• BIST 9079.97
  • Altın 2324.15
  • Dolar 32.3591
  • Euro 34.9446
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 12 °C

Armatörün finansman sorunu çözülüyor

Armatörün finansman sorunu çözülüyor
Pelikan Denizcilik ortağı Meltem Süloğlu, bu yıl bankaların daha ılımlı olduğunu söyledi. ve “Türk bankaları kredi verme konusunda sıkıntı yaratmıyor" dedi.
Gemi alımının en yoğun olduğu 2012’de bankalardan kredi almanın zor olması nedeniyle daha çok nakiti olan armatörlerin gemi aldığını belirten Pelikan Denizcilik ortağı Meltem Süloğlu, bu yıl ise bankaların daha ılımlı olduğunu söyledi. Süloğlu, “Türk bankaları kredi verme konusunda sıkıntı yaratmıyor, Avrupa bankaları da benim gördüğüm kadarıyla yavaş yavaş açılmaya başladı. Geçen sene mesela Türk armatörleri sadece Türk bankalarından kredilerini çözüyorlardı. Market hareketlenmeye başladı kazançlar artmaya başladı. Genel olarak finansman sorununun da çözülmeye başlayacağını düşünüyorum.
 
‘Yeni holdingler piyasaya giriyor’
 
Piyasaya yeni holdinglerin girmeye devam ettiğini aktaran Süloğlu, “Sektöre yatırım amaçlı giren holdingler genelde kalıcı oluyor. Çünkü doğru zamanda doğru gemi alıp doğru zamanda satarsanız çok cazip bir sektör.  Piyasaya yeni armatörlerin de girmeye devam edecek. Denizle ilgisi olmayan birçok holdingden sektöre ilgi görüyoruz” dedi. Türk armatörlerinin Çin tersanelerine yönelik önyargılarını da kaldırması gerektiğini savunan Süloğlu,  şöyle konuştu “Geçtiğimiz hafta Yunanlı bir armatörle  görüştüm. Çin tersanelerine  20 gemi siparişi vermiş. Hiçbir zaman 2. el almamışlar.  Çin’den 1. el almayı tercih ediyorlar. Türk armatörlerin Çin’e bakışı ile onların bakışı çok farklı. Onlar diyor ki ‘Ben iyi ekipmanlar ve birinci sınıf bir tersane seçtikten sonra Çin’de de kaliteli gemi yaptırırım” dedi.
 
‘Tersaneler ‘offshor’a yönelmeli
 
Türk tersanelerinin ‘offshore’ pazarına daha yakından bakmaları gerektiğini ifade eden Meltem Süloğlu, “Ben her zaman Türk tersanelerine oldukça karlı olan ‘offsore’ pazarına daha fazla ilgi göstermelerini tavsiye ettim. Hala da aynı şeyi söylüyorum. Çünkü Türk tersanelerinin yeteneği var. iş gücü var bilgisi var.  Bir Singapur tersanesinden neyimiz eksik?Bu pazarda gerçekten o kadar çok hareket var ki, bizim vizyonumuz da bu alanda biraz daha açılmalı” dedi.
 
‘Armatörler çocukları mutfağa sokmalı’
 
Türk armatörlerin çocuklarını Yunanlı armatörler gibi yetiştirmesi ve işin mutfağına sokması gerektiğini savunan Meltem Süloğlu, “Türk armatörler de  çocuklarını küçük yaşlarda gemilerde ve farlı şirketlerde çalıştırabilir.  Ne kadarkurumsal görünse de birçok şirket aile şirketi aslında. Çocuklarını iyi yetiştirmeleri çok önemli. Yunanlı armatörlerin çocukları gemilerde, brokerlek şirketlerinde yani işin mutfağında çalıştırıyorlar. İşin mutfağında çalışmadan patron olunmaz.”
 
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim