• BIST 9151.98
  • Altın 2324.488
  • Dolar 32.3582
  • Euro 34.9376
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 14 °C

Arkas ve ortakları petrol kirliliğini önlüyor

Arkas ve ortakları petrol kirliliğini önlüyor
Aralarında sektörün duayeni Arkas ve Atatürk'ün eşi Latife Hanım'ın kızkardeşinin torunu Ünver'in de olduğu girişimciler, denizdeki yağ tabakalarını emen ponza taşından bir ürün üzerinde 4 yıldır çalışıyor.

Arkas ve ortakları petrol kirliliğini önlüyor

Petrol üretimi ve akaryakıt taşınması sırasında oluşan yağ tabakasından dolayı denizler her geçen gün kirlenirken, aralarında denizcilik sektörünün duayeni Lucien Arkas ve Atatürk'ün eşi Latife Hanım'ın kızkardeşinin torunu Rukiye Devres Ünver'in de olduğu bir grup girişimci denizleri temizlemek üzere yeni bir teknolojik ürüne imza attı.

Bir tür doğaltaş olan ponza taşından deniz yüzeyindeki yağ tabakalarını emen ürün üretmek için yaklaşık 4 yıldır araştırma ve geliştirme çalışması yapan girişimciler, laboratuar çalışmalarını başarıyla tamamlayarak üretim aşamasına geçti. Bursa'da kurdukları fabrika ile bioponza adını taşıyan ürünün üretimine başlayan Lucien Arkas ve ortakları, şimdi bu ürünü ihraç ederek Meksika, Suudi Arabistan gibi ülkelerin denizden petrol çıkarırken yarattığı kirliliğin önüne geçecek. Geçtiğimiz yıl İngiliz petrol şirketinin Meksika körfezi açıklarındaki tesisinde patlama meydana gelmiş, 'yüzyılın felekati' olarak nitelenen bu olayda oluşan sızıntı nedeniyle milyonlarca varil petrol denize karışmıştı.

PETROLÜ EMECEK

Geçtiğimiz günlerde 5. akaryakıt tankerini hizmete sokan Arkas Holding Yönetim Kurulu Başkanı Lucien Arkas, bir yandan akaryakıt taşımacılığında büyürken, diğer yandan da petrol üretimi ve akaryakıt taşımacılığının yarattığı olumsuz sonuçlarla da mücadele etmeye hazırlanıyor. Arkas, Atatürk'ün eşi Latife Hanım'ın kardeşinin torunu olan mimar Rukiye Devres Ünver, ponza üretimi ve ihracatında deneyim sahibi olan İzmirli sanayici ve Galatasaray'ın eski yöneticilerinden Levent Soylu, ponza sektöründe faaliyet gösteren Mehmet Sami Hoşağası ile Türkiye'de deniz temizliği konusunda faaliyet gösteren Meke firması, denizleri temizlemek için güçlerini birleştirdi. Devres aynı zamanda İzmit depreminden sonra evlerini kaybeden vatandaşlar için Sakarya'da kurulan Beriköy ekolojik köy projesine de imza atmıştı.

Monaco prensi destek veriyor

Bioponza adını taşıyan ürünün üretimi için Bioponza Arıtma A.Ş. adıyla bir şirket kuran ortaklar, Bursa'da da fabrika yatırımı gerçekleştirdi. Burada üretilecek bioponza, denize karışan petrol ve yağ atıklarının yakalanması için ekolojik yağ emici olarak kullanılacak. Deniz temizliği sırasında denizin yüzeyine serilen ve emdirme işlemini gerçekleştiren ürün, granür halinde üretilecek. Ürün tankerlerin ve petrol üretim sahalarının bulunduğu yerlerde kullanıldığı gibi batan tankerlerin yarattığı kirliliği de önleyecek. Bioponza aynı zamanda doğaya karışan geri dönüşümlü bir ürün özelliği de taşıyor. Bu açıdan kullanıldıktan sonra geride atık bırakmayacak.

Dünyanın bir çok yerindeki doğa ve tarihin korunmasıyla ilgili projeleri destekleyen Monaco Prensi Albert'in de denizlerin temiz tutulmasını sağlayacak bu projeye destek verdiği öğrenildi. Ürün, Ortadoğu ve Latin Amerika'daki petrol üretim sahalarında kullanılmak üzere ihraç edilecek.

Kaynak: Yeniasır

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim