• BIST 9530.47
  • Altın 2484.848
  • Dolar 32.5195
  • Euro 34.8601
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 16 °C

Aras: Türkiye, kargoda ilgi odağı olacak

Aras: Türkiye, kargoda ilgi odağı olacak
Aras Kargo CEO’su Evrim Aras, Türkiye’nin kargo sektöründe önümüzdeki dönemde yabancı yatırımcının ilgi odağı olacağını söyledi.

Aras Kargo Yönetim Kurulu Başkanı ve Üst Yöneticisi (CEO) Evrim Aras, Türkiye'nin avantajlı coğrafi konumu, genç nüfusu ve büyüme potansiyeli gibi avantajlı yapısıyla önümüzdeki dönemde yabancı yatırımcıların ilgi odağı olacağını kaydetti.

Kargo sektörünü değerlendiren Evrim Aras, bugün itibariyle 1,5 milyar dolar hacminde olan sektörün 2013'ü büyümeyle tamamlamasını beklediklerini anlattı.

Sektörün 2013 yılında en önemli gündem maddesinin Posta Hizmetleri Kanunu olduğunu hatırlatan Evrim Aras, "9 Mayıs'ta TBMM'de kabul edilen ve 23 Mayıs'ta Resmi Gazete'de yayınlanarak  yasalaşan Posta Hizmetleri Kanunu'ndaki kimi maddelerin alt düzenlemelerinin yapılarak bu konuların uygulanabilir hale gelmesiyle, haksız rekabetin önüne geçilebileceğini düşünüyoruz." dedi.

Evrim Aras, yeni kanuna göre Bakanlar Kurulu'nun belirleyeceği gramajın altında kalan haberleşme gönderileri asgari 3 yıl için PTT tekelinde olacağını da belirterek, şunları kaydetti:

"Ayrıca kargo kurye gibi özel sektör şirketleri, Evrensel Posta Fonu için PTT'ye yıllık cirolarının yüzde 2'si kadar pay verecek. Bu, aynı sektörde faaliyet gösteren kuruluşlar arasında kaynak transferi anlamına geliyor ve bu rakam mevcut karların yüzde 20'sini PTT'ye aktarmayı zorunlu kılıyor. Bu örnekler haksız rekabeti beraberinde getirecektir. Bu gibi alt maddelerin düzenlemeleri yapıldığı takdirde Posta Hizmetleri Kanunu'yla hem sektörümüz hem de halkımız için verimli sonuçlar elde edebiliriz.

Fiziki altyapının güçlendirilmesi, işlemlerin basitleştirilmesi ve taşımacılık mevzuatına yönelik düzenlemelerin geliştirilmesiyle beraber sektörün 2023 hedefine ulaşmada daha hızlı ve emin adımlarla ilerleyeceğini düşünüyoruz."

Sektörün 2014 yılından beklentileri ve genel değerlendirmelerini de paylaşan Evrim Aras, sektör büyüklüğünün yaklaşık 1,5 milyar dolar olduğunu tahmin ettiklerini söyledi. Türkiye'nin tamamına hizmet veren firma sayısı 5-6 adet civarında olduğunu söyleyen Evrim Aras, "Sektörde ülkemizin tamamına aynı kalitede hizmet sunmak zor ve ölçek ekonomisi gerektiriyor. Kargo sektörünü de kapsayan lojistik sektörünün pazar büyüklüğü doğal olarak çok daha fazla. Avrupa ülkelerinde bu rakamın GSMH'nın civarında olduğu biliniyor. Ülkemizde sektör büyüklüğü henüz bu rakamlardan uzaktadır" diye konuştu.

Avrupa ülkeleri ile karşılaştırıldığında Türk lojistik ve kargo sektörünün Avrupa ülkelerine göre çok daha gerilerde olduğunun söylenebileceğini ifade eden Aras, şöyle devam etti:

"Sektörün Avrupa ülkelerinde GSMH'nın yüzde 10'u civarında olduğu biliyoruz. Türkiye'de kişi başı kargo harcaması yıllık ortalama 11 Euro. Bu rakam bazı Avrupa ülkelerinde ise 21 kat daha fazla. Örneğin Norveç'te yıllık ortalama kargo harcaması 233 avro. Ülkemizin avantajlı coğrafi konumu, genç nüfusu ve büyüme potansiyeli gibi avantajlı yapısıyla önümüzdeki dönemde yabancı yatırımcıların ilgi odağı olacağını düşünüyoruz. Tüm bu pozitif etkilere ek olarak e-ticaret alanında yaşanan gelişmenin de kargo sektöründeki büyüme rakamlarını daha da artıracağını düşünüyoruz."

"2014 ve 2015 yılları içinde 100 milyon TL yatırım öngörümüz bulunuyor"

Aras Kargo açısından 2013 değerlendirmesi ve 2014 beklentilerini de paylaşan Evrim Aras, 2013 yılında en önemli gündem maddelerinin Austrian Post ile gerçekleştirdikleri ortaklık olduğunu söyledi. Geçen yıl karlılıktan ödün vermeden, yatırımlarına devam ettiklerini kaydeden Evrim Aras, şunları kaydetti:

"2012 yılı sonunda elde ettiğimiz yıllık yüzde 16'lık büyüme hedefini sürdürdük. Yılsonunda satış gelirimizin 600 milyon TL'yi aşmasını öngörüyoruz. 2014 ve 2015 yılları içinde 100 milyon TL yatırım öngörümüz bulunuyor. Yatırımlarımızı daha çok operasyon merkezlerimizdeki teknolojiler, IT sistemleri, müşteri entegrasyonları ve araç filomuzun iyileştirilmesine yapacağız. Ayda 3.1 milyon dosyayı ve 4.6 milyon koliyi adresine ulaştırıyoruz, günde 300 bin gönderi yapıyoruz. Bugün; 19 Bölge Müdürlüğümüz, 844 Şubemiz, 28 Transfer Merkezimiz ile 3.023 araçlık filomuzla ve 10.000 kişilik uzman kadromuzla 1.500'ün üzerinde yerleşim merkezine hizmet veriyoruz. 2014 yılı için 30'a yakın şube daha açmayı planlıyoruz. Büyümemize paralel olarak istihdamın artacağını, dağıtım kanallarımızın daha da yaygınlaşacağını ve müşteriye daha hızlı ulaşacağımızı söyleyebiliriz." 

www.ulasimonline.com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim