır kusurlu" olmaları nedeniyle geçemezken, yüzde 64,9'u "hafif kusurlu", yüzde 2,2'si ise "kusursuz" olarak muayeneden geçebildi.
 
Araçların muayeneyi geçememe nedenlerinin başında fren sistemine bağlı kusurlar yer aldı. Her 5 araçtan birinde fren kusuru tespit edildi. Diğer muayeneden geçememe nedenleri, sırasıyla aydınlatma ve hareketli aksamlardaki sorunlar olarak belirlenirken, muayeneden geçemeyen araçların yüzde 98'i ikinci haklarında kusurlarını gidererek muayeneden geçebildi. Dolayısıyla trafikte ağır kusurları nedeniyle tehlike yaratan, aslında trafikte olmaması gereken 1 milyondan fazla aracın muayene sonrasında durumlarını iyileştirdikleri görüldü.
 
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim